Νέα μέρα για το συνεγγυητικό- Με μεγάλη συμμετοχή έληξε η διαβούλευση του Υπουργείου των Οικονομικών

Με μεγάλη συμμετοχή έληξε η διαβούλευση του Υπουργείου των Οικονομικών για το νομοσχέδιο για την Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη σύσταση και λειτουργία του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών.

  • Στην διαβούλευση ξεχώρισε η πρόταση της  ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΕΛΕΓΧΩΝ για την υπαγωγή του Συνεγγυητικού στις  Οντότητες του Δημοσίου Συμφέροντος. Η ΕΛΤΕ υποστήριξε ότι το Συνεγγυητικό έχει από τον σκοπό του αποκλειστικά εξασφαλιστικό χαρακτήρα και με το ενεργητικό του, εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία του συνόλου της αγοράς των Επενδυτικών Υπηρεσιών.

Το συγκεκριμένο Νομικό Πρόσωπο έχει την αποκλειστική ευθύνη για την οικονομική διαχείριση του ενεργητικού του, που προέρχεται αποκλειστικά από τις εισφορές των μελών του και από τις αποδόσεις των τυχόν επενδύσεών του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζονται τα κεφάλαια των επενδυτών της Ελληνικής Αγοράς και η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος γενικότερα.

  • Καθώς οι Οντότητες του Δημοσίου Συμφέροντος νοούνται οι οντότητες εκείνες που, λόγω του μεγέθους τους ή της φύσης των δραστηριοτήτων τους ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την εθνική ή τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και την κοινωνία συνολικά.

Το ενδιαφέρον για τις οντότητες αυτές είναι «δημόσιο», γιατί υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός φυσικών ή νομικών προσώπων, πέραν των μελών ή των μετόχων τους, τα οποία επηρεάζονται από την ύπαρξη, τις αποφάσεις και τις επιδόσεις αυτών των δημοσίων οντοτήτων. Με την Υπαγωγή του του Συνεγγυητικού στις Οντότητες Δημοσίου Συμφέροντος θα έχουν εφαρμογή διατάξεις οι οποίες προβλέπουν αυστηρότερο λογιστικό και ελεγκτικό πλαίσιο.

  • Την συμμετοχή στο ΔΣ του Συνεγγυητικού ενός εκπροσώπου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών πρότεινε κατά την διαβούλευση του σχεδίου νόμου η SOLIDUS SECURITIES  ΑΕΠΕΥ η οποία υποστήριξε ότι από την Διοίκηση του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών κατά τα 25 χρόνια της λειτουργίας του απουσιάσαν εκπρόσωποι των πιστωτικών ιδρυμάτων είτε από επιλογή τους, είτε επειδή τα μη τραπεζικά μέλη του Συνεγγυητικού ήταν πάντοτε υπέρτερα σε αριθμό γεγονός που δεν ευνοούσε την εκλογή τους.

Σύμφωνα με την SOLIDUS το σύστημα εκλογής για τα μέλη του ΔΣ του Συνεγγυητικού ήταν και παραμένει στην ουσία του πλειοψηφικό, καθώς προβλέπει ότι κάθε μέλος δικαιούται τόσους σταυρούς προτίμησης όσους και τα μέλη που εκλέγονται.

  • Η SOLIDUS SECURITIES ΑΕΠΕΥ κατέθεσε επίσης πρόταση για την υιοθέτηση μονοσταυρίας στις εκλογές του Συνεγγυητικού. Στην παρατήρηση της η SOLIDUS αναφέρει επίσης ότι λόγω της σημαντικής συμμετοχής στο κεφάλαιο του Συνεγγυητικού, του αυξημένου κύρους και της τεχνογνωσίας που κατέχει η ίδια η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών αλλά και της σκοπούμενης αναβάθμισης του κύρους και της λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεγγυητικού, πρέπει να θεσμοθετηθεί μια θέσης εκπροσώπου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών στο ΔΣ του Συνεγγυητικού και σημειώνει σχετικά ότι οι χρηματιστές του ΣΜΕΧΑ οφείλουν να ξεχάσουν τις εποχές που είχαν την απόλυτη πλειοψηφία στην διοίκηση του Συνεγγυητικού καθώς έχουν αναστείλει τις εργασίες τους πολλά από τα μέλη του ΣΜΕΧΑ, έχουν αποχωρήσει άλλα και τα κεφάλαια που εκπροσωπούν οι εταιρείες μέλη του ΣΜΕΧΑ δεν αποτελούν πάρα ένα κλάσμα μόνον των συνολικών κεφαλαίων του Συνεγγυητικού.

Επίσης η SOLIDUS ζήτησε να τροποποιηθούν οι διατάξεις του Άρθρου 21 έτσι ώστε να λαμβάνονται πλέον υπόψιν κατά τον υπολογισμό του ύψους των μερίδων των μελών τα καθαρά,μετά φόρων, κέρδη ή οι ζημιές του Συνεγγυητικού του προηγουμένου έτους, όπως προκύπτουν από τα στοιχεία των οικονομικών του καταστάσεων με ημερομηνία αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους

  • Στην διαβούλευση για το Συνεγγυητικό συμμετείχε με πρόταση για την τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 10 του σχεδίου νόμου «Παύση συμμετοχής μέλους στο Συνεγγυητικό» η FAST FINANCE ΑΕΠΕΥ η οποία ζήτησε κατά την επαναδιατύπωση της διάταξης να ληφθούν υπόψιν το χρονικό διάστημα για το οποίο έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις για τις οποίες το αποχωρών μέλος καλείται να συμμετάσχει σε αυτές, την κερδοφορία του Συνεγγυητικού κατά την περίοδο που το αποχωρούν μέλος ήταν ενεργό και την διαμόρφωση της αναλογίας συμμετοχής στα κέρδη ή τις ζημίες ανά έτος.

Την τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 24.6 ζήτησε η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ η οποία υποστήριξε ότι το Συνεγγυητικό θα πρέπει να κάνει δεκτές όλες τις εγγυητικές επιστολές που εκδίδονται από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα και να μην προσπαθεί να υποκαταστήσει τις εποπτικές αρχές, αξιολογώντας κάθε φορά τα πιστωτικά ιδρύματα που εκδίδουν τις εγγυητικές επιστολές αυτές.