Θα προσπεράσει ο Γενικός Δείκτης τις 1500 μονάδες;

24η ανοδική εβδομάδα στις τελευταίες 32. Η ανοδική τάση είναι παρατεταμένη και πολύ ισχυρή.

Οι πιθανότητες ανοδικής συνέχισης είναι πολλές, έστω περισσότερες από οποιαδήποτε αντιστροφή.

Η ζώνη 1455-1460 μονάδων του ΓΔ αποτελεί τη στήριξη, σε περίπτωση που η αγορά πισωπατήσει. Με τον επόμενο στόχο στις 1580.

Κάτι που δεν φαίνεται εύκολο, καθώς μια πληθώρα βραχυπρόθεσμου ή ακόμα και μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα μεταβλητές έχουν συσσωρευτεί υπέρ της συνέχισης.

Οι περισσότεροι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες συνέχισαν ανοδικά, και μάλιστα σε ιστορικά υψηλά. Μεταξύ άλλων, οι αμερικανικοί S&P500, Nasdaq Composite, Dow Jones 30, o γερμανικός DAX40, οι πανευρωπαϊκοί Eurostoxx50 και 600, o γαλλικός CAC40, ο καναδικός TSX, ο αυστραλιανός ASX200, o αγγλικός FTSE100.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, δεν είναι εύκολο το ελληνικό Χρηματιστήριο να αυτονομηθεί, και δη αρνητικά. Μην ξεχνάμε ότι οι γνώμες των αναλυτών παγκοσμίως συγκλίνουν σε αναμενόμενες ισχυρές αποδόσεις και για το 2024, όπως το 2023, αν δεν αλλάξει κάτι κρίσιμο.

Σε επίπεδο μακροοικονομικών, οι ΗΠΑ πήραν βαθιά ανάσα στο μέτωπο των πληθωριστικών πιέσεων, με τον επίμονο δείκτη να εξασθενεί στο 3,4% τον Απρίλιο (από 3,5% τον Μάρτιο), ενώ υπενθυμίζεται ότι η Fed έχει προχωρήσει σε μειώσεις του ύψους των ομολόγων που αφήνει να ωριμάσουν από 60 στα 25 δισεκατ. δολάρια, αμβλύνοντας περαιτέρω οποιαδήποτε κινδυνολογία.

Η αγορά ομολόγων παγκοσμίως έχει κατακλυστεί από αγοραστές που προεξοφλούν ότι στο εγγύς μέλλον δεν θα βρουν καλύτερες αποδόσεις, οι οποίες έχουν ξεθυμάνει μερικώς, αναμένοντας τις επίσημες αποφάσεις. Ειδικότερα στην Ευρώπη, τα πράγματα δείχνουν ακόμα πιο ενδιαφέροντα, καθώς η ΕΚΤ δηλώνει «πιο έτοιμη από ποτέ».

Τονίζεται ότι το spread μας έναντι του γερμανικού βρίσκεται σε ζώνη υπερπολυετών χαμηλών πέριξ των 100 μ.β., επίπεδα που είχαμε πριν το PSI, το 2009.

Μα και η εικόνα των εισηγμένων μας, επιμέρους, δείχνει άριστη, τουλάχιστον αναγνωρίζοντας μια γκάμα αυτών που συνεχώς μνημονεύουμε.

Οι κλάδοι τραπεζών, πληροφορικής, ΑΠΕ και κατασκευών/υποδομών δείχνουν πιο ισχυροί. Από τη λιανική, ΜΠΕΛΑ και ΚΡΙ, από τον «τουρισμό» ΑΡΑΙΓ (την Δευτέρα θα ξεκινήσει χωρίς το 0,75€ από χρηματική διανομή), ΟΤΟΕΛ και ΔΑΑ (την Τρίτη θα διαπραγματεύεται χωρίς το 0,33€).

Τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα όσων έχουν ξεκινήσει τον χορό ήταν αισιόδοξα, κυρίως τα εντυπωσιακά των τραπεζών (θα θέλαμε κάτι καλύτερο από ΕΛΠΕ εν όψει placement).

Ο Δείκτης μας τρέχει με +15% από 1/1, ανώτερος από DAX40 +12%, S&P500και Nasdaq Comp. +11%, FTSE100 +9%, CAC40 +8%, DJIA ++%.

Oι οποίοι, όπως αναφέραμε στην αρχή, έγραψαν ιστορικά υψηλά, με τον δικόμας σε υψηλά 13 ετών. Ο δε Τραπεζικός μας, ίπταται με +25%, πρώτος μεταξύ όλων των κλαδικών παγκοσμίως.

Κείμενο: Συμεών Μαυρουδής, LLM, MSc, Mutual Fund/Portfolio Manager

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Αυτό το υλικό παρέχεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελεί ανεξάρτητη επενδυτική έρευνα. Τίποτα σε αυτό το περιεχόμενο δεν περιέχει ή δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι περιέχει επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική σύσταση ή πρόσκληση με σκοπό την αγορά ή την πώληση οποιουδήποτε χρηματοοικονομικού μέσου. Όλες οι παρεχόμενες πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές και κάθε πληροφορία που περιέχει ένδειξη προηγούμενων επιδόσεων δεν αποτελεί εγγύηση ή αξιόπιστο δείκτη μελλοντικής απόδοσης. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για οποιαδήποτε ζημία προκύψει από οποιαδήποτε επένδυση που έγινε με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται στην παρούσα ανακοίνωση. Αυτή η επικοινωνία δεν πρέπει να αναπαραχθεί ή να διανεμηθεί περαιτέρω χωρίς την προηγούμενη γραπτή μας άδεια.