Καλλιόπη Βαρδάκα: Το καθημερινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου και ο Τύπος της Παρασκευής (17/6)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ

****

ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ – ο Τύπος της Παρασκευής

****

Οικονομικός μετανάστης, πουλάει χαλιά κι η γυναίκα του Μάχη ράβει κουμπιά για 5 δολάρια την εβδομάδα. Παράλληλα δουλεύει ως δημοσιογράφος στην ελληνική εφημερίδα Ατλαντίς και παίζει βιολί τα βράδια σε μαγαζιά, μέχρι να κερδίσει μία θέση στο Εργαστήριο Ανατομικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια και αργότερα, μια θέση στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης.

  • Του οφείλουμε την μέθοδο για τον πρώιμο εντοπισμό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο Παπανικολάου δεν πούλησε ποτέ την πατέντα της ανακάλυψής του, το Pap Test. Την προσέφερε στην ανθρωπότητα αφιλοκερδώς.

  • Πριν λίγα χρόνια ο ΣΚΆΙ έψαχνε να βρει τον σπουδαιότερο Έλληνα όλων των εποχών. Μέσα από κάποιες εκπομπές και με ψηφοφορία από το κοινό επιλέχτηκε ο Μ. Αλέξανδρος, που έκαψε, βίασε, κατέσφαξε στο διάβα του! Ο Γ. Παπανικολάου που έσωσε τόσα εκατομμύρια ζωές ψηφίστηκε δεύτερος!
  • Κι όμως το 1953 και το 1960, η Βασιλική Ακαδημία της Στοκχόλμης αρνήθηκε το βραβείο νόμπελ στον άνθρωπο που έφερε την επανάσταση στη διάγνωση για τον καρκίνο του τραχήλου. Στον άνθρωπο που έσωσε, σώζει και θα σώζει εκατομμύρια ανθρώπους.
  • Αν διαβάσετε δε πως του φέρθηκαν οι Έλληνες συμπατριώτες του όταν γύρισε -φτασμένος πια- για να χτισει ένα Νοσοκομείο στην πατρίδα του θα κατανοήσετε γιατί βρισκόμαστε στην κατάσταση που είμαστε!

Δέκα τρεις άνθρωποι (5 εξ αυτών ιερείς) πάνω στην εξέδρα, ένας κάτω στο αμαξίδιο. Δέκα τρεις ντροπές. Δεν σκέφθηκε κανείς; Δεν είχε κανείς ενσυναίσθηση; Την ώρα που έκαναν τον σταυρό τους τι ένοιωθαν; #ντροπη #ΑΜΕΑ

  • Δεν γνωρίζω αν η Λατινοπούλου είχε συγκεκριμένα κίνητρα. Αυτό που σίγουρα γνωρίζω είναι πως δεν είπε τίποτα παράλογο, ούτε πρόσβαλε κανένα. Παράλογες είναι οι αντιδράσεις γι αυτό που είπε. Ελάτε στα συγκαλά σας.
  • Η έννοια του ωραίου είναι υποκειμενική. Η έννοια του υγιούς δεν είναι. Εγώ πήρα, στα 10 χρόνια πολιτικής ακινησίας, 10 κιλά. Η γυναίκα μου μπορεί να τα θεωρεί sexy. Ο γιατρός δεν τα θεωρεί. Όποιος δεν καταλαβαίνει τα στοιχειώδη έχει διαγραφεί από μέλος της λογικής.
  • Παντως για 2.5€ βενζινη απιστευτη κινηση στους δρομους.Ναναι καλα τα μαυρα επιστρεπτεες.Στα μνημονια εκανες γλυφαδα κηφισια 10λεπτο
  • Πανηγυρίζουμε για την έξοδο από τον σκληρό πυρήνα των μνημονίων μετά από 12 χρόνια, όταν θα είχαμε ξεμπερδέψει από το 2017 το αργότερο, εάν δεν είχαμε την ατυχία να πέσουμε σε Τσίπρες, Βαρουφάκηδες, Καμμένους και λοιπούς. Για έναν ΕΝΦΙΑ, ρε γαμώτο..
  • Οι Τούρκοι έχουν τρελαθεί διότι – μεταξύ άλλων – αντιλήφθηκαν ότι ο Μητσοτάκης δεν είναι Τσίπρας και δεν θα πάει σε λύσεις Πρεσπών για το Αιγαίο. Δεν ειναι τυχαίο ότι ο Ερντογάν αποκαλούσε πατριώτη τον Τσίπρα..
  • Κάποτε κάναμε debate για την ανορεξία, τώρα κάνουμε για την παχυσαρκία. Δεν υπάρχει δίκαιο και άδικο, ούτε ρατσισμός. Ούτε η ανορεξία είναι υγιές πρότυπο αλλά δυστυχώς ούτε η παχυσαρκία. Δεν μπορείς να προωθείς κανένα από τα δυο ως «υγεία».
  • Η Ελλάδα έχει από τα καλύτερα προσδόκιμα έτη υγιούς ζωής στον πλανήτη. Βρίσκεται στην 6η θέση στην ΕΕ (μαζί με την Γερμανία), τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

The Greek Analyst @GreekAnalyst
Η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο ρυθμό υπερβολικής επιβάρυνσης δαπανών στέγασης στην ΕΕ (33.3% έναντι 7.8% μ.ο. στην ΕΕ). Πώς περιμένουμε να επιτευχθεί η αξιοπρεπής διαβίωση, να αντιστραφεί το brain-drain και να λυθεί το δημογραφικό έτσι; Ειδικά με μισθούς πείνας στον ιδιωτικό τομέα.


  • Η Ρωσία παράγει το 12% του νικελίου παγκοσμίως. Τη στιγμή, που ένας μεγάλος “παίκτης” μένει εκτός εξαιτίας των οικονομικών κυρώσεων, στη χώρα μας βλέπουμε τη μεγαλύτερη παραγωγό εταιρεία νικελίου στην ΕΕ να παρακμάζει καθημερινά με αποκλειστική ευθύνη της #ΝΔ. #ΛΑΡΚΟ
  • Εξουσιοδότηση από την Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ζήτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για στρατιωτική επέμβαση σε όποια χώρα και σε όποιο χρόνο επιλέξει, σύμφωνα με το Nordic Monitor.
  • Έκθεση σοκ στη Βρετανία: Οι αθλητές γυμναστικής έχουν υποστεί «αχαλίνωτη» σωματική και ψυχική κακοποίηση
  • Ωραίο το Airbnb και (η δική μας) Blueground, αλλά χωρίς ένα σαφές πλαίσιο και σχέδιο για το πως τέτοιες υπηρεσίες μπορούν να λειτουργούν στην Αθήνα (και σε πολλά από τα νησιά μας), θα δημιουργήσουμε σύντομα μεγάλες ανισότητες (και θα ενισχύσουμε ήδη υπάρχουσες).
  • Το πρόβλημα της αστικής «τουριστικοποίησης» δεν είναι μικρό, ειδικά για μια πυκνοκατοικημένη πόλη όπως η Αθήνα. Θα πρέπει να μπουν σαφείς κανόνες σχετικά με την εμπορευματοποίηση διαμερισμάτων βραχυπρόθεσμης μίσθωσης και τις στρεβλώσεις που δημιουργούν.

https://www.ekathimerini.com/society/1185114/lessons-from-spain-on-urban-touristification/

  • The S&P 500 is now down 22.5% year-to-date (total return including dividends). Worst calendar years in history: 1) 1931: -43.8% 2) 2008: -37.0% 3) 1937: -35.3% 4) 1974: -25.9% 5) 1930: -25.1% 6) 2002: -22.1% 7) 1973: -14.3% 8) 1941: -12.8% 9) 2001: -11.9% 10) 1940: -10.7%

Image