Γενικός Δείκτης: 15η ανοδική εβδομάδα στις τελευταίες 18. Τί κάνουμε από εδώ και πέρα

Με απαράμιλλη ποιότητα, το ταμπλό συνέχισε να απορροφά την προσφορά.

Η συναλλακτική δραστηριότητα είναι στα υψηλότερα μεσοσταθμικά επίπεδα εδώ και πολλά χρόνια, ενώ και η διάχυση της ρευστότητας είναι εμφανής, με σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον για πολλούς τίτλους, κυρίως της μεγάλης και μεσαίας κεφ/σης.

Οι πρωταγωνιστές εναλλάσσονται συνεχώς, επιβεβαιώνοντας την υγεία της ανοδικής τάσης.

Tο κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι εξαιρετικό, καθώς ενδεικτικά είδαμε νέα ιστορικά υψηλά για τον S&P500 πάνω από τις εμβληματικές 5000 μονάδες και για τον Nasdaq Composite στις παρυφές των 16000.

Σε αυτό το μοτίβο, ο Γενικός μας Δείκτης συνέχισε ανοδικά εν μέσω μιας επιθετικής ανοδικής τάσης.

Η 15η ανοδική εβδομάδα, 3η συνεχόμενη, έφερε την τιμή του σε νέα υψηλά 13 ετών  και πανω από τις κορυφές του 2014 και 2023.

Κάτι που σηματοδότησε συμβολικά και το τέλος μιας περιόδου απαξίωσης, με δεδομένη την αντίστοιχη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος που οδήγησε στη γνωστή στρέβλωση του Δείκτη λόγω στάθμισης.

Σε επίπεδο μακροσκοπικής ανάλυσης, τα πράγματα φαίνεται να έχουν συνέχεια.

Αυτό που είδαμε μέχρι στιγμής τους τελευταίους 14 μήνες ήταν μόνο η αρχή, καθώς για το μεγαλύτερο μέρος αυτής της κίνησης (χονδρικά 800-1400 μονάδες), οι επενδυτές λειτούργησαν προεξοφλητικά, και μόνο, βλέποντας αναβαθμίσεις από τους Οίκους, πολιτική σταθερότητα και εισροές πελώριων θεσμικών κεφαλαίων. Μακροπρόθσεμα, ο ΓΔ στοχεύει τη ζώνη των 1650.

Διαγραμματικά, η ζώνη των 1400-1410 αφορά σε μια μεσοπρόθεσμης αξίσας κορυφή, από όπου είναι λογικό να υπάρξουν έντονες πιέσεις εξαιτίας ενδεχόμενης κατοχύρωσης κερδών.

Που σε αυτήν την περίπτωση, δεν είναι και λίγα: ενώ ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απόδοση «μόλις» +8,34% από 1/1, 6 μετοχές της μεγάλης κεφ/σης καταγράφουν πάνω από +15% (ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΕΛΧΑ, TITC, ΕΥΡΩΒ, ΜΟΗ) και άλλες 6 πάνω από +10% (ΣΑΡ, ΕΤΕ, ΑΡΑΙΓ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ) στο εξεταζόμενο διάστημα. Προφανώς, στα μικρότερα ..κλιμάκια, τα πράγματα είναι εντυπωσιακά.

Εξάλλου, οι περισσότερες μετοχές στο ταμπλό, ή έστω εκείνες που ακολουθούν την τάση, βρίσκονται είτε σε πολυετή υψηλά, ή ακόμα και σε ιστορικά, με υπεραποδόσεις και με τριψήφιες αποδόσεις σε σχέση με τα κλεισίματα του 2021 ή του 2022.

Μια στρατηγική που θα μπορούσε κάποιος να ακολουθήσει αν θέλει να μπει στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου του είναι να προβεί σε μερική (όχι ολική) ρευστοποίηση θέσεων. Με πρώτη του προτεραιότητα να «ξεφορτωθεί» τις λιγότερο κερδισμένες.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εάν η αγορά συνεχίσει ανοδικά, θα έχει ακόμα χαρτιά στα χέρια του (έστω και λιγότερα), και μάλιστα εκείνα που ενδέχεται να συνεχίσουν να του χαρίζουν κέρδη· εάν η αγορά κρεμάσει, αφενός θα έχει πουλήσει ψηλά (έστω και λίγα), αφετέρου θα έχει ρευστότητα να επανατοποθετηθεί χαμηλότερα. Το μπόνους; Τα «καλά» χαρτιά που θα του έχουν μείνει, θα βρίσκουν ευκολότερα υποστηρίξεις και ίσως του γράψουν μικρότερη ζημία.

Κείμενο: Συμεών Μαυρουδής, LLM, MSc, Mutual Fund/Portfolio Manager

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Αυτό το υλικό παρέχεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελεί ανεξάρτητη επενδυτική έρευνα. Τίποτα σε αυτό το περιεχόμενο δεν περιέχει ή δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι περιέχει επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική σύσταση ή πρόσκληση με σκοπό την αγορά ή την πώληση οποιουδήποτε χρηματοοικονομικού μέσου. Όλες οι παρεχόμενες πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές και κάθε πληροφορία που περιέχει ένδειξη προηγούμενων επιδόσεων δεν αποτελεί εγγύηση ή αξιόπιστο δείκτη μελλοντικής απόδοσης. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για οποιαδήποτε ζημία προκύψει από οποιαδήποτε επένδυση που έγινε με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται στην παρούσα ανακοίνωση. Αυτή η επικοινωνία δεν πρέπει να αναπαραχθεί ή να διανεμηθεί περαιτέρω χωρίς την προηγούμενη γραπτή μας άδεια.