Zώντα οργανισμό θυμίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα το ελληνικό χρηματιστήριο

Με εναλλαγές προσήμου διαπραγματεύθηκε ο γενικός δείκτης, όπου στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο, για να καταφέρει στη συνέχεια να διαγράψει σταδιακά τις απώλειες του και να βρεθεί σε θετικό έδαφος λίγο πριν τα μισά της διαπραγμάτευσης, έως το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 861,29 μονάδων, χωρίς όμως να καταφέρει να διατηρήσει το θετικό του πρόσημο υποχωρώντας εκ νέου σε αρνητικό έδαφος, έως το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 855,98 μονάδων. Η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών διαμορφώθηκε στο 1 προς 1,5.

Μεγαλύτερη άνοδος/Μεγαλύτερη πτώση

Ζώντα οργανισμό θυμίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς υπάρχουν ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων, αλλαγής μετοχικής σύνθεσης, αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, κι επιχειρηματικών εξελίξεων, ότι δηλαδή χρειάζεται μια χρηματιστηριακή αγορά για να βγει από τον λήθαργο και να κεντρίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Πακέτα συνεδρίασης

Διαφορετική η συμπεριφορά της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς επικρατεί σύγχυση μεταξύ των επενδυτών μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις που αφορούν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αφού δεν έχουν διευκρινιστεί οι όροι της αύξησης από την μία, κι από την άλλη η μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ αναμένεται να μειωθεί στο μισό σχεδόν (από 61,3% στο 33,4%), κάτι που ίσως οδηγήσει και σε dilution τους υφιστάμενους μετόχους. Αυτό το οποίο προκύπτει από τις χθεσινές ανακοινώσεις, είναι ότι οι μετοχές της τράπεζας που διαπραγματεύονται ανήκουν στην Πειραιώς Financial Holdings μετά την διάσπαση.

Υψηλό 52 εβδομάδων

Η μετοχή της Γεκ Τέρνα έκλεισε στα 9,58 ευρώ με άνοδο 0,31%, εμφανίζοντας αδυναμία να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, μετά και την είσοδο της Latsco, συνεχίζοντας να διαπραγματεύεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα τα οποία αυξάνουν τις πιθανότητες διόρθωσης στις επόμενες συνεδριάσεις. Η στήριξη βρίσκεται στα 8,79 ευρώ και η αντίσταση στα 9,57 ευρώ, με την τιμή προς λογιστική αξία στο 1,21.

Η μετοχή του ΟΛΠ έκλεισε στα 21,60 ευρώ με πτώση 1,14% καταγράφοντας νέο υψηλό 52 εβδομάδων, συνεχίζοντας να διαπραγματεύεται πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, αυξάνοντας τις πιθανότητες διόρθωσης. Η αντίσταση βρίσκεται στα 22,97 ευρώ και η στήριξη στα 21,32 ευρώ, με την τιμή προς λογιστική αξία να διαμορφώνεται στο 2,19.

Εταιρικά ομόλογα

Στα 17 δισ. ευρώ ανέρχονται ήδη οι προσφορές για το 30ετες ομόλογο της Ελλάδας. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε λίγο πριν από τις 11 το πρωί και το αρχικό guidance για το επιτόκιο είχε οριστεί σε mid-swaps + 160 μονάδες βάσης. Τώρα έχει υποχωρήσει σε ms +150-155 μονάδες βάσης. Πρόκειται για την πρώτη έκδοση τόσο μακράς διαρκείας από το 2008 και για την δεύτερη έξοδο στις αγορές φέτος. Στα τέλη Ιανουαρίου είχε προηγηθεί η έκδοση 10ετούς κρατικού ομολόγου, με τον ΟΔΔΗΧ να αντλεί 3,5 δισ. ευρώ. Οι προσφορές είχαν αγγίξει τα 29 δισ. ευρώ, με την τελική απόδοση να περιορίζεται στο 0,75% (σ.σ. για πρώτη φορά κάτω του 1% σε 10ετές ομόλογο). Στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι να αντλήσει μέσα στο έτος περί τα 10 έως 12 δισ. ευρώ από τις αγορές. «Η Ελλάδα θέλει να συμπληρώσει την καμπύλη απόδοσης με ένα νέο 30ετες ομόλογο και να προσελκύσει real money επενδυτές εκμεταλλευόμενη τα χαμηλά επιτόκια» είπε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters. Τη νέα έκδοση του ομολόγου, που λήγει στις 24 Ιανουαρίου 2052, έχουν αναλάβει οι BNP Paribas, Goldman Sachs Europe, HSBC, JPMorgan και Εθνική Τράπεζα. «Η Ελλάδα επέστρεψε» σχολιάζουν αναλυτές με αφορμή την έκδοση του 30ετους ομολόγου. «Η έκδοση αυτή σηματοδοτεί την αναμόρφωση της χώρας» δήλωσε στο Bloomberg ο Αλέξανδρος Μάλμας, trader της «Πειραιώς Χρηματιστηριακή», ενώ ο Τσαρλς Ντίμπελ της Mediolanum σχολίασε ότι «η Ελλάδα επέστρεψε στο παιχνίδι». «Ολοκληρώνεται η επιστροφή τους» επεσήμανε και ο Γιαν φον Γκέριχ, στρατηγικός αναλυτής της Nordea Bank, προσθέτοντας ότι «Θα είναι ένα καλό τεστ για το πόση είναι η όρεξη στην αγορά για ρίσκο». Παρά την πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, το κόστος δανεισμού της χώρας παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Το ελληνικό δημόσιο σπεύδει να επωφεληθεί της ευκαιρίας αυτής και οι επενδυτές φαίνεται να ανταποκρίνονται. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν ήδη προσφέρει σημαντικά κέρδη σε όσους πόνταραν σε αυτά. Μόνο τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζουν απόδοση 18%, την καλύτερη στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη Bloomberg Barclays. Οι προοπτικές διαγράφονται άκρως ευνοϊκές. Όπως έγραφε πρόσφατα η Capital Economics, η απόφαση της ΕΚΤ (σ.σ. για τη διατήρηση των νομισματικών μέτρων) προλειαίνει το έδαφος για τη μείωση του spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών έως και στις 70 μονάδες βάσης στα τέλη του 2021. Πίστη στα ελληνικά ομόλογα και τα υπόλοιπα της ευρω-περιφέρειας εκφράζει και η JP Morgan, έπειτα από το sell-off στις αγορές ομολόγων. Ο οίκος διατηρεί τις long θέσεις στα ελληνικά 7ετή έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, καθώς με το εν λόγω trade εκφράζει την «εποικοδομητική» -όπως τη χαρακτηρίζει- στάση απέναντι στην Ελλάδα.(mikrometoxos.gr)

Σε overweight από neutral αναβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς η JP Morgan σε έκθεσή της, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της τράπεζας για τα αποτελέσματα 2020 και την αύξηση κεφαλαίου. Ο οίκος σημειώνει ότι ο σχεδιασμός της τράπεζας για τη μείωση των NPEs παραπέμπει σε επιτάχυνση των κινήσεων της Πειραιώς, με μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 18 δισ. ευρώ, έναντι προηγούμενου guidance για συρρίκνωση κατά 12 δισ. ευρώ βραχυπρόθεσμα. Ενώ υπάρχουν σημαντικά ρίσκα εκτέλεσης, πιστεύουμε ότι είναι ένα ξεκάθαρο σχέδιο μείωσης ρίσκου, επιβεβαιώνεται ότι η συνδεδεμένη αύξηση κεφαλαίου θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των NPEs σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, τονίζει. Παράλληλα, σημειώνει ότι η χρονική στιγμή των ανακοινώσεων ενίσχυσης κεφαλαίων και των συναλλαγών NPEs είναι το «κλειδί» στη διασφάλιση ότι τα κεφαλαιακά μαξιλάρια της τράπεζας θα παραμείνουν άθικτα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μετασχηματισμού.(euro2day.gr)

Στα διεθνή χρηματιστήρια, στο ημερήσιο διάγραμμα οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 παρέμειναν με σήμα strong buy, και ο δείκτης Nasdaq άλλαξε το σήμα του από strong buy σε buyΣτην Ευρώπη οι δείκτες DAX 30, FTSE 100, και CAC 40 διατήρησαν το σήμα τους σε strong buy, όπως διακρίνουμε στον παρακάτω πίνακα.

Θετική παραμένει η εικόνα του γενικού δείκτη, με τον όγκο να διαμορφώνεται και σήμερα υψηλότερα του μέσου όρου των τριάντα ημερών, και τον δείκτη RSI να κλείνει για ακόμη συνεδρίαση πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, διατηρώντας αυξημένες τις πιθανότητες διόρθωσης. Η αντίσταση βρίσκεται στις 873 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 823 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με το σήμα αγοράς να παραμένειΟ όγκος διαμορφώθηκε στα 32,96 εκατ. τεμάχια, έναντι 31,69 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

Πτωτικά κινήθηκε και ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο οποίος παρέμεινε με σήμα αγοράς, με τον δείκτη RSI να κλείνει και σήμερα πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, διατηρώντας αυξημένες τις πιθανότητες διόρθωσης. Η αντίσταση βρίσκεται στις 2.094 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.886 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Αρνητικό πρόσημο σήμερα για τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.227 μονάδες (γραμμή ΑΒ) και την στήριξη στις 1.123 μονάδες (γραμμή ΓΔ)παραμένοντας πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με το σήμα αγοράς να διατηρείται.

Τέλος στο τριήμερο ανοδικό σερί για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος διατήρησε το σήμα αγοράςμε τον δείκτη RSI να κλείνει για τρίτη μέρα πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, αυξάνοντας τις πιθανότητες διόρθωσης.

  • Η αντίσταση βρίσκεται στις 578 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 470 μονάδες (γραμμή ΓΔ)Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 24,14 εκατ. τεμάχια, έναντι 22,74 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

follow us on twitter:

https://twitter.com/neweconomygr

https://twitter.com/TheodorosSem