Ζημιές 210 δισ. δολαρίων για την Fed: Τι σημαίνει αυτό για την οικονομία

Η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ζημιές ύψους 19,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο του 2024, συνεχίζοντας την αρνητική της πορεία. Οι απώλειες του δεύτερου τριμήνου ανήλθαν σε 16,9 δισ. δολάρια, ενώ συνολικά τα τελευταία δύο χρόνια, οι συσσωρευμένες ζημιές αγγίζουν τα 210 δισ. δολάρια. Πρόκειται για την όγδοη συνεχόμενη τριμηνιαία περίοδο ζημιών, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στις αγορές.

Οι ζημιές αποδίδονται στη διαφορά ανάμεσα στους τόκους που πληρώνει η Fed και τα έσοδα που λαμβάνει. Η τράπεζα πληρώνει υψηλούς τόκους σε εμπορικές τράπεζες και αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς, ενώ τα έσοδά της από επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα και ενυπόθηκα χρεόγραφα μειώνονται σταθερά. Αυτό οφείλεται στη στρατηγική της Fed να αυξήσει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, γεγονός που καθιστά ακριβότερο τον δανεισμό.

Η αντιστροφή αυτής της τάσης εξαρτάται από τη μείωση των βασικών επιτοκίων, επιλογή που ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δεν φαίνεται διατεθειμένος να υιοθετήσει άμεσα. Επιπλέον, η πολιτική της νέας κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία ευνοεί ένα ισχυρό δολάριο, ενισχύει την πίεση για διατήρηση των υψηλών επιτοκίων.

Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Fed στη διαχείριση της νομισματικής πολιτικής και τις επιπτώσεις της στις τράπεζες, τις αγορές και τους καταναλωτές. Το επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό για την πορεία της αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομίας.