Ζελένσκι: «Το ανθρώπινο κόστος της μάχης για το Σεβεροντονέτσκ είναι απλώς τρομακτικό»

Το ανθρώπινο κόστος της μάχης για το Σεβεροντονέτσκ είναι «τρομακτικό», όπως δήλωσε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επεκτείνει τον έλεγχό τους τις τελευταίες ημέρες, χωρίς πάντως -σύμφωνα με το Κίεβο- να την έχουν καταλάβει πλήρως.

Συγκεκριμένα, στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του ο Ζελένσκι ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το ανθρώπινο κόστος αυτής της μάχης είναι πολύ υψηλό για εμάς. Είναι απλώς τρομακτικό… Η μάχη του Ντονμπάς θα παραμείνει σίγουρα στη στρατιωτική ιστορία ως μία από τις πιο σφοδρές στην Ευρώπη».

«Είμαστε αντιμέτωπο με το απόλυτο κακό» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να προελάσουμε και να απελευθερώσουμε τη χώρα μας». Όπως ανέφερε, οι περιοχές στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας που κατέχουν τα ρωσικά στρατεύματα έχουν «αποκλειστεί από τον πολιτισμό», καθώς οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν κόψει «όλες τις επικοινωνίες» με τον έξω κόσμο.

Για ακόμη μία φορά, ο Ζελένσκι ζήτησε από τους Δυτικούς να προμηθεύσουν με «περισσότερα όπλα» τον ουκρανικό στρατό.

Νωρίτερα χθες ο Ουκρανός περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ Σερχίι Χαϊντάι δήλωνε ότι το 70%-80% της πόλης έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων και ότι οι τρεις γέφυρες που συνδέουν το Σεβεροντονέτσκ με τη δίδυμη πόλη Λισιτσάνσκ έχουν πλέον καταστραφεί.