Ζελένσκι: Η Ουκρανία δεν θα παραχωρήσει εδάφη στα ανατολικά για να τερματίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία

Η Ουκρανία δεν δεν είναι διατεθειμένη να παραδώσει εδάφη στο ανατολικό τμήμα της χώρας για να τερματίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία τόνισε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στο CNN.

Μάχη που μπορεί να κρίνει τον πόλεμο στο Ντονμπάς

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε, επίσης, ότι ο στρατός της Ουκρανίας είναι έτοιμος να πολεμήσει στην περιοχή του Ντονμπάς σε μια μάχη που υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία όλου του πολέμου.

Ο Ζελένσκι επισήμανε ότι δεν έχει καμία εγγύηση ότι η Ρωσία δεν θα προσπαθήσει ξανά να καταλάβει το Κίεβο εάν καταφέρει να καταλάβει το Ντονμπάς.

«Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μην τους επιτρέψουμε, να διατηρήσουμε τη θέση μας, γιατί αυτή η μάχη μπορεί να επηρεάσει την πορεία όλου του πολέμου», εξήγησε.

«Γι’ αυτό καταλαβαίνουμε ότι το γεγονός ότι τους πολεμήσαμε και και έτρεχαν να φύγουν από το Κίεβο – από τον βορρά, από το Τσερνίχιβ και από εκείνη την περιοχή – δεν σημαίνει ότι είναι αν δεν μπορέσουν να καταλάβουν Ντονμπάς, δεν θα επαναλάβουν την επίθεση στο Κίεβο», πρόσθεσε.

Δείτε το βίντεο από τη συνέντευξη

 

«Κόκκινη γραμμή» στις διαπραγματεύσεις η κατάσταση στη Μαριούπολη δηλώνει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι δεν έχουν υπάρξει πρόσφατες διπλωματικές επαφές ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών και ότι η κατάσταση στην Μαριούπολη, την οποία χαρακτήρισε «φρικτή», μπορεί να είναι «κόκκινη γραμμή» στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Η Μαριούπολη πιθανόν να είναι μια κόκκινη γραμμή», δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών στο δίκτυο CBS News.

Οι ουκρανοί στρατιώτες αψήφησαν το ρωσικό τελεσίγραφο να καταθέσουν τα όπλα μέχρι σήμερα στην ρημαγμένη πόλη, την οποία, σύμφωνα με την Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σχεδόν ολοκληρωτικά υπό τον έλεγχό τους, στην μεγαλύτερη στρατιωτική «επιτυχία» που έχουν καταγράψει από την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Μαριούπολη πολιορκείται από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής επίθεσης και βομβαρδίζεται ανηλεώς.

 Μαριούπολη – Η Μόσχα απειλεί ότι «θα εξολοθρευτούν όλοι» οι Ουκρανοί μαχητές εάν αντισταθούν 

Συνεχίζονται οι μάχες στη Μαριούπολη μετά τη λήξη του ρωσικού τελεσίγραφου για την παράδοση των ουκρανικών δυνάμεων, ενώ Ρώσοι αλεξιπτωτιστές ετοιμάζονται να εισβάλουν στην πόλη.

Ο σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης, Πέτρο Αντριουστσένκο, δήλωσε στο Telegram ότι παρά τον « διάδρομο παράδοσης» της Ρωσίας για τα εναπομείναντα στρατεύματα» στην πόλη, «οι υπερασπιστές μας συνεχίζουν να κρατούν την άμυνα».

Ο Αντριουστσένκο πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις από τη Ρωσία δεν περιορίζονται στο χαλυβουργείο Azovstal, όπου φέρονται να διαμένουν Ουκρανοί στρατιώτες.

«Κατά τη διάρκεια των μαχών, οι κατακτητές βομβάρδισαν και πάλι ιδιωτικές κατοικίες με βαρύ πυροβολικό», είπε.