Ζελένσκι: Εντός εβδομάδων η Ουκρανία σε καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ε.Ε.

Tη βεβαιότητά του ότι η Ουκρανία θα αποκτήσει καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εντός εβδομάδων, παρά τον δισταγμό της Γερμανίας να ταχθεί υπέρ της διαδικασίας εισδοχής εξέφρασε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Θα πρόκειται για μια απόφαση όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για ολόκληρο το ευρωπαϊκό σχέδιο» είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι θα καθορίσει εάν η Ε.Ε. έχει «μέλλον» ή όχι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αποφασίσει σύντομα το πώς θα προχωρήσει όσον αφορά το αίτημα ένταξης που υπέβαλε το Κίεβο αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει καταστήσει σαφές πως δεν πιστεύει ότι πρέπει να επιταχυνθεί η ενταξιακή διαδικασία στην περίπτωση της Ουκρανίας και η κυβέρνησή του παραμένει διστακτική, παρότι άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. υποστηρίζουν σθεναρά το αίτημα του Κιέβου.

Για να κάμψει τη γερμανική αντίσταση, ο Ζελένσκι έστειλε τον υπουργό Επικοινωνιών και Ανάπτυξης των Περιφερειών Ολεξίι Τσερνίσοφ στη Γερμανία σε ρόλο ειδικού απεσταλμένου.

Το Κίεβο ευελπιστεί ότι οι 27 θα χορηγήσουν καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης και 24ης Ιουνίου. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αγκαλιάσει την Ουκρανία» είπε ο κ. Τσερνίσοφ εν όψει των επαφών του στο Βερολίνο, πρόσθεσε πάντως πως δεν υποστηρίζει πως η χώρα του πρέπει να έχει προτιμησιακή μεταχείριση.

«Δεν περιμένουμε ένταξη από την πίσω πόρτα ούτε περιμένουμε εσπευσμένη διαδικασία για την Ουκρανία» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το Κίεβο δεν ενδιαφέρεται για καμία άλλη μορφή σύνδεσης με την Ε.Ε. πέρα από την πλήρη ένταξη, ιδέα που έχει ρίξει στο τραπέζι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.