Ζαββός: Με τον “Ηρακλή” βγαίνουμε από την κρίση – Μειώσαμε κατά 40% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Με το σχέδιο “Ηρακλής” οι ελληνικές τράπεζες γίνονται και πάλι επενδύσιμες ενώ ανοίγει την πόρτα για την επόμενη μέρα στον κλάδο, τόνισε ο κ. Γιώργος Ζαββός, υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, όπου συμμετείχε σε πάνελ με θέμα τις ελληνικές τράπεζες και συγκεκριμένα, την έξοδο της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού κλάδου από την κρίση της πανδημίας

Πιο αναλυτικά, όπως σημείωσε, το σχέδιο “Ηρακλής” είναι η κορυφαία εμπροσθοβαρής μεταρρύθμιση της ελληνικής κυβέρνησης από τις εκλογές του 2019, με σκοπό τη ριζική μείωση των κόκκινων δανείων. Όπως τόνισε ο κ. Ζαββός, το σχέδιο αυτό υλοποιήθηκε σε χρόνους-ρεκόρ για τη χώρα μας σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μεταρρύθμιση, με τη μαζική συμμετοχή και των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών και επιτεύχθηκε μέσα στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του μείωση κατά 40% των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών. Είναι, όπως τόνισε, το απτό αποτέλεσμα μίας συντονισμένης δράσης.

Επιπλέον, και πολύ σημαντικό, ο “Ηρακλής” αποτέλεσε τον καταλύτη που οδήγησε στις απανωτές πρόσφατες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, όπως τόνισε ο υφυπουργός. Ήταν η μεταρρύθμιση που έγινε χωρίς να επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο, διότι, λόγω της εμπιστοσύνης που έχουν οι διεθνείς αγορές, απευθυνθήκαμε στους επενδυτές και είχε θετικές επιπτώσεις πρώτα από όλα στον Έλληνα πολίτη γιατί, απαλλάσσοντας τις τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια, δίνουμε τη δυνατότητα να στρέψουν τη ρευστότητά τους στην πραγματική οικονομία.

Οι ελληνικές τράπεζες γίνονται και πάλι επενδύσιμες, με δυνατότητα να αντλούν άνετα κεφάλαια στις διεθνείς αγορές, τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, υπάρχει μία θετική επίπτωση στην κεφαλαιαγορά αλλά και στην αγορά ακινήτων.

“Με τον “Ηρακλή 2” που πολύ πρόσφατα δόθηκε η έγκριση από την Κομισιόν (και ενώ στον “Ηρακλή 1″ μειώθηκαν κατά 32 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια), αποσκοπούμε μέσα στους επομένους 18 μήνες να μειώσουμε ακόμα κατά 32 δισ. ευρώ τα εναπομείναντα δάνεια. Πιστεύουμε δηλαδή ότι ήδη από το 2021 και σίγουρα το 2022, οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες θα έχουν κατεβάσει τα ποσοστά των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο επίπεδο και πολύ κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο”, τόνισε ο κ. Ζαββός.

Με το όχημα του “Ηρακλή” μπορούν κάλλιστα να είναι διαχειρίσιμα και τα όποια νέα δάνεια προκύψουν από την πανδημία, συμπλήρωσε ο κ. Ζαββός ενώ πρόσθεσε ότι σε λίγες μέρες το νομοσχέδιο για τον “Ηρακλή 2” θα έλθει στη Βουλή.

Καταλήγοντας ο υφυπουργός τόνισε πως η ουσία είναι πως με τον “Ηρακλή” η χώρα κατορθώνει να βγει από την κρίση του τραπεζικού συστήματος κυρίως όμως στέλνει ένα μήνυμα μεταρρυθμιστικής αποφασιστικότητας, συνέπειας και συνέχειας στους διεθνείς επενδυτές. Όλα τα ευρωπαϊκά όργανα  υποστηρίζουν τον “Ηρακλή” αλλά κυριότερα από όλα, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης οι διεθνείς επενδυτές. Είναι μία μεγάλη μεταρρύθμιση που ανοίγει την πόρτα για την επόμενη μέρα για το τραπεζικό μας σύστημα.