Ζ. Μπορέλ: Πιθανό το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και αποκλεισμός και άλλων ρωσικών τραπεζών από το SWIFT στο 6ο πακέτο κυρώσεων

Τον έκτο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία έχει σκοπό να εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο προσεχές Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπως δήλωσε χθες ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πόλη του Παναμά, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, επεσήμανε ότι η Ε.Ε. ευελπιστεί πως το νέο πακέτο κυρώσεων θα συμπεριλάβει την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει το έκτο πακέτο κυρώσεων εντός της εβδομάδας, που αναμένεται να συμπεριλάβει το εμπάργκο. Το μέτρο θα στερούσε από τη Μόσχα μεγάλα έσοδα, ωστόσο έως τώρα διχάζει τα κράτη-μέλη. Ο ύπατος εκπρόσωπος Ζ. Μπορέλ, ο οποίος προεδρεύει στα Συμβούλια Εξωτερικών Υποθέσεων, είπε πάντως ότι ελπίζει η Ε.Ε. να λάβει μέτρα για να περιορίσει κατά πολύ τις εισαγωγές ρωσικού αργού στην Ευρώπη, παραδεχόμενος πάντως πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ομοφωνία.

«Είμαι όμως πεπεισμένος ότι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές πετρελαίου, θα καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας ως το επόμενο συμβούλιο» πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται ότι το είναι προγραμματισμένο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων να συνεδριάσει στις 10 και στις 16 Μαΐου.

«Κι άλλες ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το SWIFT»

Σύμφωνα με τον Ζ. Μπορέλ, το έκτο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας πρόκειται να συμπεριλάβει τον αποκλεισμό «και άλλων τραπεζών» από το σύστημα συναλλαγών SWIFT. Οι κυρώσεις θα αφορούν μεταξύ άλλων «τον τραπεζικό τομέα», συγκεκριμένα «θα υπάρξουν και άλλες ρωσικές τράπεζες που θα αποκλειστούν από το SWIFT» ανέφερε ο κ. Μπορέλ.

Αρκετές ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές τόνιζαν το Σαββατοκύριακο ότι η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, η Sberbank -αντιπροσωπεύει το 37% της ρωσικής αγοράς- πρόκειται να αποκλειστεί από το SWIFT.

Το συγκεκριμένο σύστημα διατραπεζικής επικοινωνίας είναι απαραίτητο εργαλείο του χρηματοοικονομικού τομέα σε παγκόσμια κλίμακα, επιτρέπει να διαβιβάζονται με ταχύτητα και ασφάλεια δεδομένα συναλλαγών.