Υπόθεση Folli Follie: Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή Κουτσολιούτσων και επικύρωσε τα πρόστιμα 3,3 εκατ. ευρώ

Απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας την προσφυγή της οικογένειας Κουτσολιούτσου για το σκάνδαλο της Folli Follie, καθώς με έντεκα αποφάσεις επικύρωσε τα πρόστιμα συνολικού ύψους 3,3 εκατ. ευρώ που είχαν επιβληθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για χειραγώγηση της αγοράς στους Δημήτρη, Τζώρτζη και Καίτη Κουτσολιούτσου αλλά και σε πέντε άκομα άτομα που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της 25ης Απριλίου του 2018 κατά την οποία εγκρίθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις του 2017.

Σημειώνεται ότι στους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο η Επιτροπή είχε επιβάλει πρόστιμο 40.000 ευρώ λόγω μη συμμόρφωσής τους «προς την υποχρέωση για παροχή εγγράφων στοιχείων και πληροφοριών», γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την παρακώλυση του εποπτικού έργου της.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Β’ Τμήματος απέρριψαν ως απαράδεκτες τις αιτήσεις αναιρέσεως, κρίνοντας ότι οι εφετειακές αποφάσεις που επικύρωναν τα πρόστιμα δεν έχουν εσφαλμένη ερμηνεία νομοθετικής διάταξης, και ειδικά της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, και έχουν τη νόμιμη αιτιολογία που προβλέπει το Σύνταγμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει επιβάλει στον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, ιδρυτή και πρώην πρόεδρο της Folli Follie, πρόστιμο 1.240.000 ευρώ (1.200.000 συν 40.000 ευρώ), στην Αικατερίνη (Καίτη) Κουτσολιούτσου, πρώην αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, 100.000 ευρώ, στον Γεώργιο (Τζώρτζη) Κουτσολιούτσο, διευθυντικό στέλεχος, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου, 1.240.000 ευρώ (1.200.000 συν 40.000 ευρώ), στην Ειρήνη Νιώτη, διευθυντικό στέλεχος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Διαθεσίμων, 70.000 ευρώ, στον Φραγκίσκο Γρατσώνη, οικονομικό διευθυντή, 200.000 ευρώ, στον Γεώργιο Αλαβάνο, διευθυντή λογιστηρίου, 80.000 ευρώ, στον Εμμανουήλ Ζαχαρίου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, 70.000 ευρώ, και στον Ζαχαρία Μαντζαβίνο, πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου της εταιρείας και πρόσωπο επιφορτισμένο με τις αυξημένες υποχρεώσεις του Νόμου 4449/2017 περί υποχρεωτικού ελέγχου των ετήσιων και των ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, 300.000 ευρώ.

Στις 19 Ιουνίου θα αρχίσει η εξ αναβολής η ποινική δίκη για την υπόθεση της Folli Follie. Η δίκη είχε αρχίσει από τον Ιανουάριο του 2022 και ενώ βρισκόταν στο στάδιο της εξέτασης των μαρτύρων κατηγορίας η έδρα αποφάσισε την αναβολή της δίκης για τον ερχόμενο Ιούνιο, αποδίδοντας ευθύνες για το «φιάσκο» στους δικηγόρους οι οποίοι πραγματοποιούσαν (και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να πραγματοποιούν) στοχευμένη αποχή από δίκες για εγκληματική οργάνωση σε πρώτο βαθμό.

Μάλιστα τότε οι δικαστές είχαν προειδοποιήσει για παραγραφή κάποιων εκ των αδικημάτων που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι, θέτοντας προ των ευθυνών του τον Δικηγορικό Σύλλογο επειδή δεν χορήγησε κατ’ εξαίρεση άδεια στους δικηγόρους της συγκεκριμένης υπόθεσης να παρίστανται στο δικαστήριο, αλλά και την Πολιτεία, η οποία δεν μερίμνησε, όπως ανέφεραν, ώστε η επίμαχη διάταξη για την εγκληματική οργάνωση είτε να ανακληθεί είτε να τροποποιηθεί.

Λόγω αδυναμίας συνέχισης της δίκης, οι δικαστές ανέβαλαν την εκδίκαση της υπόθεσης για τον Ιούνιο και αναμένεται με ενδιαφέρον το αν θα συμμετέχουν οι δικηγόροι ή όχι. Πάντως ο πρόεδρος του ΔΣΑ φέρεται αυτή τη φορά διατεθειμένος να δώσει τη σχετική άδεια στους δικηγόρους που συμμετέχουν στη δίκη, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει ζήτημα παραγραφής αδικημάτων.