Υπόθεση 12χρονης: Και για διακεκριμένα πορνογραφία ανηλίκου κατηγορείται η μητέρα της

Ακόμη μία κατηγορία προσάπτεται στη μητέρα του 12χρονου κοριτσιού από τα Σεπόλια που έπεσε θύμα μαστροπείας, σε μια υπόθεση που σόκαρε το πανελληνία. Συγκρεκριμένα, με βούλευμά τους, με το οποίο οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών παραπέμπουν σε δίκη ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου συνολικά 26 κατηγορουμένους, αποδίδουν στη μητέρα της 12χρονης εκτός από την κατηγορία της διακεκριμένης μαστροπείας και αυτή της διακεκριμένης περίπτωσης πορνογραφίας ανηλίκου.

Η μητέρα, δηλαδή, όχι μόνο εξέδιδε τη 12χρονη αλλά έστελνε και γυμνές φωτογραφίες του παιδιού της στους πελάτες μέσω WhatsApp και Viber αντί ανταλλάγματος.

Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες που της έχουν αποδοθεί, ενώ και το κοριτσάκι στις καταθέσεις του έχει υποστηρίξει ότι η μητέρα του δεν γνώριζε τίποτα.

Εκτός από τη μητέρα, παραπέμπεται και ο Ηλίας Μίχος, ο βιαστής της 12χρονης -σύμφωνα με το κατηγορητήριο που του έχει αποδοθεί- και άλλα 24 άτομα.

Η δημοσίευση του παραπεμπτικού βουλεύματος για το σύνολο των κατηγορουμένων, μεταξύ αυτών και η μητέρα του παιδιού, ουσιαστικά δρομολογεί τις εξελίξεις για να καθίσουν στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

Και ως εκ τούτου είναι θέμα λίγων ημερών να προσδιοριστεί η ακριβής ημέρα που θα ανοίξει η αυλαία αυτής της πολύκροτης υπόθεσης, που θα δικαστεί ενώπιον τακτικών δικαστών και ενόρκων.

Μάλιστα, οι αρμόδιες Αρχές αναμένεται άμεσα να προχωρήσουν στην κίνηση αυτή, καθώς σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη σύλληψη και την ομόφωνη απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέως για την προφυλάκιση του βασικού κατηγορούμενου Ηλία Μίχου και των λοιπών συγκατηγορουμένων του.

Με το δεδομένο ότι για όλους τους κατηγορούμενους, το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης είναι το 18μηνο, που συμπληρώνεται την άνοιξη οι Αρχές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να προσδιοριστεί το ταχύτερο δυνατό η δίκη μετά το τέλος της κύριας ανάκρισης και την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος, γνωρίζοντας τις αντικειμενικές δυσκολίες που έχουν τέτοιες πολυπρόσωπες δίκες, με μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων και μαρτύρων.

Αυτή βέβαια είναι η πρώτη ποινική δίκη που θα διεξαχθεί για τη συγκλονιστική υπόθεση, καθώς η ανάκριση για τη δεύτερη δικογραφία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ανάλογα με το αποτέλεσμα αυτής θα ακολουθήσει και δεύτερο δικαστήριο.

Εξάλλου, οι δικαστικές Αρχές εδώ και μήνες είχαν προχωρήσει στο διαχωρισμό των δύο υποθέσεων που έχουν κοινό «ποινικό νήμα» ακριβώς για να προλάβουν τις δικονομικές προθεσμίες και να έχει προλάβει να… μιλήσει η δικαιοσύνη με την ετυμηγορία της πριν λήξει το 18μηνο της προσωρινής κράτησης για τους κατηγορούμενους, οι οποίοι -κατά περίπτωση- βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριά αδικήματα, αν και κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει αποδεχθεί τη συμμετοχή του στην υπόθεση.

Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει εν όψει του προσδιορισμού της δίκης είναι η εξέταση του 12χρονου κοριτσιού, του κατά τεκμήριο μοναδικού θύματος σε αυτήν την υπόθεση, το οποίο τους μήνες που έχουν μεσολαβήσει έχει δώσει πολλές καταθέσεις στις αρμόδιες Αρχές.

Σύμφωνα με νομικούς, ακόμη και αν ζητηθεί η αυτοπρόσωπη παρουσία του παιδιού στο ακροατήριο, σε εξέταση κεκλεισμένων των θυρών, η πλευρά της υποστήριξης της κατηγορίας έχει δικαίωμα να αντιλέξει και να ζητήσει να αναγνωστεί το περιεχόμενο των πολλών λεπτομερών και αναλυτικών μαρτυριών που έχει ήδη δώσει το παιδί σε προηγούμενα δικονομικά στάδια, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη επαναθυματοποίησή του.