ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου: Η κρίση του κορονοϊού θα είναι «V crisis»

Οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης με θεμα ευρωπαϊκή οικονομία που διεξήχθη στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένγκα τόνισε ότι η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλη χώρα, υποφέρει από την πανδημία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κρίση του κορονοϊού θα είναι «V crisis», δηλαδή μετά τη βαθιά ύφεση θα έρθει μεγάλη ανάκαμψη. Όπως εξήγησε, η πανδημία έδειξε πολλές αδυναμίες για τις οικονομίες μας. Για παράδειγμα, μας έδειξε ότι όσοι είχαν ακόμα αμφιβολίες για την κλιματική αλλαγή έκαναν λάθος, αλλά και ότι η ψηφιοποίηση είναι απαραίτητη και, μάλιστα, είναι μέρος της λύσης. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη δράση για την προστασία του πλανήτη, ότι η ΕΕ κινητοποίησε τεράστια κεφάλαια που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν συνετά και με προσοχή, όμως, όπως χαρακτηριστικά είπε, η ΕΕ είναι πολύ πίσω στην ψηφιοποίηση σε σχέση με τις ΗΠΑ και πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα για να προλάβουμε την εξέλιξη. Τέλος, τόνισε ότι πρέπει να πάρουμε το μάθημα της κρίσης του 2008 και της πανδημίας: «Το 2008 βιαστήκαμε να επαναφέρουμε τους προϋπολογισμούς μας -και ίσως τότε είχαμε δίκιο – όμως τώρα δεν πρέπει να επαναλάβουμε αυτό το λάθος. Και δε θα το κάνουμε, πρέπει να δώσουμε έμφαση στις επενδύσεις».

Η Μαρία Δεμερτζή, αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου Bruegel στο Βέλγιο, ανέλυσε τις προοπτικές του πληθωρισμού σε όλον τον κόσμο και ανέφερε πως ίσως στις ΗΠΑ ενισχυθεί, όμως τόνισε ότι δεν ανησυχεί ιδιαιτέρως για την ΕΕ. Ωστόσο, αν δούμε λίγο πληθωρισμό, δεν είναι κακό, καθώς θα δείξει ότι η οικονομία αναπτύσσεται, είπε. Προσέθεσε, τέλος, ότι αν χρειαστεί αύξηση επιτοκίων, λόγω πληθωρισμού, αυτό ίσως δυσκολέψει χώρες όπως η Ελλάδα -με υψηλό χρέος- καθώς θα αυξήσει το κόστος δανεισμού.