Υποχωρούν οι τιμές του ρεύματος – «Ανάσα» χάρη στον καλό καιρό

Σύμμαχος στην προσπάθεια μείωσης των ενεργειακών τιμών αποδεικνύεται ο καλός καιρός των τελευταίων εβδομάδων, καθώς οι ηπιότερες θερμοκρασίες έχουν οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της ζήτησης για ηλεκτρικό ρεύμα. 

Αποτέλεσμα είναι τα συμβόλαια (παράδοσης τον Φεβρουάριο) να υποχωρούν στις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας. 

Ενδεικτικά, η τιμή του ρεύματος στη Γερμανία υποχώρησε κατά 2% και διαμορφώθηκε στις 265,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στη Γαλλία σημείωσε πτώση κατά 4,9% και κατήλθε στα 411 ευρώ. 

relates to European Power Prices Slide as Milder Weather Set to Ease Demand

Ίδια η τάση και στη σκανδιναβική χερσόνησο, όπου τα συμβόλαια μειώθηκαν κατά 1,7% και καθορίστηκαν στα 98,15 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Όπως έχει γίνει σαφές όλο αυτό το διάστημα, οι τιμές στον κλάδο της ενέργειας είναι αρκετά ευάλωτες στις καιρικές μεταβολές, οι οποίες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη ζήτηση. 

Με δεδομένα τα χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου, οποιαδήποτε θετική εξέλιξη στο μέτωπο του καιρού, βοηθάει στην αποκλιμάκωση των ενεργειακών πιέσεων. 

Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές του ρεύματος παραμένουν έως και πέντε φορές υψηλότερες σε σχέση με τα συνηθισμένα επίπεδα του Ιανουαρίου, κάτι που διατηρεί τη Γηραιά Ήπειρο σε καθεστώς ενεργειακής κρίσης.