Υποχωρούν οι τιμές των ομολόγων ενόψει της ΕΚΤ και της εξέλιξης του πληθωρισμού

Υποχωρούν οι τιμές των ομολόγων σήμερα (31/1), με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, να καταδεικνύουν ότι η οικονομία στην Ευρωζώνη το τελευταίο τρίμηνο του 2021, δεν υπέστη σημαντική ζημιά από τη μετάλλαξη «Όμικρον», ωστόσο επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για την εξέλιξη του πληθωρισμού.

Υπό τις παραπάνω συνθήκες, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, βρέθηκε σήμερα στο «μεταίχμιο» μεταξύ θετικής και αρνητικής απόδοσης.

Πιο αναλυτικά, το ΑΕΠ το τέταρτο τριμήνο του 2021 στην ευρωζώνη, αυξήθηκε με ρυθμό 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση η αύξηση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο τέταρτο τρίμηνο στο 4,6%.

Οι επιδόσεις αυτές χαρακτηρίστηκαν από τους οικονομικούς αναλυτές ως αρκετά ικανοποιητικές, καθώς οδηγούν σε μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,2% για το σύνολο της χρονιάς που μας πέρασε, όπερ σημαίνει ότι η εξέλιξη της πανδημίας το 2021 δεν επηρέασε ουσιωδώς την αναπτυξιακή τροχιά της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ωστόσο, μεγάλη επιφυλακτικότητα επικρατεί για την εξέλιξη του πληθωρισμού. Συνακόλουθα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ η οποία την Πέμπτη αναμένεται, αφού συνεκτιμήσει όλα τα τελευταία δεδομένα, να δώσει το στίγμα των προβλέψεων της Κεντρικής Τράπεζας.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων, και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) σήμερα καταγράφηκαν συναλλαγές 46 εκατ. ευρώ, οι οποίες στο σύνολό τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης.

Η απόδοση στη 10ετία διαμορφώθηκε στο 1,74%.

Στην αγορά συναλλάγματος, ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα τελούσε υπό διαπραγμάτευση νωρίς το απόγευμα στο 1,1205 δολ. από το 1,1143 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στο 1,1156 δολ..