Υπό το βλέμμα του Πρωθυπουργού τα μεγάλα έργα (22/5)

BHMAτοδότης

Με πρωθυπουργική σφραγίδα θα «ξεκολλήσουν» τα μεγάλα έργα υποδομών για να πάρουν μπρος οι δημόσιες επενδύσεις σε τομείς που έχουν πολλαπασιαστικό όφελος για την ελληνική οικονομία.
  • Η δουλειά, δηλαδή, θα γίνεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υπό το βλέμμα όμως του Πρωθυπουργού, προκειμένου να υπάρχει ανώτατη κυβερνητική στήριξη.
Πρόκειται εξάλλου για έργα που με τις νομοθετικές αλλαγές που θα φέρει η κυβέρνηση θα προχωρήσουν με fast-track αδειοδοτικές διαδικασίες. Και εξηγούμαι…
***
Στη χώρα μας, για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στις υποδομές επιστρέφουν στην οικονομία 1,8 ευρώ. Πρόκειται, όπως μαθαίνω, για το βρετανικό πρότυπο υλοποίησης έργων εθνικής σημασίας.
  • Στη Βρετανία, η Infrastructure and Projects Authority (IPA), είναι μέρος του Γραφείου του Πρωθυπουργού και του υπουργείου Οικονομίας, που προετοιμάζει και επικουρεί την υλοποίηση των έργων.
Στην Ελλάδα, όπως μας διαφώτισε η 6η έκθεση της Κομισιόν, υπό τον συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης, δημιουργείται το Στρατηγικό Πλάνο Έργων Υποδομής και θα συσταθεί ανάλογη δομή υποστήριξης, προκειμένου να ξεπεραστούν τα διαχρονικά εμπόδια: ανώριμα έργα, δικαστικές και αρχαιολογικές εμπλοκές, προβληματικές διαδικασίες παραγωγής δημοσίων έργων κ.ά.