«Υπό έλεγχο» η κρίση με τα καύσιμα λέει η βρετανική κυβέρνηση – Κλειστά πολλά πρατήρια

Και πάλι υπό έλεγχο είναι η κρίση με την έλλειψη καυσίμων στα πρατήρια -που προκλήθηκε από την οξεία έλλειψη οδηγών φορτηγών-, σύμφωνα με τη βρετική κυβέρνηση, αλλά πολλές αντλίες παραμένουν άδειες στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα οι αυτοκινητιστές να αναζητούν ανοιχτό βενζινάδικο ή να στέκονται στην ουρά για ώρες για να γεμίσουν τα ντεπόζιτά τους.

Σε μια χαοτική εβδομάδα, με συγκρούσεις να ξεσπούν στα πρατήρια καυσίμων και τον κόσμο να γεμίζει μπουκάλια νερού με βενζίνη, Βρετανοί υπουργοί επανέλαβαν ότι η κρίση αποκλιμακώνεται, αν και χθες έδωσαν εντολή στον στρατό να αρχίσει να οδηγεί τα βυτιοφόρα.

«Αυτή η κρίση είναι τώρα απολύτως κάτι που είναι και πάλι υπό έλεγχο» δήλωσε ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Σάιμον Κλαρκ.

Δημοσιογράφοι του Reuters επισκέφτηκαν σήμερα επτά πρατήρια βενζίνης στο Λονδίνο και τις γύρω περιοχές. Δύο ήταν ανοιχτά. Σε ένα από αυτά, δεκάδες οδηγοί περίμεναν στην ουρά, ενώ το προσωπικό προσπαθούσε να τους καθοδηγήσει.

Η Ένωση Λιανεμπόρων Καυσίμων (PRA), που εκπροσωπεί ανεξάρτητους εμπόρους οι οποίοι αντιστοιχούν περίπου στα δύο τρίτα των 8.380 πρατηρίων καυσίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε χθες ότι το 27% των μελών της ανέφερε πως έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα  και ότι αναμένει η κατάσταση να βελτιωθεί τις επόμενες 24 ώρες.

Η κρίση με τα πρατήρια βενζίνης προκάλεσε περιφρονητικές αντιδράσεις σε κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Υψηλόβαθμοι πολιτικοί υποστήριζαν ότι η έλλειψη οδηγών ήταν ξεκάθαρη συνέπεια της απόφασης για αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βρετανοί υπουργοί έχουν κατ’ επανάληψη αρνηθεί ότι το Brexit έπαιξε ρόλο στην κρίση αυτή, αν και δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι οδηγοί φορτηγών έφυγαν κατά τη δίνη του Brexit, και επικαλούνται τα lockdowns της Covid, που απέτρεψαν τη διενέργεια εξετάσεων πιστοποίησης για χιλιάδες οδηγούς.

Ερωτηθείς εάν η Βρετανία θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν δεν είχε αποχωρήσει από την ενιαία αγορά, ο Κλαρκ δήλωσε: «Πραγματικά, δεν το δέχομαι αυτό… Η ιδέα ότι αυτό αφορά το Brexit είναι μια προσπάθεια να μας γυρίσει πίσω σε αυτό που πραγματικά φοβάμαι ότι είναι μια αρνητική συζήτηση για ευκαιρίες του παρελθόντος… Εάν κοιτάξετε την κατάσταση στη Γερμανία, εάν κοιτάξετε την κατάσταση στην Πολωνία, εάν κοιτάξετε την κατάσταση στη Γαλλία, και εκείνες έχουν τέτοια προβλήματα».