Υπό αμφισβήτηση η αναμνηστική δόση με εμβόλιο της Johnson & Johnson

Εθελοντές που είχαν λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson παρουσίασαν καλύτερη ανοσιακή απόκριση όταν έλαβαν αναμνηστική δόση με Pfizer ή Moderna, ενώ ο αναμνηστικός εμβολιασμός με διαφορετικό σκεύασμα από ό,τι είχε χρησιμοποιηθεί αρχικά δεν διαφέρει από τον αρχικό εμβολιασμό όσον αφορά τις παρενέργειες και είναι ασφαλής, διαπιστώνει μελέτη των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (ΝΙΗ).

Μάλιστα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι όσοι είχαν λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson παρουσίασαν καλύτερη ανοσιακή απόκριση όταν έλαβαν αναμνηστική δόση με Pfizer ή Moderna.

Όπως είναι αναμενόμενο, τα συγκεκριμένα ευρήματα προκαλούν νέες συζητήσεις για το πώς και το πότε πρέπει να χορηγηθεί αναμνηστική δόση στους 15 εκατ. Αμερικανούς που εμβολιάστηκαν με J&J, δεδομένου ότι η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εντόπισε κενά στα δεδομένα της εταιρείας.

Οι μελέτες που παρουσίασε την Τετάρτη η Johnson & Johnson για την έγκριση αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της βασίζονται σε μικρό στατιστικό δείγμα και σε εργαστηριακές μετρήσεις, των οποίων η αξιοπιστία δεν είναι καλά γνωστή, έκριναν οι ειδικοί. Ομάδα ανεξάρτητων συμβούλων του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα εξετάσει τις επόμενες ημέρας τα αιτήματα για χορήγηση τρίτης δόσης που υπέβαλαν η J&J και η Moderna, για την οποία επίσης έχουν διατυπωθεί ενστάσεις.

Η μελέτη των ΝΙΗ, η οποία δεν έχει ακόμα υποβληθεί σε έλεγχο και παρουσιάστηκε ως προδημοσίευση, εξέτασε συνολικά εννέα συνδυασμούς εμβολίων των εμβολίων που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ –Pfizer, Moderna, J&J.

Η δοκιμή σε περισσότερους από 450 ενήλικες έδειξε ότι οι παρενέργειες του αναμνηστικού εμβολιασμού δεν διαφέρουν από ό,τι στον αρχικό εμβολιασμό. Επιπλέον, ο συνδυασμός διαφορετικών εμβολίων διαπιστώθηκε ότι δίνει την ίδια ή μεγαλύτερη αύξηση των αντισωμάτων, συγκριτικά με τη χρήση ίδιου σκευάσματος στον αρχικό και τον αναμνηστικό εμβολιασμό.

Όπως γράφουν οι συντάκτες της μελέτης, ο συνδυασμός διαφορετικών σκευασμάτων «ίσως προσφέρει ανοσιακό πλεονέκτημα για τη βελτιστοποίηση του εύρους και της διάρκειας της προστασίας».