Υπέροχες και ιπτάμενες στα F-16 και Mirage

ΒΗΜΑτοδότης

Πέντε γυναίκες αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας είναι σήμερα οι ιπτάμενες Ελληνίδες σε πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Δύο απ΄αυτές είναι χειρίστριες σε μαχητικά αεροσκάφη και άλλες σε μεταγωγικά ή σε Super Puma. Και θα ακολουθήσουν κι άλλες στα επόμενα χρόνια ιπτάμενες καθώς και μηχανικοί αεροπλάνων, χειρίστριες ραντάρ και ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που αυτή τη στιγμή φοιτούν στην Σχολή Ικάρων.  Στον Στρατρό Ξηράς, υπηρετούν 21 Ιπτάμενες χειρίστριες ελικοπτέρων (ακόμα και στα επιθετικά ελικόπτερα Apache) μετέχοντας σε καθημερινές αποστολές και ασκήσεις.

***
Την Παρασκευή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα επιδώσει τα ξίφη στους νέους ανθυπολοχαγούς αποφοίτους της Σχολής Ευελπίδων. Σύμφωνα με το Σύνταγμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας άρχει των Ενόπλων Δυνάμεων και θα είναι η πρώτη φορά που γυναίκα Πρόεδρος επιδίδει τα ξίφη στους νέους αξιωματικούς. Αλλωστε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπηρετεί και η πρώτη (και μοναδική) γυναίκα υπασπιστής.

  • Πρόκειται για την υποπλοίαρχο Καλλιόπη Πορόγλου η οποία μέχρι πρότινος υπηρετούσε σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και είναι μητέρα δύο παιδιών. Ανάμεσα στους αποφοίτους της Σχολής Ευελπίδων αποφοιτούν και πολλές γυναίκες αξιωματικοί, οι οποίες με μια σεμνή τελετή (λαμβάνοντας παράλληλα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας) θα παραλάβουν το ξίφος τους από την Πρόεδρο.

***
Στις 3 Ιουλίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιδώσει στη Σχολή Ικάρων τα ξίφη (και τις «πουλάδες») από στους νέους ανθυποσμηναγούς, δηλαδή στους νέους πιλότους και τεχνικούς της Πολεμικής Αεροπορίας. Ανάμεσά τους και στην πρώτη γυναίκα αρχηγό της Σχολής και ιπταμένη Μαρίνα Κωνσταντίνου, η οποία μετά από την προβλεπόμενη εκπαίδευσή της θα δούμε την ανθυποσμηναγό πλέον Κωνσταντίνου σε ένα από τα F-16 στο Αιγαίο.

  • Δεν είναι όμως η μόνη γυναίκα ιπταμένη στην Πολεμική Αεροπορία. Υπάρχουν ήδη άλλες τέσσερις, εκ των οποίων η μία είναι και…«Φαντομάς», υπηρετεί δηλαδή στα F-4 (Phantom) και συγκεκριμένα στην 338 Μοίρα Δίωξης Βομβαρδισμού στην Ανδραβίδα. Αλλη μία είναι συγκυβερνήτης σε μεταγωγικό αεροσκάφος C-27, άλλη μία σε Super Puma και μία εκπαιδεύεται αυτή την περίοδο στα Mirage- 2000/5 και μόλις τελειώσει την εκπαίδευσή της την περιμένουν οι ουρανοί του Αιγαίου.