Υπερκαλύφθηκε το ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Υπερκαλύφθηκε κατά σχεδόν 1,5 φορά η έκδοση επταετούς ομολογιακού δανείου, ύψους μέχρι 500 εκατ. ευρώ από τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση καλύφθηκε εξ’ ολοκλήρου από ιδιώτες επενδυτές και οδηγήθηκε σε υπερκάλυψη με την προσθήκη των θεσμικών. Καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του εγχειρήματος, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, έπαιξαν σύμφωνα με ΕθνικήΠειραιώς και Eurobank.

Η διοίκηση του ομίλου είχε επισημάνει πρόσφατα τα πλεονεκτήματα από το γεγονός πως δραστηριοποιείται σε τομείς που βρίσκονται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάταξης των οικονομιών της Γηραιάς Ηπείρου όπως η «πράσινη οικονομία» (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διαχείριση απορριμμάτων, κ.α.) και οι υποδομές. Επιπλέον ο όμιλος έχει εξασφαλίσει από υφιστάμενα έργα στους τομείς των παραχωρήσεων και της ενέργειας μακροπρόθεσμες επαναλαμβανόμενες ταμειακές ροές.

Το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τμήμα του οποίου θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ομόλογο, προσεγγίζει τα τρία δισ. ευρώ, ενώ θα αυξηθεί στα τέσσερα δισ. ευρώ στην περίπτωση που ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης της άδειας για τουριστικό συγκρότημα με καζίνο στο Ελληνικό. Η κοινοπραξία της αμερικανικής Mohegan με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την άδεια μετά τον αποκλεισμό της επίσης αμερικανικής Hard Rock.

Οι επενδύσεις που συνδέονται με τις ΑΠΕ και ευρύτερα την «πράσινη οικονομία» βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού σχεδίου του ομίλου. Οι συνολικές επενδύσεις σε τομείς της «πράσινης οικονομίας» προβλέπεται πως θα φτάσουν το 1,7 δισ. ευρώ και περιλαμβάνουν την ανάπτυξη νέων αιολικών πάρκων στη χώρα μας (πρόσφατη είναι η εξαγορά ώριμων και υπό αδειοδότηση αιολικών πάρκων από τον όμιλο RF Energy), τα δύο έργα αντλησοταμίευσης σε Αμφιλοχία και Αμάρι Κρήτης, αλλά και το έργο διαχείρισης απορριμμάτων της περιφέρειας Πελοποννήσου, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να ληφθεί η επενδυτική απόφαση για την κατασκευή της μονάδας συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή, ισχύος 660 MW, σε μια επένδυση που προσεγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προωθεί και άλλες κινήσεις στον τομέα της ενέργειας καθώς συγκαταλέγεται μεταξύ των ομίλων που έχουν περάσει στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας.