Υπέρ του πλαφόν στις αμοιβές των CEOs στην Ευρώπη τάσσεται ο Μακρόν

Θα υποστηρίξει το μέτρο της επιβολής πλαφόν στο ύψος των αμοιβών που λαμβάνουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι επιχειρήσεων δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ψηφοφόρους της Αριστεράς εν όψει του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του σήμερα, ο Μακρόν επέκρινε και εκείνος την απόφαση της αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis να πληρώσει στον CEO της Κάρλος Ταβάρες 19,2 εκατ. ευρώ για το 2021, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

«Είναι σοκαριστικό, είναι υπερβολικό», είπε ο Μακρόν, πρώην στέλεχος επενδυτικής τράπεζας και ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει όριο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Χρειάζονται “ταβάνια” και κυβερνητικές πολιτικές στην Ευρώπη μας που να κάνουν τα πράγματα αποδεκτά για τους πολίτες, αλλιώς η κοινωνία, σε κάποιο σημείο, θα εκραγεί… Χωρίς να τους περιορίζουμε ως προς το εύρος, πρέπει να ορίσουμε ένα πλαφόν» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Μακρόν αποκάλεσε το ύψος των αποδοχών εταιρικών στελεχών «αστρονομικό» και δύσκολο να γίνει αποδεκτό από ανθρώπους που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. «Πρέπει να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας για την ανάγκη μεταρρύθμισης του πλαίσιου αμοιβών των εταιρικών στελεχών στην Ευρώπη» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

Σε δική της ραδιοφωνική συνέντευξη, η ακροδεξιά υποψήφια πρόεδρος της Γαλλίας Μαρίν Λε Πεν χαρακτήρισε επίσης «σοκαριστική» την αμοιβή του Ταβάρες, απέκλεισε ωστόσο κάθε είδους νομική ρύθμιση περιορισμού αυτού του είδους των αμοιβών.

Μακρόν και Λεπέν ανταγωνίζονται για να προσελκύσουν τα 7,7 εκατ. ψηφοφόρους του ριζοσπάστη αριστερού υποψηφίου Ζαν-Λουκ Μελανσόν, ο οποίος έμεινε έξω από τον δεύτερο γύρο, με μικρή απόσταση από τη δεύτερη Λε Πεν.

Υπενθυμίζεται ότι η Stellantis προέκυψε πέρυσι από τη συγχώνευση του ομίλου PSA Group – που παράγει τα γαλλικά Peugeot and Citroen- με τη FIAT Chrysler. Δεδομένου ότι η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στην Ολλανδία, δεν δεσμεύεται από τον γαλλικό νόμο, που προβλέπει ότι οι μέτοχοι έχουν λόγο στη μισθολογική πολιτική μιας εταιρείας.