Υπέρ νέων κυρώσεων στο Ιράν για την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων η Αναλένα Μπέρμποκ

Να επιβληθούν νέες κυρώσεις στον Ιράν κάλεσε χθες η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, μετά τη σκληρή καταστολή με τους δεκάδες νεκρούς των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, τις οποίες πυροδότησε ο θάνατος 22χρονης Μαχσά Αμινί στα χέρια της αστυνομίας ηθών.

«Πρέπει τώρα να συζητήσουμε πολύ γρήγορα στους κύκλους της Ε.Ε. περαιτέρω συνέπειες και για μένα αυτές πρέπει να συμπεριλαμβάνουν κυρώσεις σε βάρος αυτών που είναι υπεύθυνοι» είπε η Αναλένα Μπέρμποκ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσθέτοντας: «Η προσπάθεια να καταπνιγούν ειρηνικές διαδηλώσεις με ακόμα περισσότερη θανατηφόρα βία δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη… Τα δικαιώματα των γυναικών είναι μέτρο για την κατάσταση μιας κοινωνίας… Αν οι γυναίκες δεν είναι ασφαλείς σε μια χώρα, κανένας δεν είναι ασφαλής».

Επίσης, επιβεβαίωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι ο πρεσβευτής του Ιράν κλήθηκε στην έδρα του ΥΠΕΞ στο Βερολίνο.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα χθες η Τεχεράνη απέρριψε τις επικρίσεις της Ε.Ε. για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις διαδηλώσεις. Ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Νάερ Καναάνι έκανε λόγο για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν και υποστήριξη των ταραχοποιών λέγοντας ότι, αν και για τον θάνατο της 22χρονης διενεργείται έρευνα, οι Βρυξέλλες και οι δυτικές κυβερνήσεις αψηφούν το γεγονός και υποστηρίζουν τους ταραχοποιούς που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια του Ιράν.

Αφότου πέθανε η Μαχσά Αμινί, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν σε όλη τη χώρα το τελευταίο δεκαήμερο. Οι Αρχές επέβαλαν εκτενείς περιορισμούς στην πρόσβαση στο διαδίκτυο, για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να επικοινωνούν.

Υπενθυμίζεται ότι η 22χρονη συνελήφθη από την αστυνομία ηθών και ο θάνατός της υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες διαπιστώθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου. Αρχικά οι ιρανικές Αρχές ανέφεραν ότι είχε υποκείμενα νοσήματα και έπαθε καρδιακή ανακοπή, ωστόσο η οικογένειά της απέρριψε την επίσημη εκδοχή.

Θα συστηθούν ειδικά δικαστήρια για να δικάσουν τους συμμετέχοντες σε ταραχές, ανέφερε χθες δικαστικός αξιωματούχος, ο Αλί Αλγασί Μεχρ, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. «Δεν θα επιδειχθεί καμιά επιείκεια σε ηγέτες των ταραχοποιών στη δούλεψη ξένων» πρόσθεσε, διαμηνύοντας η αντιμετώπισή τους θα είναι παρόμοια με αυτή των βιαστών και δραστών άλλων ιδιαζόντως ειδεχθών εγκλημάτων.

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τους διαδηλωτές συλλήβδην μισθοφόρους που πληρώνονται από ξένους πράκτορες. Αρκετοί παρατηρητές θεωρούν πως σε όσους έχουν συλληφθεί θα επιβληθούν πολύ βαριές ποινές. Ιρανοί καλλιτέχνες και αθλητές θα αντιμετωπίσουν διώξεις εάν εκφραστούν υπέρ των διαδηλώσεων, έχουν διαμηνύσει οι Αρχές.

Ο απολογισμός των θυμάτων και των συλλήψεων το τελευταίο δεκαήμερο στο Ιράν κάθε άλλο παρά ξεκάθαρος είναι. Τουλάχιστον 1.000 προσαγωγές έχουν αναφερθεί μόνο στον Βορρά και εκτιμάται ότι χιλιάδες άλλοι τέθηκαν υπό κράτηση σε άλλες περιοχές.