Yπάρχει λογικός άνθρωπος που μπορεί να το δεχτεί; Και όμως έτσι λειτουργεί η «πυραμίδα Πονζι» του ασφαλιστικού μας συστήματος

Η μεγάλη αιτία του χρέους…

Και για να σας δώσω ένα παράδειγμα ρωτήστε έναν σημερινό συνταξιούχο 65 ετών τι πλήρωνε για τους προηγούμενους συνταξιούχους του έτους 1975 αν υποθέσουμε ότι ξεκίνησε να δουλεύει το έτος 1975; Γιατί όταν δουλεύεις πληρώνεις για τον πατέρα σου που και αυτός πλήρωνε για τον παππού σου αυτό είναι το συνταξιοδοτικό «πυραμίδα – Ponzi» μέσα στο οποίο καλούμαστε να ζήσουμε και για να έχεις μια καλύτερη εικόνα βρες την αναλογία εργαζομένων – συνταξιούχων του έτους 1975 και βρες το ίδιο για το έτος 2020 αν μπορείς βέβαια;

  • Από την ίδρυση της κοινωνικοποιημένης κρατικής «ασφάλισης» και σε κάθε μια από τις πολλές επεκτάσεις των παροχών της, όσοι ήταν ήδη συνταξιούχοι δεν πλήρωσαν νέες εισφορές και όσοι πλησίαζαν ηλικία ή δικαίωμα συνταξιοδότησης, πλήρωσαν περισσότερα μόνο για λίγα χρόνια. Ωστόσο και οι δύο ομάδες έλαβαν αυξημένα οφέλη κατά τη συνταξιοδότηση.

Αυτό αναγκαστικά σήμαινε ότι όσοι ήταν νεότεροι (συμπεριλαμβανομένων όσων δεν είχαν γεννηθεί ακόμη) έπρεπε να πληρώσουν τα σπασμένα. Η προσπάθεια να αντισταθμιστούν οι μη χρηματοδοτημένες κρατικές δεσμεύσεις προς τους προηγούμενους δικαιούχους, αυτής της τερατώδους και άδικης αναδιανομής εισοδήματος, είναι η πηγή των σημερινών τεράστιων προβλημάτων της κοινωνικοποιημένης «ασφάλισης».

Τα προβλήματα διογκώνονται καθώς δεν υπάρχει δίκαιη διέξοδος από όλο αυτό το χάλι  δεν υπάρχει τρόπος να τηρηθούν οι υπερβολικές συνταξιοδοτικές υποσχέσεις, χωρίς να αδικηθούν κάποιοι. Στην Ελλάδα επιλέγεται να αδικηθούν οι νέες γενιές, κάτι το οποίο τις οδηγεί σε μειωμένες αποδοχές. Οι μισθοί σήμερα κατά διεστραμμένο τρόπο είναι χαμηλότεροι από τις περισσότερες συντάξεις! Aυτό και αν είναι παγκόσμια πατέντα μοναδική περίπτωση στον πλανήτη;

Καλά υπάρχει λογικός άνθρωπος που αυτό μπορεί να το δεχτεί; Και όμως έτσι λειτουργεί ακόμη η «πυραμίδα Πονζι» του ασφαλιστικού μας συστήματος. Και δεν είναι ότι υπάρχουν μερικοί που τα δέχονται αλλά βγαίνουν και σε κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας και πλαισιώνουν τα πάνελ καθηγητές – εργατολόγοι  -οικονομολόγοι γενικά οι ονομαζόμενοι μυαλοπωλητές που και οι ίδιοι είναι οι προνομιούχοι του συστήματος αν κρατάνε αρχείο βίντεο των εκπομπών που κάνουν θα πρέπει αυτοί και τα παιδιά τους να ντρέπονται γι’ αυτά που λένε κατά καιρούς είναι το λιγότερο που μπορούν να κάνουν.

  • Ποτέ δεν εξηγήσανε γιατί στην Ελλάδα υπήρχαν τόσα ταμεία ασφαλιστικά – επικουρικά κλπ. λέτε να ήταν τυχαίο ότι υπήρχαν δεκάδες ταμεία όχι βέβαια υπήρχαν πολλά ταμεία για να μπορούν να μοιράζουν προνόμια δια μέσου δαιδαλωδών νόμων και προνόμια σκορπισμένα αναλόγως την δύναμη της κάθε τάξεως που είχαν φτιαχτεί, απλά είχαν γίνει εξπέρ στην κατασκευή πυραμίδων νομίζοντας ότι αυτό θα κρατήσει εσαεί, και όταν είδαν ότι θα γελοιοποιηθούν στην διεθνή κοινότητα όταν η πυραμίδα αντιστράφηκε άρχισαν «δήθεν» την ενοποίηση των ταμείων.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα τη ΔΕΗ που μπορούσαν και «κατέβαζαν» τους διακόπτες τις παλιές καλές εποχές τότε που αυτοί σχεδόν κυβέρναγαν τον τόπο σήμερα εργάζονται περίπου 17.000 εργαζόμενοι οι συνταξιούχοι είναι περισσότεροι των 30.000 πιστεύει κανείς; ότι με αυτή την αναλογία εργαζομένων – συνταξιούχων θα μπορούσε να επιβιώσει το ασφαλιστικό τους ταμείο η επιχείρηση γενικά, να γιατί «δήθεν» ενοποίησαν τα ταμεία και τα βάλανε  όλα στο ΙΚΑ η πυραμίδα αντιστράφηκε και επήλθε το τέλος, να ένα παράδειγμα το πως λειτουργεί ένα ταμείο «πυραμίδα».


Αυτό έγινε και στην λαϊκή γλώσσα λέγεται «κουκούλωμα». Αλλά στο «κουκούλωμα» αυτό υπάρχουν ένοχοι και συνένοχοι.


Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι (οι οποίοι δεν πληρώνουν φόρους αλλά, αντιθέτως, πληρώνονται από τους φόρους και τις εισφορές των άλλων), εντούτοις λαμβάνουν διάφορες ασφαλιστικές παροχές συντάξεις γήρατος και μάλιστα πολύ υψηλότερες από αυτών που πλήρωσαν τις εισφορές και να μην ξεχνάνε μερικοί παλαιοί συνταξιούχοι του Δημοσίου ότι δεν πλήρωναν ούτε μια δραχμή συμμετοχή για τα φάρμακα τους όταν οι υπόλοιποι πλήρωναν 25%, αυτά για να μην νομίζουν μερικοί ότι έχουμε μνήμη χρυσόψαρου εμείς ξέρουμε πως νιώθαμε όταν δίπλα μας στο φαρμακείο βρισκόταν τέτοιος συνταξιούχος – ασφαλισμένος που στο τέλος δεν έβαζε το χέρι στην τσέπη του απλά έπαιρνε την σακούλα. Άντε που μερικοί από εσάς έχετε και το θράσος να βγαίνετε και να λέτε ανακρίβειες αντί να ψάχνετε να βρείτε λαγούμια να κρυφτείτε.

  • Καλά δεν ξέρανε η δεν τους το είχε πει κανείς τότε ότι δεν υπάρχει «δωρεάν γεύμα»; και βέβαια το ξέρανε αλλά λέγανε «εις υγείαν των κορόιδων».
  • Ζούσανε σε έναν παράλληλο κόσμο που νομίζανε ότι θα συνεχιστεί επ’ άπειρον και το τραγικό είναι ότι κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν ακόμη και σήμερα  νομίζοντας ότι είναι στην εποχή, ΑΚΡΟΠΟΛΗ -ΤΟ ΒΗΜΑ – Η ΑΥΓΗ εφημερίδες.

Η συνέχεια προσεχώς.

  • onlineΑΚΑΡΝΑΝ
  • https://www.capital.gr/forum