ΥΠΑΑΤ: «Ξεκάθαρη αισχροκέρδεια κάθε αύξηση στις τιμές των οπωροκηπευτικών»

Κάθε αύξηση στην τιμή των οπωροκηπευτικών προϊόντων εξαιτίας των ζημιών που υπέστη ο πρωτογενής τομέας στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία «Daniel» μόνο ξεκάθαρη αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών μπορεί να χαρακτηριστεί, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η παραγωγή στον Θεσσαλικό κάμπο εστιάζεται κυρίως στο βαμβάκι, στον αραβόσιτο, στα καπνά, στα σιτηρά, στα μήλα και στη βιομηχανική ντομάτα και όχι στα οπωροκηπευτικά.

Σύμφωνα με στοιχεία από τον ΕΛΓΑ, στη χώρα μας καλλιεργούνται συνολικά 371.000 στρέμματα οπωροκηπευτών προϊόντων, εκ των οποίων στη Θεσσαλία βρίσκονται τα 28.000 στρέμματα, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 7,5% του συνόλου της παραγωγής της χώρας. Από τα προαναφερόμενα στρέμματα ελάχιστα έχουν πληγεί.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, υπάρχουν προϊόντα, όπως η βιομηχανική ντομάτα, η οποία καλλιεργείται σε 21.310 στρέμματα και είχε συγκομιστεί σε ποσοστό 70% και φυσικά δεν προορίζεται για επιτραπέζια χρήση.

«Συνεπώς, δεν δικαιολογείται καμία ανησυχία για αδυναμία τροφοδοσίας της αγοράς με οπωροκηπευτικά προϊόντα στην Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν νοούνται οι αυθαίρετες αυξήσεις και η αδιανόητη κερδοσκοπία» αναφέρεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται: «Κάθε αύξηση σε τιμές οπωροκηπευτικών μόνο ως ξεκάθαρη αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών μπορεί να χαρακτηρισθεί. Και ως τέτοια θα αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση».