Ύφεση – ρεκόρ 14,7% στην Ευρωζώνη το β’ τρίμηνο – Πτώση 2,9% της απασχόλησης

Ελαφρώς χαμηλότερη ύφεση του αναμενόμενου καταγράφηκε στην ευρωζώνη κατά το β’ τριμήνου του έτους, ωστόσο η συρρίκνωση του ΑΕΠ που ανήλθε στο 14,7% είναι η πιο απότομη που έχει σημειωθεί ιστορικά, από το 1995 που άρχισαν να τηρούνται αρχεία με τα λόγω στοιχεία. Κύρια αιτία, η πτώση της καταναλωτικής δαπάνης λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν από τον Covid-19.

Πιο συγκεκριμένα, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 11,8% σε σχέση με το α’ τρίμηνο και κατά 14,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία (Eurostat).

H αρχική εκτίμηση στα τέλη Ιουλίου έκανε λόγο για ύφεση 12,1% σε τριμηνιαία και 15% σε ετήσια βάση.
Το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου ήταν και το χειρότερο από την άποψη των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού.

Το α’ τρίμηνο του έτους, η συρρίκνωση ήταν ήδη στο 3,7% σε τριμηνιαία και στο 3,2% σε ετήσια βάση.

Η μεγαλύτερη ύφεση καταγράφηκε σε Ισπανία (-22,1% ), Γαλλία (-19%), Ιταλία (-17,3%) Πορτογαλία (-16,3%) και Ελλάδα (-15,2%).

Οι επενδυτικές δαπάνες υποχώρησαν περισσότερο από τις συνολικές δαπάνες, και ήταν 17% χαμηλότερες από ό,τι στο α΄ τρίμηνο.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών είχαν το σημαντικά αρνητικό αντίκτυπο με πτώση 6,6%.

Η μείωση της οικονομικής παραγωγής είναι μεγαλύτερη από το 9,1% που κατέγραψαν οι ΗΠΑ στην ίδια περίοδο, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την εξάπλωση του κορονοϊού, ήταν πιο αυστηροί και διήρκεσαν περισσότερο.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης τις διαφορές στην αντιμετώπιση του ιού και τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις στην οικονομία των χωρών-μελών, με την Φινλανδία να συρρικνώνεται 4,5% στο β΄ τρίμηνο και την Ισπανία κατά 18,5%.

Πτώση 2,9% της απασχόλησης

Η Eurostat ανακοίνωσε ότι καταγράφηκε πτώση 2,9% στον αριθμό των εργαζομένων στην ευρωζώνη και κατά 2,7% στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Ηταν επίσης η πιο απότομη αρνητική κίνηση από το 1995, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.
Το πρώτο τρίμηνο του 2020, η απασχόληση είχε μειωθεί κατά 0,3% στην ευρωζώνη και κατά 0,2% στην ΕΕ.