Ξεπέρασε κάθε όριο η τουρκική προκλητικότητα – Επεισόδιο με το αεροσκάφος που μετέφερε τον Ν. Δένδια

Ξεπέρασε κάθε όριο η τουρκική προκλητικότητα. Χθες το βράδυ η Άγκυρα κράτησε για 20 λεπτά στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος της Ελλάδας που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στην Αθήνα πάνω από τα σύνορα Τουρκίας-Ιρακ, αρνούμενη να χορηγήσει άδεια υπέρπτησης .

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Τουρκία είχε επιτρέψει αρχικά την υπέρπτηση του ελληνικού κυβερνητικού αεροσκάφους πάνω από το έδαφός της, όμως όταν αυτό έφτασε στα σύνορά της με το Ιράκ, εμπόδισε την πτήση και ανάγκασε το ελληνικό αεροπλάνο να κάνει κύκλους, έως ότου να δοθεί τελικά η άδεια.

 

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, το νέο περιστατικό σημειώθηκε όταν ο Νίκος Δένδιας και η ελληνική αποστολή που τον συνόδευε στο Ιράκ μπήκαν στο κυβερνητικό Embraer «Νεφέλη» για να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Οι τουρκικές Αρχές ειδοποιήθηκαν για τη VIP πτήση και έδωσαν έγκριση για πτήση, ωστόσο την ώρα που το αεροσκάφος προσέγγιζε τα σύνορα της χώρας με το Ιράκ την απέσυραν.

Αμέσως άρχισε έντονη διπλωματική επικοινωνία και το αεροσκάφος υποχρεώθηκε να χαμηλώσει ύψος και να κάνει κύκλους μέχρι να διευθετηθεί το θέμα, ενώ τέθηκε ζήτημα για το κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος επάρκειας καυσίμων.

Το αεροπλάνο του Νίκου Δένδια έφτασε τελικά στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ωστόσο το γεγονός καταδεικνύει τις τουρκικές προθέσεις για κλιμάκωση των προκλήσεων σε βάρος της χώρας μας.