Ξεπέρασε και τα 122 δολάρια το αργό ΗΠΑ – Στα 123,58 δολάρια το brent

Iσχυρή άνοδο κατέγραψαν και πάλι σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 120 δολάρια, καθώς η ζήτηση για βενζίνη στις ΗΠΑ συνεχίζει να αυξάνεται παρά τις τιμές-ρεκόρ στις αντλίες, ενώ επίκειται και η επιστροφή της Κίνας σε κανονικούς ρυθμούς. Ειδικότερα, το συμβόλαιο Αυγούστου του brent ενισχύθηκε κατά 2,5% ή 3 δολάρια και έκλεισε στα 123,58 δολάρια.

Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή κλεισίματος από τις 8 Μαρτίου, όταν η τιμή τότε έφτασε στο υψηλότερο σημείο της από το ιστορικό ρεκόρ του 2008. Αντίστοιχα, το αμερικανικό WTI παραδόσεως Ιουλίου σημείωσε άνοδο 2,26% ή 2,7 δολαρίων και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 122,11 το βαρέλι, επίσης στο υψηλότερο επίπεδο από την 8η Μαρτίου.

Τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ κατέγραψαν απροσδόκητη αύξηση την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο αυτό συνέβη κυρίως λόγω της μείωσης των στρατηγικών αποθεμάτων της χώρας κατά ποσότητα ρεκόρ 7,3 εκατ. βαρελιών, υποχωρώντας σε χαμηλό από τον Μάρτιο του 1987.

Όπως ενημέρωσε η αρμόδια Αρχή, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Ιουνίου τα εμπορικά αποθέματα στη χώρα αυξήθηκαν κατά 2 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση κατά 1,9 εκατ. βαρέλια, ωστόσο ακριβώς αντίστροφα ήταν τα μεγέθη για την βενζίνη. Συγκεκριμένα, τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 0,8 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα αυξηθούν κατά 1,1 εκατ. βαρέλια.

«Η βενζίνη ήταν το σημείο βαρύτητας της έκθεσης, με μια σφιχτή αγορά σε όλες τις ΗΠΑ» τόνισε ο Tony Headrick, αναλυτής ενέργειας στην CHS Hedging, σημειώνοντας ότι η ζήτηση παρέμεινε ισχυρή ακόμη και με τιμές αντλίας άνω των 5 δολαρίων ανά γαλόνι σε πολλά μέρη της χώρας.

Από την πλευρά του, ο Giovanni Staunovo της UBS επισημαίνει ότι οι τιμές αυξάνονται με φόντο το γεγονός ότι η Κίνα θα χαλαρώσει τους περιορισμούς του κορωνοϊού, κάτι που μεταφράζεται σε υψηλότερη ζήτηση και εισαγωγές αυτό το καλοκαίρι.

Την ίδια ώρα, σημαντικές είναι οι πιέσεις και στο μέτωπο της προσφοράς.

Στη Νορβηγία οι εργαζόμενοι του κλάδου ετοιμάζονται να κατέβουν σε απεργία από τις 12 Ιουνίου θέτοντας σε κίνδυνο μέρος της παραγωγής, ενώ το Ιράν αφαίρεσε δύο κάμερες ασφαλείας από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του, κάτι που θα αυξήσεις τις εντάσεις με τη διεθνή κοινότητα την ώρα που επιχειρείται να βρεθεί μια λύση στο θέμα προκειμένου να αρθούν οι κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Επιπλέον, οι προσπάθειες των χωρών του OPEC+ να αυξήσουν την παραγωγή τους «δεν είναι ενθαρρυντικές», σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο οποίος επισήμανε ότι προσώρας ο Οργανισμός υπολείπεται κατά 2,6 εκατομμύρια βαρέλια του στόχου που έχει συμφωνηθεί.