Ξεπέρασαν τα 400.000 τα θύματα της πανδημίας στην Ινδία – Τρίτη στους θανάτους παγκοσμίως

Η Ινδία έγινε σήμερα η τρίτη χώρα του κόσμου όπου οι νεκροί εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού ξεπέρασαν τους 400.000, αν και ειδικοί εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των θανάτων ενδέχεται να έχει φτάσει το εκατομμύριο, ή ακόμη παραπάνω, την ώρα που τη χώρα απειλεί τρίτο κύμα της Covid-19.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 853 θάνατοι ασθενών με την covid-19, έτσι οι θάνατοι έφτασαν τους 400.312, κατά τα επίσημα δεδομένα. Συνολικά στην Ινδία έχουν καταγραφεί 30,45 εκατομμύρια κρούσματα.

Πρόκειται για τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας παγκοσμίως, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ (πάνω από 604.000 νεκροί) και της Βραζιλίας (πάνω από 520.000).

Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, ο απολογισμός των νεκρών στην Ινδία ενδέχεται να ξεπερνά το εκατομμύριο, μετά τη ραγδαία εξάπλωση της Covid-19 τον Απρίλιο και τον Μάιο, η οποία αποδόθηκε κυρίως στο πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού, που ταυτοποιήθηκε πρώτη φορά στη χώρα. Βάσει απολογισμού του Reuters, τις τελευταίες 39 ημέρες καταγράφηκαν επισήμως στην Ινδία 100.000 θάνατοι.

«Η ελλιπής καταγραφή των θανάτων είναι κάτι που συνέβαινε σε όλα τα κρατίδια, κυρίως λόγω κενών στο σύστημα, οπότε αυτό σημαίνει ότι ποτέ δεν θα έχουμε μια πραγματική άποψη του πόσοι άνθρωποι πέθαναν στο δεύτερο κύμα» δήλωσε ο Ρίζο Μ. Τζον, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Rajagiri της νότιας πόλης Κότσι.

Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού μειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες -αφού έφτασε στην κορύφωσή του τον Μάιο όταν καταγράφονταν περισσότερα από 400.000 μολύνσεις καθημερινά- και πολλά περιοριστικά μέτρα έχουν αρθεί, προκαλώντας ανησυχία για νέο κύμα μολύνσεων τους επόμενους μήνες.

Η κυβέρνηση της Ινδίας πλέον στρέφει την προσοχή της στον μαζικό εμβολιασμό, καθώς πολλοί ειδικοί προειδοποιούν για επικείμενο τρίτο κύμα της επιδημίας, καθώς η χώρα ξανανοίγει και εξαπλώνεται μια παραλλαγή της μετάλλαξης Δέλτα, η Δέλτα Plus. Στόχος είναι να εμβολιαστούν 950 εκατ. ενήλικες ως το τέλος του έτους.

Στις 21 Ιουνίου η κυβέρνηση προσπάθησε να προωθήσει την εκστρατεία υιοθετώντας τον δωρεάν εμβολιασμό για όλους τους ενήλικες, κάτι που οδήγησε σε μεγάλη άνοδο της ζήτησης, με περισσότερες από 9 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων να χορηγούνται σε μία ημέρα.

Όμως έκτοτε η ταχύτητα της εκστρατείας ανοσοποίησης άρχισε να μειώνεται ξανά και μόλις το 6% των ενηλίκων που μπορούν να εμβολιαστούν έχει λάβει και τις δύο δόσεις.