Ξεκίνησε ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-ΕΕ: Τέθηκαν σε ισχύ οι δασμοί για χιλιάδες ευρωπαϊκά προϊόντα

Αμετάκλητος στην απόφασή του να επιβάλλει δασμούς σε ότι πετάει και σε ότι κινείται από την ΕΕ προς τις ΗΠΑ είναι ο Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ ξεκινώντας έτσι έναν αμείλικτο εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη.

Έναν πόλεμο που τον επιθυμεί διότι απλούστατα οι ΗΠΑ έχουν εμπορικά ελλείμματα με όλες τις βασικές οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη.

Έχουν έλλειμμα στα ισυζύγιά τους και με την Κίνα και με την Ιαπωνία και με την ΕΕ και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον ο Ν.Τραμπ δεν ενδιαφέρεται εάν υπάρξουν αντίποινα από τις δυνάμεις αυτές στα αμερικανικά προϊόντα.

Ο Ν.Τραμπ θέλει να σταματήσει το «τύπωμα» δολαρίου για να μην σκάσει το αμερικανικό παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Ο μόνος τρόπος για να το σταματήσει αυτό είναι να αναγκάσει με κάθε μέσον τους Αμερικανούς να αγοράζουν αμερικανικά προϊόντα και να σταματήσει η ζήτηση για ξένα προϊόντα.

Τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας άσχετα με το πως θέλουν να την παρουσιάζουν η πλειοψηφία των δυτικών ΜΜΕ, είναι πολύ μεγάλα και ο Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει (επειδή είναι και επιχειρηματίας) ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν ριζικά.

Οι υπηρεσίες του Αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ ενημέρωσαν επιχειρηματικούς φορείς ότι οι επιπρόσθετοι δασμοί ύψους από 10% ως 25% σε χιλιάδες επιλεγμένα εισαγόμενα αγαθά που εισάγονται από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τεθούν σε εφαρμογή όπως είχε προγραμματιστεί σήμερα Παρασκευή, έπειτα από την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που άναψε το πράσινο φως γι’ αυτό την περασμένη εβδομάδα.

Ένα όργανο επιδιαιτησίας του ΠΟΕ έδωσε τη δυνατότητα στην Ουάσινγκτον να προχωρήσει στην επιβολή αντιμέτρων χωρίς προηγούμενο σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στην Airbus — Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία — αφού αποφάνθηκε ότι χορηγήθηκαν παράνομα επιδοτήσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αεροσκαφών, μια υπόθεση που πάει 15 χρόνια πίσω.

Η Ουάσινγκτον διεμήνυσε ότι θα επιβάλλει επιπλέον δασμούς 10% στα αεροσκάφη της Airbus και 25% σε πλειάδα εισαγόμενων ευρωπαϊκών προϊόντων αξίας 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων — μεταξύ άλλων, γαλλικών κρασιών, σκοτσέζικων ουίσκι και ειδών τυριών από την Ευρώπη.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ προειδοποίησε χθες Πέμπτη τις ΗΠΑ ότι θα υπάρξουν «αρνητικές» οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις εξαιτίας της επιβολής επιπλέον τελωνειακών δασμών σε μια πλειάδα προϊόντων που εισάγονται στη χώρα αυτή από την Ευρώπη, οι οποίοι τίθενται σε εφαρμογή σήμερα, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Οι αποφάσεις αυτές θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις, τόσο από οικονομική όσο και από πολιτική σκοπιά», προειδοποίησε ο γάλλος υπουργός έπειτα από μια συζήτηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ. «Η Ευρώπη είναι έτοιμη να ανταποδώσει», πρόσθεσε ο Λεμέρ.

Print Friendly, PDF & Email