Ξεκίνησαν οι απολύσεις στην Aegean

Παρά την κρατική ενίσχυση 120 εκατομμυρίων ευρώ, τις ενισχύσεις του προγράμματος SURE, τις ρήτρες περί μη απόλυσης και τις αναστολές συμβάσεων, η Aegean πραγματοποιεί απολύσεις μόνιμου προσωπικού πάνω από το όριο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Δεκάδες απολύσεις φέρεται να έχει πραγματοποιήσει η αεροπορική εταιρεία Aegean, με ορισμένες από αυτές να παραβαίνουν και την εργατική νομοθεσία, ξεπερνώντας τον μηνιαίο αριθμό απολύσεων. Την ίδια ώρα η εταιρεία αναμένεται να λάβει χωρίς κανένα αντάλλαγμα προς το ελληνικό δημόσιο, κρατική χρηματοδότηση ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία επικαλείται ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και μέλος του τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και μεταφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», η Aegean τον Οκτώβριο προχώρησε σε 45 απολύσεις μόνιμου (αορίστου χρόνου) προσωπικού, σε 8 «οικειοθελείς» αποχωρήσεις και παράλληλα δεν ανανέωσε τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου 85 εργαζομένων που έληξαν.

Το Νοέμβριο οι απολήσεις συνεχίστηκαν, φτάνοντας τις 30, ενώ 2 ήταν οι «οικειοθελείς» αποχωρήσεις. Ο Αν. Νεφελούδης τόνισε ότι «οι απολύσεις των 45 εργαζομένων δημιουργούν πρόβλημα νομιμότητας σε σχέση με το νόμο για τις ομαδικές απολύσεις, ο οποίος για τις εταιρείες άνω των 150 εργαζομένων επιτρέπει μηνιαία απόλυση του 5% των εργαζομένων και σε κάθε περίπτωση κάτω των 30 ατόμων, ενώ τον Νοέμβριο η εταιρεία πιο “προσεκτική” σταμάτησε στον αριθμό 30», αναφέρει.