Ξέχασαν να “πρασινίσουν” τα ΕΛΠΕ και τώρα… τρέχουν

“Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν” λέει ο θυμόσοφος λαός μας αλλά όπως όλα δείχνουν η διοίκηση των ΕΛΠΕ μάλλον δεν το είχε ακούσει ποτέ και τώρα… “τρεχάτε ποδαράκια μου.”

Την ώρα που όλες οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας έχουν στραφεί στην πράσινη ανάπτυξη και διεκδικούν κονδύλια δισεκατομμυρίων απο το Ταμείο Ανακαμψης, Παπαθανασίου και Σιάμισιης ψάχνουν τρόπο να ξεφορτωθούν τη λέξη «Πετρέλαια» από τη νέα εταιρική επωνυμία του ομίλου που θα μετατραπεί σε εταιρεία συμμετοχών (holding), αφήνοντας τα διυλιστήρια σε μια από τις θυγατρικές της.

Οπως εξήγησε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος, Ανδρέας Σιάμισιης, ο όμιλος πλέον στρέφεται στην πράσινη ενέργεια και δεν είναι εύκολη υπόθεση, για παράδειγμα, να ζητάς χρηματοδότηση για ένα έργο ΑΠΕ, έχοντας στην εταιρική σου επωνυμία τη λέξη «Πετρέλαια».

Λίγο αργά βέβαια το σκέφτηκαν. Τους πρόλαβαν οι εξελίξεις και τώρα δίνουν μάχη με το χρόνο.

Ειναι χαρακτηριστικά τα λόγια του CEO των ΕΛΠΕ για την απίστευτη καθυστέρηση στη μετάβαση του ομίλου «όταν η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων έχει ανεβεί στα 50 ευρώ, δεν μπορούμε εμείς απλώς να καθόμαστε και να γυαλίζουμε καμινάδες».

Το ερώτημα είναι τι έκαναν τόσο καιρό. Δεν έβλεπαν τον ανταγωνισμό;  Γιατί έπρεπε να φτάσουμε στο “και πέντε” με τον κίνδυνο να χαθούν σημαντικά ποσά;