Ξανά πάνω από ένα ευρώ η μετοχή της Alpha Bank – Η διοίκηση διέλυσε τους φόβους των επενδυτών

Ισχυρή ανάκαμψη κατέγραψε  σήμερα η μετοχή της Alpha Bank, η οποία επέστρεψε στα επίπεδα του 1 ευρώ κλείνοντας με άνοδο +10,79%, με όγκο 36 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,56 δισεκ. ευρώ.


Η διοίκηση της Alpha bank ενεργώντας ταχύτατα παρουσίασε νωρίτερα το
τριετές στρατηγικό πλάνο της διαλύοντας οποιαδήποτε φόβο των επενδυτών.

Η αλλαγή της εικόνας της μετοχής συνδέεται σύμφωνα με τους αναλυτές με τη διαβεβαίωση του διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Bank, Β. Ψάλτη, ότι η προτεινόμενη δομή για την αύξηση κεφαλαίου διασφαλίζει τους υφιστάμενους μετόχους, που επιθυμούν να συμμετάσχουν, με την αναλογική και κατά προτεραιότητα κατανομή των νέων μετοχών, με αποτέλεσμα να κατοχυρώνεται πλήρως η αξία της επένδυσής τους.

Ταυτόχρονα η S&P δίνει ψήφο εμπιστοσύνης για το στρατηγικό σχέδιο και την ΑΜΚ της Alpha Bank

Οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας θα στηρίξουν το σχέδιο ταχείας μείωσης των NPEs της Alpha Bank, όπως σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης S&P, τονίζοντας πως αν και είναι φιλόδοξο, εάν επιτευχθεί θα φέρει τους δείκτες κερδοφορίας και ενεργητικού της ελληνικής συστημικής τράπεζας μεταξύ των κορυφαίων στην Ευρώπη.

Η S&P εκτιμά ότι η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank μόλις ολοκληρωθεί, θα προσθέσει επιπλέον 80-90 μονάδες βάσης στο εκτιμώμενο επίπεδο του προσαρμοσμένου για το ρίσκο κεφαλαίου της τράπεζας (pro forma), που θα χρησιμοποιήσει η Alpha Bank για να απορροφήσει πρόσθετες εμπροσθοβαρείς πιστωτικές απώλειες από νέες πωλήσεις NPEs και να υποστηρίξει το επιχειρηματικό της σχέδιο. Πιο συγκεκριμένα, όπως τονίζει ο οίκος, η τράπεζα στοχεύει τώρα να μειώσει το απόθεμα των NPEs από τα προβλεπόμενα 11,9 δισ. ευρώ – μετά τις τρέχουσες πωλήσεις – σε ένα νέο χαμηλό 2,9 δισ. ευρώ το 2022, που αντιστοιχεί περίπου στο 7% των αναμενόμενων δανείων πελατών.