XAA: Και 3η στη σειρά θετική ημέρα και μαξιλάρι ασφαλείας από τις 500 μονάδες

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Κέρδη, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, δημιουργώντας ένα “μαξιλάρι ασφαλείας” από τις 500 μονάδες, τις οποίες ανέκτησε την Παρασκευή έπειτα από μεγάλη προσπάθεια.

ΧΑ: Νέο τραπεζικό ράλι επανέφερε τους αγοραστές

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,89% στις 516,71 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 501-518 μονάδων ή από το -1,11% έως το +2,15%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 93,10 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος ανήλθε στα 156,07 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 21,2 εκατ. διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 2,71%, στις 140,06 μονάδες, ενώ στο -0,37% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 571,57 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 10,32% στις 34,20 μονάδες.

Η συνεδρίαση σήμερα ξεκίνησε με έντονη νευρικότητα, με τον γενικό δείκτη να κινείται μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου μέχρι τις 12:00. Τότε όμως ανακοινώθηκαν τα αναθεωρημένα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο του 2015, τα οποία ήταν καλύτερα του αναμενομένου.

Σύμφωνα με την επεξεργασία των νέων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ από το Capital.gr, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,32% το 2015, ενώ στις αρχές Φεβρουαρίου, με βάση τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας η ύφεση είχε εκτιμηθεί στα επίπεδα του 0,7%. Ειδικότερα, κατά το 4ο τρίμηνο 2015, παρουσίασε αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2015 έναντι της μείωσης 0,6% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη. Σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2014, παρουσίασε μείωση 0,8% έναντι της μείωσης 1,9% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση.

Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά από μόνα τους δεν κατάφεραν να εξαλείψουν σήμερα τη νευρικότητα στο ταμπλό. Και αυτό διότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος δεν φαίνεται να γίνεται σύντομα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η συνάντηση της ευρωπαϊκής “τρόικας”, δηλαδή των επικεφαλής της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM που έλαβε χώρα στην Φρανκφούρτη την Κυριακή απέβη άκαρπη. Το μεγάλο πρόβλημα ήταν και παραμένει, το “χάσμα” που χωρίζει το κοινοτικό σκέλος των Θεσμών με το ΔΝΤ, εμποδίζοντας προς το παρόν την κάθοδο στην Αθήνα.

Νέα απόπειρα εύρεσης λύσης θα λάβει χώρα σήμερα στις Βρυξέλλες, στο EWG που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα, ενώ αύριο συνεδριάζει το ανάλογο όργανο των 28 κρατών-μελών (EFC). Οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μαζί με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών συναντώνται σήμερα με  στόχο να βρουν λύση στο μέτωπο του ΔΝΤ.

Όπως άλλωστε ανέφερε ο Ν. Καυκάς της Merit ΑΧΕΠΕΥ, η αγορά απαιτεί χρονοδιάγραμμα για την αξιολόγηση ώστε να αυξηθεί η ορατότητα, αλλά δεν είναι σίγουρος ότι αυτό είναι εφικτό. Μια γενικότερη σύγχυση είναι εμφανής, αλλά ωστόσο, το ταμπλό δείχνει να διατηρεί μια θετική ορμή προς το παρόν. Σε τέτοιο περιβάλλον η αυξημένη μεταβλητότητα θα παραμείνει και όπως γνωρίζουμε σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε ψευδείς τεχνικές παραβιάσεις. Στα θετικά κατατάσσει την αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου που είχε ξεπεράσει το 11%, αλλά αυτό δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμα, αν δεν έρθουν οι θετικές εξελίξεις ή ένα χρονοδιάγραμμα για την αξιολόγηση.

Παράλληλα, όπως ανέφεραν σήμερα και οι εγχώριοι αναλυτές, σήμερα θα λάβει χώρα και μια ιδιότυπη αναδιάρθρωση που αφορά ελληνικές μετοχές. Συγκεκριμένα από την 1η Μαρτίου το ελληνικό ETF GREK αλλάζει διαχειριστή και από τον FTSE πηγαίνει στους κανόνες διαχείρισης του MSCI έχοντας ωστόσο σημαντικές αλλαγές στην σύνθεση και στις σταθμίσεις του που επηρεάζουν τζίρο και τάση στη σημερινή συνεδρίαση.

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank και η Πειραιώς ήταν από τις μετοχές που ξεχώρισαν όχι μόνο για την άνοδό τους αλλά και για τις “θετικές” εντολές που διεκπεραίωσαν. Η πρώτη έκλεισε με κέρδη 22,51% και η δεύτερη με άνοδο 13,87%, ενώ και η μετοχή της Εθνικής, κλείνοντας με κέρδη 9,29% διακίνησε σήμερα σχεδόν 50 εκατ. τεμάχια.

Δηλαδή το ένα τρίτο του συνολικού όγκου της αγοράς, με τον τζίρο της όμως να παραμένει σχεδόν το ένα δέκατο της αγοράς. Η Alpha Bank, πιστή στην “μετριοπαθή” (τηρουμένων των αναλογιών του κλάδου) κίνησή της, σήμερα έκλεισε με κέρδη 4,67%, έχοντας διακινήσει 16,2 εκατ. τεμάχια. Έντονα ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία έκλεισε στο +9,44% και την κεφαλαιοποίησή της στα 726 εκατ. ευρώ, ενώ και η Μυτιληναίος κέρδισε σήμερα 5,43%.

Άνω του 4% ήταν τα κέρδη σε ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ και Grivalia, ενώ στο +3,28% έκλεισε η ΓΕΚ Τέρνα, στο +2,75% η Jumbo και στο +2,65% η Ελλάκτωρ. Στον αντίποδα, η ΕΧΑΕ σημείωσε απώλειες 5,44%, εμφανίζοντας από το πρωί έντονη “αδυναμία” και παρά το γεγονός ότι μεταξύ 13:00 και 15:00 κινήθηκε σε θετικό έδαφος. Απώλειες 2,62% σημείωσε η Aegean, ο ΟΤΕ έκλεισε στο -2,30%, “μαζεύοντας” στο τέλος τις απώλειες που έφτασαν ακόμη και στο 3,71%, ενώ ΟΠΑΠ και ΕΕΕ έκλεισε με πτώση 1,61% και 1,53% αντίστοιχα.

Στον Mid Cap, η Frigoglass σήμερα βρέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, κλείνοντας με απώλειες 5,61%, καθώς οι αναλυτές δεν υποδέχτηκαν θετικά την εξέλιξη της ακύρωσης της πώλησης του κλάδου της υαλουργίας. Απώλειες 2,93% και για την Fourlis, ενώ η Ικτίνος, με 607 τεμάχια όγκο έκλεισε με απώλειες 6,15%. Αντίθετα, η Αττικής έκλεισε με κέρδη 5,06%.