XA: «Τα όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται» ή «οι όμορφες αποδόσεις, εύκολα εξαφανίζονται»

Οι επενδυτικές επιλογές για το β’ εξάμηνο του 2016

Πως έκλεισε το πρώτο μισό του 2016- ποιές είναι οι επιλογές για τους επόμενους έξι μήνες

Από τον Μάνο Χατζηδάκη – Beta Sec.

Η πορεία της ελληνικής αγοράς στο α’ εξάμηνο θα μπορούσε να έχει τίτλο «τα όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται» ή «οι όμορφες αποδόσεις, εύκολα εξαφανίζονται». Και τούτο διότι χρειάστηκαν λίγες ημέρες για να καταστραφεί ότι με κόπο χτίζονταν επί έξι μήνες. Μετά από ένα εξαιρετικό Μάιο όπου οι τιμές των μετοχών της εγχώριας αγοράς έδειξαν ότι μπορούν να κινηθούν πάνω από τα κλεισίματα της περυσινής χρονιάς αναπτύσσοντας δυναμική που εκδηλώθηκε και σε επίπεδο συναλλαγών ήρθε το βρετανικό δημοψήφισμα να τα γκρεμίσει όλα και να επαναφέρει την μιζέρια στους πίνακες των αποδόσεων.

Το χρηματιστηριακό μάθημα που πήραν όλοι οι επενδυτές είναι το εξής: Μια Αγορά που επί τέσσερις μήνες ανεβαίνει δεν έχει κανένα πρόβλημα σε δύο συνεδριάσεις να πάρει πίσω τα 2/3 αυτής της ανόδου. Και το χειρότερο είναι ότι μετά από όσα έγιναν, η ελληνική Αγορά σαν να «κόλλησε» στα χαμηλά της αδιαφορώντας για το εξωτερικό που ήταν και ο βασικός φορέας της πτώσης.

Βέβαια σε αυτή την πορεία αυτή την φορά δεν ήμασταν μόνοι. Το -14,13% που ήταν η απόδοση του Γενικού Δείκτη στο α’ εξάμηνο δεν είναι η χειρότερη επίδοση των Ευρωπαϊκών Αγορών. Η Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη θέση με -23,5% ακολουθεί η Ιρλανδία με -16,9%, η Ισπανία με -14,95% και η Τσεχία με -14,58%. Κοινή συνιστάμενη στους μεγάλους χαμένους του εξαμήνου ήταν η αδυναμία του τραπεζικού κλάδου. Εκτός από τις καταγεγραμμένες αδυναμίες και τα ανοιχτά ενδεχόμενα νέων κινδύνων του κλάδου (τεστ αντοχής, πιθανότητα bail in, αύξηση των επισφαλειών) η φύση των κεφαλαίων που μπαίνουν στις τράπεζες έχουν βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα και υποστηρίζονται από μόχλευση, αλλιώς πως δεν εξηγείται η μεταβλητότητα που βγάζει ο τραπεζικός κλάδος σχεδόν συστηματικά από την αρχή του χρόνου.

Από εκεί και πέρα ασυνήθιστη μεταβλητότητα παρατηρήθηκε και στα εμπορεύματα όπου μεγάλες κινήσεις θεωρούνται διακυμάνσεις του 20%. Παρατηρήθηκαν μεταβολές ακόμα και 100% μέσα στην διάρκεια των 180 ημερών γεγονός που δείχνει πόσο ευαίσθητες έχουν γίνει οι Αγορές και πόσο μονόπατα μετακινούνται τα κεφάλαια από αξία σε αξία.

Με αυτά και με αυτά το να προσπαθεί κανείς να διατηρήσει μια συμπαθητική απόδοση εκτιμώντας το που θα είναι οι μετοχές μετά από έξι μήνες σε ένα στατικό χαρτοφυλάκιο μοιάζει σαν να προσπαθεί να μαντέψει τον καιρό σε ένα άλλο πλανήτη μετά από ένα μήνα. Βέβαια ενδείξεις και εκτιμήσεις υπάρχουν ωστόσο η αλλαγή ταχύτητας των δεδομένων είναι τέτοια που η τιμολόγηση των προσδοκιών της χθεσινής ημέρας μοιάζει με περυσινά νέα. Και μετά από αυτή την μακροσκελέστατη εισαγωγή που θα χρησιμοποιηθεί σαν άλλοθι για το μέτριο αποτέλεσμα του α’ εξαμήνου περνάμε στον απολογισμό και την αξιολόγηση των επιλογών της στήλης.

Συνολικά οι απώλειες των 10 επιλέξιμων τίτλων του χαρτοφυλακίου διαμορφώθηκαν σε 1,6% το οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο στις long επιλογές. Το -4,48% των long δίνει πολύ αρνητικό χρώμα στην απόδοση ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι το 75% των επιλογών έγινε από ένα κουβά (στην κυριολεξία) που έκλεισε στο -14,6%. Η παράδοση της υπεραποδοσης των επιλογών μας έναντι της ελληνικής αγοράς διατηρήθηκε και στο α’ εξάμηνο του 2016 συνεχίζοντας ένα θετικό σερί 13 εξαμήνων. Οι ατυχίες είναι μέσα στο πρόγραμμα αφού ο βασικός καμβάς των επιλογών είναι η Ελληνική Αγορά ωστόσο ακόμα και στα άσχημα το θεωρητικό χαρτοφυλάκιο απέφυγε την «καταστροφή» η οποία επισκέπτεται αρκετά τακτικά το Ελληνικό Χρηματιστήριο από το 2010 και μετά.

Οι ετήσιες και εξαμηνιαίες αποδόσεις των επενδυτικών επιλογών του ενδεικτικού χαρτοφυλακίου της στήλης

Χρονιά Εκ των έσω Γενικός Δείκτης Εξάμηνο Απόδοση εκ των έσω
2010 20% -36% H1 18,0%
H2 1,5%
2011 -19% -52% H1 5,3%
H2 -22,4%
2012 36% 33% H1 -9,5%
H2 50,0%
2013 37% 28% H1 18,1%
H2 16,1%
2014 -4% -29% H1 16,2%
H2 -17,5%
2015 16% -24% H1 8,9%
H2 6,6%
2016 -1,6% -14% H1 -1,6%
H2

 

Στο κομμάτι των «Long επιλογών» ο Χρυσός έσωσε την παρτίδα  αφού η άνοδος κατά 25% σχεδόν μετρίασε την αρνητική επίδοση της Eurobank. H επιλογή της Eurobank ως τράπεζα με το υψηλότερο beta στον τραπεζικό κλάδο είχε απόδοση από -75% έως +17% στο χαμηλό και υψηλό σημείο της περιόδου και ήταν η μετοχή το μεγαλύτερο εύρος κίνησης σε ποσοστό από τον FTSE-25. Στην Grivalia έχει υπολογιστεί και το μέρισμα χρήσης (€0,313) η αποκοπή του οποίου έγινε εντός της διάρκεια του α’ εξαμήνου και μαζί με την Lamda δικαίωσε το συντηρητικό προφίλ των επιλογών.

Στις short επιλογές ήμασταν πιο τυχεροί. Η ακύρωση του deal της Frigoglass, η αδύναμη τελική γραμμή της Intralot και η μεγάλη υποχώρηση της ισοτιμίας του Βραζιλιάνικου νομίσματος σε σχέση με το ευρώ έφεραν ένα οριακό μεν, θετικό δε αποτέλεσμα. Σύνολο 2,92%, όχι άσχημα αν και με τόσες μετατροπές από δείκτες σε νομίσματα 100 μονάδες βάσης άνετα χάνονται σε προμήθειες συναλλαγών.

Πως κινήθηκαν οι επιλογές της στήλης στο α’ εξάμηνο του 2016

Long Χαρτοφυλάκιο
Αξία 31/12/2015 30/06/2016  Δ(%)
Eurobank 0,99 0,55 -44,44%
Ελληνικά Πετρέλαια 4,29 3,77 -12,12%
Grivalia 7,34 7,313 -0,37%
Χρυσός 1067,5 1332,8 24,85%
Lamda Development 4,33 4,75 9,70%
Απόδοση -4,48%
Short Χαρτοφυλάκιο
Αξία 31/12/2015 30/06/2016  Δ(%)
Βραζιλία (Τιμή Δείκτη) 43.356 50.186 -15,75%
Βραζιλία (eur) (0.22 ισοτιμία με ευρώ) (0.309 ισοτιμία με ευρώ) 17,59%
Frigoglass 0,21 0,146 30,48%
Ευρώ/Δολλάριο 1,0896 1,1092 -1,80%
Πετρέλαιο 37,71 48,61 -28,90%
Intralot 1,07 0,9 15,89%
Απόδοση     +2,92%
Απόδοση (Απλός μέσος όρος) -1,56%

 

Το δεύτερο μισό του 2015 κάθε άλλο παρά ήσυχο αναμένεται. Τα τραπεζικά στρες τεστ στην Ευρώπη, οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της Βρετανικής ευρώ-αποχώρησης, οι Αμερικανικές προεδρικές εκλογές και η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος δεσπόζουν ως γεγονότα έως το τέλος του έτους.  Κατά τα άλλα οι ειδικοί θετικοί και αρνητικοί καταλύτες που οδηγούν τις τιμές στην εγχώρια αγορά θα μπορούσαν να συνοψιστούν στους εξής:

Όλα μέσα στις τιμές, μόνο πάνω (+):

 • Οι ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν πέρυσι με 13,7 δις ευρώ φρέσκα κεφάλαια και έχουν από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρώπη. Οι προβλέψεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται σε επίπεδα ιστορικών υψηλών, οι ισολογισμοί έδειξαν αντοχές στο α’ τρίμηνο της χρονιάς και οι θετικές αποκλίσεις από τις εκτιμήσεις στο βασικό σενάριο των τεστ αντοχής του περυσινού Φθινοπώρου ενδεχομένως να χρήζουν θετικότερης αναθεώρησης ως προς την δυνατότητα και την ταχύτητα επιστροφής στην κερδοφορία. Είναι ο κλάδος πάνω στον οποίο στηρίζεται πάντα η άνοδος της Αγοράς ο οποίος αναμένεται φέτος να κάνει θετική στροφή στην τελική γραμμή μετά από έξι συνεχή έτη ζημιών.
 • Οι αποκρατικοποιήσεις επιταχύνονται τα αεροδρόμια, το Ελληνικό και τα δύο βασικά λιμάνια θα αρχίσουν να συνεισφέρουν έσοδα στην οικονομία. Το άνοιγμα της οικονομίας σε κεφάλαια από το εξωτερικό ακόμα και σε ειδικές κατηγορίες επενδύσεων όπως οι υποδομές βελτιώνει το επενδυτικό προφίλ της χώρας και όσο να ‘ναι μπορεί να λειτουργήσει και ως κράχτης για νέους ενδιαφερόμενους.
 • Το κλείσιμο της επόμενης αξιολόγησης το Φθινόπωρο θα ανοίξει το δρόμο για την αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ (QE). Σε δεύτερο χρόνο θα ξεκινήσει την συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
 • Η Ελληνική οικονομία δείχνει αντοχές παρά την αύξηση των φόρων. Τα έσοδα κινούνται κοντά στους στόχους, η υστέρηση του ΑΕΠ είναι διαχειρίσιμη, το πρώτο εξάμηνο έκλεισε με αύξηση των τουριστικών αφίξεων. Και όλα αυτά χωρίς να έχουν επιστρέψει καταθέσεις ή αλλάξει κάτι στο καθεστώς των περιορισμών της κίνησης των κεφαλαίων που θα άλλαζε δραστικά το τοπίο σε νευραλγικούς κλάδους όπως το λιανικό εμπόριο.
 • Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα μπορεί να μειώθηκε αλλά ποτέ δεν έσβησε. Τα επενδυτικά κεφάλαια έχουν επιστρέψει και επανεξετάζουν επιχειρηματικά πλάνα, επισφαλή δάνεια προς πώληση, τουριστικές και οικιστικές επενδύσεις. Όλη αυτή η ρευστότητα έχει υποκαταστήσει τον επίσημο τραπεζικό δανεισμό ενώ η αναδιάρθρωση σε επιλεγμένες εταιρίες που έχουν αντικείμενο θα έχει θετικό αντίκτυπο στην απασχόληση και στην μείωση των επισφαλειών.
 • Οι εταιρίες που συμμετέχουν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και δεν ανήκουν στον χρηματοοοικονομικό κλάδο έχουν διαφοροποιηθεί, δεν σχετίζονται πλέον απόλυτα με το κομμάτι του κινδύνου που αφορά την ελληνική αγορά. Απόδειξη η πρόσφατη χρηματοδότηση του Τιτάν με 3,5%, η χρηματιστηριακή συμπεριφορά της Jumbo, της Motor oil, του ΟΤΕ κ.α. που έχουν πιο διεθνοποιημένο μετοχολόγιο.
 • Οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να δέχονται την επίδραση των υψηλών ασφάλιστρων κινδύνου που ενσωματώνει η συμμετοχή τους στην ελληνική αγορά. Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται στο ναδίρ της λίστας επενδυτικής αξιολόγησης επομένως έχουν όλο το ανοδικό περιθώριο μπροστά τους αν οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτευχθούν βελτιώνοντας έτσι παθητικά το δυνητικό περιθώριο των αποτιμήσεων.

 

Όλα θα φτιάξουν αφού πρώτα γίνουν πολύ χειρότερα (-):

 • Τα Ευρωπαϊκά τεστ αντοχής επισκιάζουν κάθε άλλη εξέλιξη. Ο λογαριασμός αναμένεται δύσκολος κυρίως για τις Ιταλικές τράπεζες οι οποίες θα πρέπει να βρουν τρόπους να ανακεφαλαιοποιηθούν. Αν δεν τα καταφέρουν θα αναγκαστούν να κουρέψουν τις καταθέσεις και κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε νέες μετακινήσεις κεφαλαίων και κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στο τραπεζικό σύστημα.
 • Η πώληση των κόκκινων δανείων δεν θα φέρει αποτελέσματα στο κοντινό μέλλον. Στην πραγματικότητα ούτε στις αρχές του 2017 δεν αναμένεται με βάση τα όσα είναι ήδη γνωστά οι τράπεζες να έχουν κάποιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα από την διαδικασία εκχώρησης ή πώλησης των δανειακών τους χαρτοφυλακίων. Οι σύνθετες γραφειοκρατικές και νομικές διαδικασίες καθιστούν το εγχείρημα χρονοβόρο στρέφοντας το ενδιαφέρον των τραπεζών αποκλειστικά σε νέες αναδιαρθρώσεις.
 • Η κυβέρνηση μπορεί να κατάφερε να περάσει δύσκολα νομοσχέδια  (εργασιακό, φορολογικό) στο τρίτο μνημόνιο ωστόσο ο λογαριασμός των επόμενων προαπαιτούμενων που περιλαμβάνει το εργασιακό πακέτο αποτελεί ένα κίνδυνο για την κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών.
 • Οι τρομοκρατικές ενέργειες διατηρούν ψηλά το βαθμό ανασφάλειας στην Ευρώπη και η συχνότητα τους δεν έχει αποφορτιστεί επηρεάζοντας κλάδους όπως οι μεταφορές και το εμπόριο.
 • Το Brexit φαίνεται ότι θα είναι μια διαδικασία που θα πάρει χρόνο Σε αυτή την διάρκεια οι αναταράξεις στην Βρετανική αγορά ακινήτων ή στις Βρετανικές τράπεζες αναμένεται να έχουν τις προβολές τους και στην υπόλοιπη Ευρώπη με την κρισιμότερη περίοδο να εντοπίζεται στις αρχές του Φθινοπώρου.
 • Παρά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων οι καταθέσεις δεν έχουν αντιστρέψει την τάση φυγής από τις Ελληνικές τράπεζες. Η εμπιστοσύνη σε επίπεδο μικροκαταθέτη παραμένει εύθραυστη και μόνο 1,5 δις ευρώ είναι οι καθαρές εισροές καταθέσεων που έχουν επιστρέψει μετά τον περυσινό Ιούνιο στις Ελληνικές τράπεζες.
 • Η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την FED έως το τέλος του έτους κάνει πιο απαιτητικές τις αποδόσεις στις αναδυόμενες αγορές. Η ελληνική αγορά μπορεί να είναι φθηνότερη αλλά σε μια συγκυρία φθηνών αναδυόμενων ή αναπτυσσόμενων αγορών χάνει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα λόγω των άλλων ειδικών κινδύνων που ενσωματώνει.
 • Οι επισφάλειες εταιριών με μεγάλο ειδικό βάρος στον κύκλο εργασιών αυξάνουν τον συστημικό κίνδυνο σε όλο το εύρος της οικονομίας.

 

Με βάση τα παραπάνω η νέα δεκάδα των Long και Short επιλογών για το β’ εξάμηνο του 2016 είναι η εξής:

5 Long Ιδέες 5 Short Ιδέες
Eurobank: Και πάλι στις top επιλογές καθώς η τιμή της μετοχής βρίσκεται χαμηλότερα και από το 50% της αξίας της τιμής που έγινε η αύξηση κεφαλαίου.  Είναι η τράπεζα με την μικρότερη συμμετοχή του ΤΧΣ (2,4%) γεγονός που της δίνει περισσότερους βαθμούς ελευθερίας. Υπεραξίες από πώληση θυγατρικών αποτελούν ένα κρυφό χαρτί σε πιθανές ζημιές από νέες πιστωτικές προβλέψεις. Εξάρτηση από το εγχώριο πολιτικό ρίσκο το οποίο όμως υπό συνθήκες ομαλοποίησης της κατάστασης μπορεί να αποτελεί ευκαιρία. Στερλίνα: Μόνη περίπτωση να χάσει αυτή η κίνηση είναι να αναιρεθεί από την Βρετανική βουλή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Δύσκολα όμως θα αλλάξει κάτι, οι πρώτες εκτιμήσεις στην Μ. Βρετανία κάνουν λόγο για ύφεση για τα επόμενα τρία χρόνια. Μέχρι να αναθεωρηθούν τα δεδομένα προς το καλύτερο ή το χειρότερο η τάση θα παραμείνει αρνητική.
 Aegean: Φέτος έχει τις τιμές του πετρελαίου με το μέρος της ενώ και η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια κινείται στο α’ εξάμηνο σε ικανοποιητικά επίπεδα, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις που εκφράστηκαν λόγω των μεταναστευτικών ροών. Αυξημένη ταμειακή ρευστότητα και πολύ θετικό track record στα συν της διοίκησης. Ο ανταγωνισμός πιέζει τις τιμές αλλά η αύξηση του στόλου στην φετινή χρήση (+10 αεροσκάφη) μεγαλώνει σημαντικά το αντικείμενο δραστηριοποίησης. Ευρώ/ Δολάριο: Η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ παραμένει ένα σενάριο έως το τέλος της χρονιάς ενώ η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει τις αναταράξεις του Brexit. Η ενδυνάμωση του δολαρίου φαίνεται να έχει πλεονέκτημα έναντι του Ευρωπαϊκού νομίσματος καθώς οι εκτιμήσεις για φέτος κάνουν λόγο για οριακή ύφεση στην Ευρώπη.

 

 ΟΠΑΠ: Έχουν στενέψει τα χρονικά περιθώρια για την εκκίνηση των  VLTs τα οποία θα διπλασιάσουν τα μεγέθη. Τακτικά και σχετικά υψηλά μερίσματα που συνεχώς διατηρούν το ενδιαφέρον μακροπρόθεσμων  παικτών, ενώ το Φθινόπωρο λήγει η τριετής διάρκεια της περιόδου που ορίζει το συμφωνητικό πώλησης των μετοχών δίνοντας περισσότερες επιλογές στην διοίκηση της εταιρίας για αύξηση της μόχλευσης του ισολογισμού. Ιταλικές Τράπεζες: Στον ιταλικό τραπεζικό κλάδο η μείωση των τιμών θα έρθει σαν αποτέλεσμα των ενδεχόμενων αυξήσεων κεφαλαίου, μια αντίστοιχη περίπτωση με την περυσινή κατάσταση στην Ελλάδα. Short σε Unicredito, Monte dei Paschi di Siena και Pop. Milano. Και εδώ η ψυχολογία έχει τον πρώτο λόγο καθώς μέχρι να ανακοινωθούν τα στρες αντοχής οι μετοχές θα παραμείνουν ευάλωτες.

 

Μυτιληναίος: Τώρα που η ορατότητα έχει βελτιωθεί μετά την επαναφορά των πιστοποιητικών διαθεσιμότητας έχει το επιχειρηματικό momentum για να επιστρέψει στα μεγέθη του 2014. Η ΜΕΤΚΑ σε αναζήτηση έργων τα οποία ωστόσο φαίνεται να έρχονται πλέον από την Αφρική. Πετρέλαιο: Περισσότερο με την λογική της διόρθωσης παρά με την λογική της τάσης. Τα 50 δολάρια δείχνουν ως επίπεδο αντοχής απορροφώντας τις έντονες κινήσεις που προηγήθηκαν στο 2016.
ΟΤΕ: Η χρηματιστηριακή εκδοχή  του «Πολύ σκληρός για να πεθάνει», μετοχή παντός καιρού με τα υψηλότερα λειτουργικά κέρδη και τις μεγαλύτερες ελεύθερες ταμειακές ροές στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μεγάλη απόκλιση με τις σχετικές αποτιμήσεις των ξένων εταιριών οι οποίες βρίσκονται 25% υψηλότερα. Intralot: Παραμένει στις επιλογές προς πώληση μέχρι να γυρίσει στα αποτελέσματα της σε καθαρά κέρδη έστω και για ένα τρίμηνο. Δύσκολη χρονιά το 2016 παρά το γεγονός ότι έχει μουντιάλ στο τέλος του β’ τριμήνου το οποίο ενδεχομένως να ενισχύσει τα έσοδα της εταιρίας.