XA: Με λίγους πυροβολισμούς… σκόρπισαν οι μετοχές

A trader reacts in front of her screen in a business bank, in Paris, Thursday, Sept. 22, 2011. In mid-afternoon, France's CAC-40 was down a hefty 5.4 percent at 5,186. BNP Paribas was hit hardest Wednesday, with its stock falling around 4 percent. (AP Photo/Thibault Camus)

____________

  • XA: Με λίγους πυροβολισμούς… σκόρπισαν οι μετοχές

Με συναλλαγές 34 εκατ. ευρώ οι τράπεζες και δεικτοβαρή blue chip υποχρεώθηκαν σε σοβαρές απώλειες. Στις 734 μονάδες ο ΓΔ με τους πωλητές να έχουν το πάνω χέρι. ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ στους «χαμένους».

Από το μετασυνεδριακό σχόλιο της Παρασκευής η στήλη, μεταξύ άλλων, είχε επισημάνει ότι “η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, αφήνει τον έλεγχο του ‘παιχνιδιού’ στα μεγάλα Ξένα χαρτοφυλάκια που συνεχίζουν να διατηρούν, ή και να αυξάνουν, τις καθαρές αρνητικές τους θέσεις και ανά τακτά διαστήματα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, με βασικό ‘στόχο’ τις Τραπεζικές μετοχές” και η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, απλά ήλθε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες του γράφοντος.
Ήταν μία συνεδρίαση, που δεν χρειάστηκε αύξηση του τζίρου, προκειμένου να καταβαραθρώσει τις τιμές στο Τραπεζικό ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έστω και αν ορισμένες από αυτές ανέκαμψαν από τα χαμηλά ημέρας και να στείλει στα τάρταρα την ψυχολογία των ενεργών παικτών στο Χ.Α. και ιδιαίτερα όσων προσδοκούσαν μία ανοδική αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη είναι το χαμηλότερο του τελευταίου επταμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 27/3/2017 (714,85 μονάδες).

To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Στα αρνητικά της σημερινής συνεδρίασης, η πιο “ευδιάκριτη” εμφάνιση “παράπλευρων” απωλειών στον μη Τραπεζικό 26αρη από χαρτοφυλάκια που, στην πορεία θα πληθύνουν και επιλέγουν να κλείσουν θέσεις από μη Τραπεζικά “χαρτιά”, που μέχρι στιγμής έχουν επιδείξει καλύτερη “αμυντική συμπεριφορά”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, με οριακά θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι ΕΕΕ (+0,35%) και ΟΠΑΠ (+0,42%) και αμετάβλητος ο τίτλος του Σαράντη.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, που συνεχίζει να είναι η “πρώτη επιλογή” των “αμετανόητων” traders, ο Τραπεζικός δείκτης έφθασε να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 741 μονάδων και αυτό θέτει σε αμφιβολία την ισχύ της επόμενης στήριξης στον τοπικό “βυθό” των 703 μονάδων, με πιθανότερο σενάριο την κίνηση του εν λόγω δείκτη προς τις 678 μονάδες.

Για τους επιμέρους τίτλους, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance, στα παρακάτω επίπεδα:

Για την Alpha Bank ΑΛΦΑ -5,36% (-5,36%), στα 1,58 και 1,51 ευρώ.

Για την Εθνική (-4,55%) που έχασε με χαρακτηριστική ευκολία την στήριξη στα 0,277 ευρώ, πάρα πολλά θα “παιχτούν” στο ψυχολογικό όριο των 0,27 ευρώ, προκειμένου ο τίτλος να μην υποχωρήσει προς την επόμενη στήριξη των 0,257 ευρώ.

Χάθηκε η στήριξη των 0,668 ευρώ για την Eurobank (-5,8% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και δυστυχώς, η επόμενη σημαντική στήριξη εντοπίζεται αρκετά μακριά και πιο συγκεκριμένα στα 0,603 ευρώ.

Στα 2,36, 2,22 και 2,09 ευρώ, οι επόμενες στηρίξεις για την Πειραιώς (-3,61%), ο τίτλος της οποίας παραμένει “πρώτη επιλογή” για όσους επιμένουν να παίρνουν “απαισιόδοξες” θέσεις.

“Από σήμερα ξεκινά η έναρξη της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, με την έλευσή τους στην Αθήνα. Είναι πιθανό, επομένως, να αυξηθεί ο ημερήσιος όγκος και η μεταβλητότητα στο βαθμό που αλλάξει το σκηνικό ειδησεογραφικής ‘ανυδρίας’. Αλλιώς η πλαγιοκαθοδική κίνηση είναι η πιθανότερη εκδοχή για τον Γενικό Δείκτη” ανέφερε στο πρωινό της report η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, που μπορεί να “έπεσε έξω” όσον αφορά την αύξηση του ημερήσιου όγκου, αλλά επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες της ΑΧΕΠΕΥ όσον αφορά το πιθανότερο σενάριο, που ήταν η πλαγιοκαθοδική κίνηση.

“Καμία αλλαγή στην εικόνα της Αγοράς, καθώς παρατηρείται μια καθολική στάση πτωτικής αναμονής. Οι πρώτες 1 – 2 συνεδριάσεις της εβδομάδας ενδεχομένως να είναι ενδεικτικές για την βραχυπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη. Ωστόσο, η καθημερινότητα στο Χ.Α., εκτιμάται ότι δεν θα διαφοροποιηθεί σημαντικά, ίσως και για περισσότερο από ένα μήνα, μιας και η διαδικασία της 3ης αξιολόγησης δεν θα ‘τρέξει’ γρήγορα. Το πιθανότερο είναι να κυριαρχήσει το ‘range trading’’ στους περισσότερους από τους τίτλους που παρακολουθούμε. Κρίσιμο επίπεδο στήριξης αποτελούν οι 710 μονάδες” αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν την συνεδρίαση της Παρασκευής, την ανάγκη να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο της Χώρας υπογράμμισε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε συνέδριο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης με θέμα: “Αναζητώντας την Μεταρρύθμιση στην νεότερη και σύγχρονη Ελλάδα”.

Όπως υπογράμμισε, “βασικός ανασταλτικός παράγοντας της επιχειρηματικότητας σήμερα είναι το σχετικά υψηλό επίπεδο των φόρων και των εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης. Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην περικοπή μη παραγωγικών Κρατικών δαπανών, στην επέκταση του Θεσμού των συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) σε τομείς που ακόμα και σήμερα θεωρούνται ταμπού, (Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση) στην πιο αποτελεσματική διαχείριση της Δημόσιας Περιουσίας και στην περαιτέρω ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Την πεποίθηση ότι δεν έχουν γίνει γνήσιες και αυθεντικές μεταρρυθμίσεις στη Χώρα εξέφρασε μέσω του “ΣΚΑΪ” ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.

“Πολλές μεταρρυθμίσεις σχεδιάστηκαν λάθος και εφαρμόστηκαν λάθος,δυσφήμισαν τη λέξη” ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως οι επώδυνες λύσεις που επιλέχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια δεν έφεραν αποτέλεσμα και στοίχισαν ακριβά.

Ερωτηθείς για το Κοινωνικό μέρισμα που σχεδιάζει να μοιράσει η Κυβέρνηση δήλωσε πως “κατά τη γνώμη του μια Χώρα που είναι καταχρεωμένη, δεν έχει πολυτέλεια να μοιράζει ανύπαρκτο πλεόνασμα με ψηφοθηρικό τρόπο, με την έννοια ότι έχει άλλες υποχρεώσεις πολύ μεγάλες (Δημόσιες επενδύσει και θέσεις εργασίας), τονίζοντας ότι “με τόσο υψηλή φορολογία δεν μπορούμε να πάμε σε ανάπτυξη. Η ανάπτυξη προϋποθέτει επενδύσεις και εξωστρέφεια”.

Τα καλά νέα είναι ότι η εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ φαίνεται να βρίσκεται προ των πυλών“. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν Κυβερνητικές Πηγές. “Τα άσχημα νέα είναι ότι για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, η οποία ξεκινά σήμερα με τους επικεφαλής των Δανειστών στην Αθήνα, ενδεχομένως να χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2018, τα οποία μπορεί να φτάσουν έως και το 0,5% του ΑΕΠ ή 900 εκατ. ευρώ”.

Πιστός στη σκληρή γραμμή του έναντι της Ελλάδας παραμένει ο πρόεδρος των Γερμανών Φιλελεύθερων.
Σε συνέντευξή του στη “Süddeutsche Zeitung” και σε ερώτηση πώς θα διαχειριστεί το κόμμα ενδεχόμενο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, o Κρίστιαν Λίντνερ απαντά:

“Δεν συμμετέχω σε τέτοιες εικοτολογίες. Για τέτοια προγράμματα υπάρχουν σαφείς κανόνες. Πρέπει να συμμετέχει το ΔΝΤ, να διασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους και να έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις”.

Σε ερώτηση εάν το κόμμα του θα συναινούσε σε “κούρεμα” του Ελληνικού χρέους, σε περίπτωση που το αξιώσει το ΔΝΤ, ο πολιτικός απαντά ότι “και αυτό συνιστά εικοτολογία. Βέβαιο είναι ότι εντός της Ευρωζώνης δεν μπορεί να υπάρξει ‘κούρεμα‘. Στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., εξαιρετικά ανήσυχοι δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, καθώς στη σημερινή συνεδρίαση διαπίστωσαν ότι η στάση πτωτικής αναμονής που έδειχνε η Αγορά κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, παίρνει επιθετικότερες διαθέσεις και αυτοτροφοδοτούμενα χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός ότι ο τζίρος επιμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και αυτό δείχνει την, περίπου, απόλυτη απόσυρση των αγοραστών, κίνηση που δυσκολεύει όσους από τους επιθετικούς πωλητές έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν την μείωση θέσεων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια (!)

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, μεταξύ των μετοχών που έχουν αρχίσει να “γέρνουν” επικίνδυνα είναι και αυτές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,76%) και Lamda Development (-1,55% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας).
Ο πρώτος τίτλος συμπλήρωσε 4 πτωτικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη στις τελευταίες πέντε, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στην ζώνη 3,76 – 3,70 ευρώ. Η μετοχή παραμένει σε ημερήσιο “short”, όσο αδυνατεί να ξαναδώσει κλείσιμο υψηλότερα των 4,01 ευρώ.

Ασφαλώς και δεν είναι λίγες οι πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Lamda Development, συμπεριφορά που δίνει “τροφή” για επέκταση των αρνητικών φημών, όσον αφορά το project του Ελληνικού.

Παρά πολλά θα “παιχτούν” στην ζώνη στήριξης 6,10 – 6,00 ευρώ, ενώ όσο παραμένει χαμηλότερα των 6,70 – 6,80 ευρώ δεν συντρέχει λόγος παρατήρησης της όποιας ανοδικής αντίδρασης. Σε ημερήσιο διάγραμμα, η μετοχή παραμένει “short”, με κλεισίματα χαμηλότερα των 6,80 ευρώ.

Σχεδόν απόλυτη απαξίωση για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, όπου ξεχώρισε, θετικά, το σημερινό +4,69% της Ιντρακάτ, σε κίνηση που προσπάθησε να καλύψει το Παρασκευιάτικο -18,16%.
Χωρίς αμφιβολία, η σημερινή συνεδρίαση επιβάρυνε έτι περαιτέρω την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Χ.Α.

Ξεκινώντας από τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,77%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, χάθηκε η στήριξη των 1957 μονάδων και ο δείκτη σταμάτησε στο πολύ σημαντικό 1940 που είναι και το “stop” στο “daily long”. Οι 2007 και 2038 μονάδες, οι πρώτες σημαντικές αντιστάσεις, σε περίπτωση ανοδικής αντίδρασης.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, όσο αυτός παραμένει χαμηλότερα των 756 μονάδων (από εκεί διέρχεται το επίπεδο διόρθωσης 23,6% του πτωτικού κύματος από τις 860 στις 725 μονάδες, αλλά και η συνολική άνοδος από τις 425 στις 860 μονάδες) και αφού χάθηκε και η ζώνη στήριξης των 742 – 738, μπορεί οι “short” να “υπερηφανεύονται” για το “κύκνειο άσμα” του Δείκτη, καθώς όλα δείχνουν ότι θα μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στις 725 και 714 μονάδες.

Μόνο επιστροφή υψηλότερα των 756 – 762 μονάδων, δίνει το δικαίωμα στους συγκρατημένα αισιόδοξους να υποστηρίξουν ότι η τελευταία πτωτική κίνηση και ακολουθεί σχηματισμός αναστροφής της διολισθητικής τάσης.

Σύμφωνα με το μηνιαίο γράφημα, για ουσιαστική βελτίωση της εικόνας απαιτείται υπέρβαση των 786 μονάδων και για δραματική επιδείνωση κλείσιμο χαμηλότερα των 714 μονάδων.

Θανάσης Σταυρόπουλος[email protected]

* ,