X.A: “Καλύτερα να προετοιμαστείς για το χειρότερο και ας περάσει ο τυφώνας ακροθιγώς”…

Του Απόστολου Μάνθου: Αυτό είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο…

  • Μία πρώτη κρυάδα από τις επιπτώσεις του COVID-19, μιας που θα έχουν και λίγο από Μάρτη,  αναμένουμε να αισθανθούμε στις επόμενες μέρες από τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου που θα ανακοινώσουν ο Μυτιληναίος και η Coca Cola HBC στις 7 Μαΐου, η Titan Cement International SA στις 13 Μαίου , ο ΟΤΕ στις 14 Μαΐου και “κάποιοι” άλλοι όμιλοι που πρώτα απ’ όλα σέβονται και τιμάνε τους μετόχους τους.

Κανονικά βέβαια θα έπρεπε κατά τον ίδιο τρόπο να πράξουν και όλες οι υπόλοιπες εταιρείες, που συμμετέχουν στον Γενικό Δείκτη και φυσικά στον FTSE 25, αλλά “αυτό είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο”. Μάλιστα κάποιες από αυτές θα προτιμήσουν να τα ανακοινώσουν τον Αύγουστο ή αρχές Σεπτέμβρη τότε δηλ. που ο μισός πλανήτης θα τα έχει χωνέψει και θα κατευθύνονται προς το παχύ έντερο.

  • Τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου είναι άκρως σημαντικά για την πλειοψηφία των αναλυτών καθώς θα “ιχνηλατήσουν” (τη μάθαμε και αυτή τη λέξη) ένα μικρό μέρος από αυτό που έρχεται στο επόμενο τρίμηνο στήνοντας έτσι έγκαιρα μια επενδυτική στρατηγική ή όπως λένε και οι αμερικάνοι στην πληττόμενη από τυφώνες Φλόριντα “καλύτερα να προετοιμαστείς για το χειρότερο και ας περάσει ο τυφώνας ακροθιγώς”.

Εν αναμονή λοιπόν των πρώτων οικονομικών στοιχείων του 2020 ο Μυτιληναίος στο μηνιαίο διάγραμμα δείχνει να έχει σχηματίσει ένα πάτημα στα 6 ευρώ προσπαθώντας στην πορεία να περάσει με ασφάλεια πάνω από το όριο των 7 ευρώ. Κάτι που μέχρι στιγμής αδυνατεί να κάνει.

  • Η δυσκολία διαπερατότητας θα δημιουργήσει φυσιολογικά ένα πισωγύρισμα προς επιβεβαίωση των απαραίτητων δυνάμεων στα 6,20 ευρώ. Κάτω από εκεί θα φέρει σε δύσκολη θέση το μετοχικό διάγραμμα καθώς θα υπάρξει σοβαρή πιθανότητα νέας πτωτικής κίνησης προς τα 5,74 με 5,54 ευρώ. Εδώ οι περισσότεροι τεχνικοί ταλαντωτές δηλώνουν ουδετερότητα μη μπορώντας να πάρουν θέση προς την επόμενη βραχυχρόνια τάση.

πιν

Η Coca Cola HBC, που ανακοινώνει και αυτή την Πέμπτη 7/5 φαίνεται διαγραμματικά να έχει ισοσκελίσει ένα σημαντικό μέρος από τον υπερβάλλοντα πανικό της πανδημίας  που την ώθησε να καταγράφει απώλειες έως και –55% από τα υψηλά του έτους, στα 15,38 ευρώ.

  • Η μετοχή τώρα εφόσον έχει πρώτα εξασφαλίσει τα νώτα της σχηματίζοντας διαδοχικές ισχυρές στηρίξεις στα 21,50 και 19,40 ευρώ επιχειρεί στις τελευταίες συνεδριάσεις να διατρήσει ανοδικά την περιοχή του πρώην 3ετούς πυθμένα, στα 23,50 ευρώ. Επιτυχής διάσπαση θα ανοίξει το μονοπάτι για τα 27 ευρώ.

πιν

Την ίδια ώρα που κάποιες εταιρείες ανακοινώνουν στοιχεία για το οικονομικό έτος του 2020 κάποιες άλλες δίνουν του 2019 όπως για παράδειγμα ο Ελλάκτωρ, που ανακοίνωσε προσφάτως μείωση κατά 31.4% στα έσοδα κατεβαίνοντας στα 1.273,6 εκατ. ευρώ με το EBITDA να διαμορφώνεται στα 80,6 εκατ. ευρώ από 142,9 εκατ. ευρώ το 2018.

  • Διαγραμματικά έφτασε έως το προπύργιο του 1 ευρώ και γύρισε μη μπορώντας να σχηματίσει έναν αξιόλογο σχηματισμό βάσης. Τεχνικά τώρα θα πρέπει να αναμένεται ένα καθοδικό κατέβασμα προς τα 0,72 με 0,66 ευρώ.

πιν

Για το τέλος άφησα την Intralot όπου παρά την όχι και τόσο ευχάριστη πορεία της στο ταμπλό έχει  ακόμα φανατικούς οπαδούς. Η εταιρεία ανακοίνωσε για το 2019  μειωμένα κατά 8,1% έσοδα στα 720,6 εκατ. ευρώ και μειωμένα κατά 25,4% EBITDA  στα 87,8 εκατ. ευρώ.

  • Διαγραμματικά η μετοχή έχει πάρει μια βαθιά ανάσα από τα τάρταρα των 0,086 ευρώ στα 0,17 ευρώ δίνοντας έτσι ισχυρά ποσοστά κέρδους σε όσους ασχολούνται με τα  penny stocks.
  • Για τη συνέχεια τώρα θα πρέπει να πατήσει επί διαγραμματικών  πτωμάτων για να μπορέσει να τμήσει ανοδικά την αντίσταση των 0,1780 ευρώ και να πάρει την άγουσα για τα 0,35 ευρώ. Μέχρι τότε προσοχή στη σαθρή στήριξη των 0,12 ευρώ.

πιν

CAPITAL.GR

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets