X.A: Οι επενδυτές έχουν ανάγκη πρωτίστως τις σωστές επιλογές, με το σωστό money management 

X.A: Οι επενδυτές έχουν ανάγκη πρωτίστως τις σωστές επιλογές, με το σωστό money management 

Aκόμα μία εβδομάδα με κέρδη για την αγορά και μάλιστα με μία πτωτική εβδομάδα για τις ξένες αγορές. Ο τζίρος είναι σε χαμηλά επίπεδα με τους πωλητές παρόλα αυτά να μην κάνουν την εμφάνιση τους με όγκο στις αρνητικές συνεδριάσεις. 
 
Η αγορά μας ρηχή που εύκολα χειραγωγείται, κάτι που φαίνεται εξόφθαλμα καθημερινά. Πλέον απέχει από το ξεκίνημα τους έτους 2% μιας και ξεκίνησε το 2021 από τις 809 μονάδες. 
 
Το ενδιαφέρον πηγαίνει ανά τίτλο με τους παίκτες να μαζεύουν προσφορά σε τίτλους που ενδιαφέρουν και χωρίς να βιάζονται. 
 
Η αγορά αθόρυβα κινείται ανοδικά για τέταρτη συναπτή εβδομάδα με κάποιες εταιρίες ήδη να έχουν περάσει σε νέα υψηλά ή κοντά στα προηγούμενα υψηλά χωρίς να βλέπουν ΓΔ. 
 
Από την άλλη, είδαμε το fund που είχε αποφασίσει/εικάσει ότι η ΔΕΗ θα κλείσει μιας και δεν έκλεινε θέση ούτε στα 300 εκατομμύρια κ/φσης να αναδιπλώνεται τώρα στα 2 δις, μειώνοντας τις short θέσεις και καταγράφοντας σημαντικές απώλειες. 
 
Πολλοί προσπαθούν να κινηθούν στην αγορά βλέποντας τι θα κάνουν οι ξένοι μέρα με την μέρα. Αυτό είναι δεδομένο πως βραχυπρόθεσμα δεν μπορεί να προσφέρει αποδόσεις. Κάθε γράφημα έχει την δικιά του κίνηση και καλό θα ήταν να μελετάται και ακολουθείται από μόνο του. 
 
Σε μεγάλη εικόνα μπορεί όλα να φαίνονται πάνω κάτω τα ίδια, αλλά παρόλα αυτά δεν είναι έτσι. Το τι θα επιλέξουμε να επενδύσουμε ή να κάνουμε trading έχει την σημασία του ακόμα και στατιστικά να το δει κανένας. 
 
Από την στιγμή που κάποιος πιστεύει ότι η Ελληνική οικονομία μπορεί να κάνει την διαφορά τα επόμενα χρόνια απλά πρέπει να στοχεύσει ποιες εταιρίες έχουν και τις καλύτερες πιθανότητες να έχουν καλύτερη ανάπτυξη.
 
Ότι θα έρθει και η φάση που ο ΓΔ θα θυμίζει Nasdaq θα έρθει, παρόλα αυτά οι επενδυτές δεν έχουν ανάγκη κάτι τέτοιο αλλά πρωτίστως τις σωστές επιλογές με το σωστό money management. 
 
Αν κάποιος είχε αποφασίσει να ρίξει βάρος σε ενέργεια και πληροφορική τα τελευταία 2 χρόνια πόσο θα τον ένοιαζε τι έχει κάνει ο ΓΔ για παράδειγμα ή αν διόρθωσαν οι ξένοι την εβδομάδα που πέρασε; 
 
Το ότι η Ελληνική οικονομία θα κάνει την διαφορά τα επόμενα χρόνια είναι δεδομένο. Μέχρι το τέλος της 10ετίας δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα χρηματοδότησης του χρέους της ενώ παράλληλα ο κόστος δανεισμού έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. 
 
Το κόστος σταδιακά έχει κερδηθεί και στις εισηγμένες καθώς όσο περνάει ο καιρός αν και με πιο αργούς ρυθμούς κατεβαίνει παράλληλα. Σε αρκετές εταιρίες δόθηκε η δυνατότητα μέσα στην κρίση και μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής να βρεθούν με ρευστότητα κάτι που εξυπηρετεί επενδυτικά σχέδια που δεν μπορούσαν να ολοκληρωθούν και μάλιστα αυτό να συμβαίνει στον κορμό της οικονομίας που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 
 
Το μεγάλο στοίχημα είναι πόσο γρήγορα μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα μετά το μεγάλο διάλλειμα του τελευταίου έτους και το κατά πόσο οι κλάδοι που έχουν κτυπηθεί περισσότερο όπως είναι ο τουρισμός με τις μεταφορές και την εστίαση να επανέλθουν άμεσα στα προ κρίσης επίπεδα. 
 
Η εικόνα σε σχέση με τον υφιστάμενο εμβολιασμό δείχνει παγκοσμίως καλή παρόλα αυτά θα έχουμε πιο ολοκληρωμένη εικόνα το επόμενο διάστημα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κόσμος έχει κουραστεί και μόλις το πρόβλημα ξεπεραστεί θα υπάρξει έκρηξη κινητικότητας και κατανάλωσης. 
 
Οι επιλογές μας για το 2021 έχουν περάσει σε κέρδη της τάξεως του 1,10% υπέραποδίδοντας του ΓΔ 3,16% τον ίδιο να χάνει το 2,05% της αξίας του.Ο τραπεζικός με απώλειες της τάξεως του 9,78% με τον ftse25 στο 2,18%. 
 
Η ΔΕΗ πρωταθλητής με 20% ενώ ακολουθούν η ΕΛΧΑ και ΚΡΙ ΚΡΙ με 11%, και ΓΕΚΤΕΡΝΑ με ΜΥΤΙΛ με 7%. Στον αντίποδα η ΑΛΦΑ χάνει το 14% της αξίας της και ακολουθούν ο ΑΒΑΚΑΣ και ο ΑΔΜΗΕ με 11% και 10% αντίστοιχα. 
 
Η αγορά συνεχίζει να κινείται νωχελικά ανοδικά κλείνοντας παρόλα αυτά με σημαντικά κέρδη της τάξεως του 5% τον μήνα και σημαντικά πακέτα σε ΟΠΑΠ και ΕΥΡΩΒ στο κλείσιμο του. Μένει να δούμε αν η αγορά καταφέρει να καταγράψει νέα υψηλά έτους κάτι που αναγκαστικά θα βγάλει νέους αγοραστές. Σε κάθε περίπτωση ο τραπεζικός κλάδος μπορεί να κάνει την διαφορά σε περίπτωση που υπάρξει επιτέλους λύση στο πρόβλημα του.
___________
Με κέρδη μεγαλύτερα του 2% έκλεισε ο ftse25 παρόλη την σοβαρή προσπάθεια της ΕΕΕ στην συνεδρίαση της Παρασκευής για το αντίθετο. Το 1915 είναι κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης στο 1950 επίπεδο. Το 1868 κοντινή στήριξη και το 1830 κύρια και παράλληλα και stop στο long σε ημερήσιο κλείσιμο.
Στον τραπεζικό το 477 είναι πλέον κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να οδηγήσει την κίνηση στις 509 μονάδες αν μη τι άλλο. Το 454 κοντινή σημαντική στήριξη με το 436 κύρια και stop σε ημερήσιο κλείσιμο. . 
___________ 
Κόντρα στο ρεύμα τον ξένων η εβδομάδα έκλεισε με μικρά κέρδη φλερτάροντας και πάλι με την ζώνη του 808 με το 804 να είναι και η πρώτη σημαντική αντίσταση. Μία διάσπαση μπορεί να μας δώσει συνέχιση στο 827. Το 773 είναι κοντινή κύρια στήριξη που κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει κίνηση προς το 753. 
ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ 
FAST FINANCE ΑΕΠΕΥ