X.A: Θετικό στα εγχειρήματα που καθορίζουν την πορεία του

Την αξιολόγηση “BB-“ της Ελλάδας επιβεβαίωσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, διατηρώντας σταθερό και το outlook. O οίκος αξιολόγησης μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι, ενώ η χρηματοοικονομική κρίση της Ελλάδας αποκάλυψε μειονεκτήματα στην αποτελεσματικότητα της διοίκησης και έθεσε υπό μεγάλη πίεση την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, η ποιότητα των κυβερνητικών δομών είναι ακόμη αισθητά ισχυρότερη από τις περισσότερες χώρες που επίσης βρίσκονται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

 • Η Fitch αναμένει ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα θα αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική το 2019.
 • Η συγκρατημένη επενδυτική ζήτηση, η μείωση της ανεργίας, η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και η ήπια δημοσιονομική χαλάρωση αναμένεται να ενισχύσουν της εσωτερική ζήτηση.
 • Ο οίκος εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2,3% το 2019 και στο 2,2% το 2020.
 • Το βραχυπρόθεσμο outlook για την ιδιωτική κατανάλωση, σύμφωνα με την Fitch, είναι θετικό.

ΑΤΖΕΝΤΑ: Μετά την Fitch, οι επόμενες αξιολογήσεις είναι την 1η Μαρτίου από τη Moody’s, στις 26 Απριλίου από την S&P και στις 3 Μαΐου από την DBRS. Ο δεύτερος γύρος αξιολογήσεων για φέτος ξεκινά στις 2 Αυγούστου από Fitch, στις 23 Αυγούστου από Moody’s και στις 25 Οκτωβρίου από S&P και την 1η Νοεμβρίου από την DBRS.

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Από τον Απρίλιο του 2018 είχε να δει η Ελληνική Αγορά τρεις γεμάτες εβδομάδες ανόδου. Εύκολα, ή δύσκολα ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κρατήσει τα κεκτημένα της προηγούμενης εβδομάδας, εν μέσω πιέσεων στο διεθνές περιβάλλον, με τον Τραπεζικό κλάδο να απορροφά τους πωλητές σε δύο χρόνους. Η ειδησεογραφία αν και δεν προσέφερε κάποιο γεγονός ισχυρού ειδικού βάρους, κινήθηκε στην λογική της αναμονής με το βλέμμα να εστιάζεται στην αποψινή πιστοληπτική αξιολόγηση της Fitch.

 • Τo ευχάριστο για την Αγορά δεν είναι τόσο η άνοδος η οποία βοηθάει στην αύξηση των κεφαλαιοποιήσεων, όσοη αύξηση των συναλλαγών οι οποίες έδειξαν να απομακρύνονται από τα επίπεδα των 30 εκατ. ευρώ. Ο Ιανουάριος, εκτός από την κερδοφόρα επίδοση σε επίπεδο Δείκτη, έφερε και κάποιες μικρές εισροές (20 εκατ. ευρώ ) από τους Ξένους Επενδυτές, μετά από επτά μήνες εκροών συνολικής αξίας 285 εκατ. ευρώ.

Χ.Α – ΣΧΟΛΙΑ Μ.ΧΑΤΖ.: Βέβαια είναι σχετικά νωρίς για να υποστηριχθεί ότι έχει επέλθει ολική επαναφορά, καθώς ακόμα τα ανοιχτά μέτωπα παραμένουν ενεργά (NPLs, Αποκρατικοποιήσεις, χρόνος εκλογών, κλπ), ωστόσο η Αγορά φαίνεται διατεθειμένη να πιστέψει σε αίσια έκβαση των εγχειρημάτων που καθορίζουν την πορεία της.

 • Το μικρό, αρχικά, επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον έχει αποκτήσει νέους συμμάχους, οι οποίοι έχουν ζωηρέψει το ταμπλό, ίσως όχι στο βαθμό που μπορεί να υποστηρίζει την συνεδρίαση στο σύνολό της, αλλά σίγουρα δημιουργώντας θετικές εντυπώσεις στο τέλος της ημέρας.
 • Με εξαίρεση την συνεδρίαση της Πέμπτης, η οποία φυσιολογικά διόρθωσε μετά από τα συσσωρεμένα κέρδη 4 ημερών, οι αγοραστές έχουν το πάνω χέρι αναλαμβάνοντας δράση σε κομβικά σημεία της συνεδρίασης, υπερασπίζοντας τις θέσεις τους και κυρίως απογοητεύοντας χαρτοφυλάκια που κινούνται υποτιμητικά, ή προσδοκώντας καλύτερα σημεία επανεισόδου στην Αγορά.
 • Το στοιχείο αυτό είναι βασικό για την εδραίωση μιας ανοδικής τάσης και αν μη τι άλλο ένας “ευχάριστος αιφνιδιασμός”, δεδομένης της συναλλακτικής ένδειας που διαπιστώθηκε στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ: Ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την ανοδική του πορεία σε νέα φετινά υψηλά, δικαιώνοντας τα σήματα αγορών από MACD και τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών. Οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί ανανεώνοντας το ανοδικό περιθώριο. Η επόμενη αναμέτρηση θα γίνει στις 660 μονάδες και εφόσον υπάρξει νίκη των αγοραστών, η μάχη της χρονιάς αναμένεται να λάβει χώρα στις 690 μονάδες, επίπεδο στο οποίο αλλάζει η μακροχρόνια τάση σε ανοδική.

 • Η διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών είναι το επόμενο μεγάλο “στοίχημα” για το Γενικό Δείκτη, μια εξέλιξη που θα βάλει σε τροχιά ανοδικού περιθωρίου τουλάχιστον 100 μονάδων, σε μια κίνηση που από τον Ιανουάριο έως τώρα δεν είχε ισχυρές δόσεις συναλλακτικού ενδιαφέροντος και ο βηματισμός των δεικτών ήταν σε περιορισμένο ενδοσυνεδριακό εύρος.

Με θετικές ενδείξεις ξεκινάει και η επόμενη εβδομάδα, μένει να φανεί τι δυνάμεις θα εμφανιστούν στην πρώτη σοβαρή διόρθωση της Αγοράς, ώστε να κριθεί η βιωσιμότητα του φετινού ράλι.

ΣΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ: Με ένα Eurogroup χωρίς Ελληνικό ενδιαφέρον ξεκινάει η επόμενη εβδομάδα, η όποια ωστόσο το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη θα έχει την τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του MSCI. Μετά την είσοδο της Motor Oil στην τριμηνιαία αναθεώρηση του Αυγούστου του 2018, κάθε πρόβλεψη διαγραφής, ή προσθήκης είναι μάλλον παρακινδυνευμένη, καθώς οι αλλαγές στις συμμετέχουσες εταιρείες είθισται να γίνονται στις εξαμηνιαίες αλλαγές. Όπως και να έχει, η αναδιάρθρωση θα δώσει ένα καλό λόγο να ανέβουν συναλλακτικά οι στροφές και να κρατηθεί το ενδιαφέρον μέχρι την ημερομηνία της αναδιάρθρωσης ήτοι την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου.

ΧΡΗΣΗ 2018 – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η Coca Cola το πρωί της 14ης Φεβρουαρίου ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης. Δεύτερη στη σειρά, μετά την GRIVALIA η οποία δημοσίευσε χθες την δική της.

“Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η έκτακτη γ.σ. της Creta Farm, ενώ την ίδια ημέρα κλείνουν οι σειρές Παραγώγων επί δεικτών για το μήνα Φεβρουάριο” σημειώνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

PROFILE: Και από τα 0,1700 στα 1,7000 ευρώ(!)… Kαι τι να σχολιάσεις… ‘Οταν γίνονταν αναφορές στα 0,1700 – 0,2000 ευρώ παίρναμε απαντήσεις ότι ξεφορτώνει ο μεγαλομέτοχος… Αυτά παθαίνει κανείς όταν είναι κλασσικός ξερόλας – αμφισβητίας…

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: 649,87 και +0,73%
Εβδομάδα: +1,31% Έτος: +5,96%
Min (Εβδ.): 641,48 Max (Εβδ.): 659,20
Min 2019: 600,12 (03 Ιαν.) Max 2019: 659,20 (06 Φεβ.)

 • Συνολική Κεφαλαιοποίηση της Αγοράς: 49,4 δισ. ευρώ
 • Μέση ημερήσια αξία συναλλαγών (εβδομάδα): 33,6 εκατ. ευρώ
 • Δ(%) εβδομάδα: -13,4%
 • Εισροές/ Εκροές Μετοχ. Αμοιβαία Εσωτερικού εβδ.: +0,1 εκατ. ευρώ
 • Εισροές/ Εκροές Μετοχ. Αμοιβαία Εσωτερικού έτος: +0,1 εκατ. ευρώ

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε +1,31%, ο FTSE 25 +0,19% και ο ΔΤΡ ενισχύθηκε 4,06%, στις 400,58 μονάδες δηλαδή κάπου περίπου στις… 3 μονάδες!!

EPSILON NET: Και από τα 0,6500- 0,7000 ευρώ σε διάστημα ολίγων μηνών στα… 1,5500 ευρώ(!!). Το ΧΑ πάντα θα μας εκπλήσσει ευχάριστα και θα δικαιώνει εκείνους που το μελετούν σε βάθος. Χωρίς να περιμένουν από τους άλλους, τις Εκθέσεις κλπ κλπ να τους πουν τι να κάνουν.

 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
 • Κ/φση 17,3 εκατ. ευρώ
Διάστημα Ελάχιστη Μέγιστη  %
7 ημερών 1,430 1,550 5,44
30 ημερών 1,210 1,550 31,21
3 μηνών 0,886 1,550 60,07
6 μηνών 0,886 1,550 73,07
12 μηνών 0,629 1,550 103,92
Print Friendly, PDF & Email