X.A: Να περιμένουμε Ηλεκτροπληξία; Εμείς εδώ θα είμαστε και στο τρίτο τρίμηνο, να δούμε που πάμε…(24/9)

Την Μεγάλη Παρασκευή (μια ημέρα πριν το άνοιγμα των προσφορών του ΔΕΔΔΗΕ) ανέβασα ένα άρθρο με τίτλο « ΔΕΗ και τώρα τι ;; »

 • Εκεί μέσα, σας έγραψα μεταξύ άλλων «Η ΔΕΗ ή μάλλον η διοίκηση της, εν μέσω πτώσης ζήτησης το 2020, έστρεψε την παραγωγή της στις χαμηλού κόστους μονάδες της. Κοινώς, υπολειτουργούσε τις ακριβές και κάλυπτε την ζήτηση από τις φτηνές. Τώρα όμως που η χώρα περνάει σε ανάπτυξη και ξανανοίγουν εστιατόρια και επιχειρήσεις τι ακριβώς θα κάνει η ΔΕΗ; Θα μας αφήσει χωρίς ρεύμα ή θα μετατραπεί από παραγωγός σε εισαγωγέας; »

Και εκτός αυτού σας έγραψα μια προσωπική μου απορία για το πως θα διατηρήσει η ΔΕΗ την κερδοφορία της όταν όλοι οι παράγοντες εξοικονόμησης του 2020 έχουν αντιστραφεί πλέον.

 • Και ανοίξανε οι προσφορές και εκτινάχθηκε η τιμή στο 10.8 και σας ξαναέγραψα εγώ την Δευτέρα κιόλας ότι άλλο χρυσοπουλάω ένα ασημικό και άλλο διαχειρίζομαι την λειτουργική μου κερδοφορία.

Μάλιστα, με ρώτησε φίλος για το timing του άρθρου. Το άρθρο ήταν πολύ στοχευμένο για να ΜΗΝ πάρουν τα μυαλά σας αέρα από όσα θα γίνουν  με αφορμή το άνοιγμα των προσφορών και τρέχετε να αγοράσετε ΔΕΗ στα +20%. 

 • Και βγήκαν σήμερα τα φιρμάνια, τα οποία το ταμπλό τα φώναζε μέρες τώρα. Όχι μόνο έβγαλε αποτελέσματα αλλά κάνει και αναπτυξιακή αύξηση. Λες και δεν χορτάσαμε τα προηγούμενες αναπτυξιακές αυξήσεις από τις τράπεζες, ήρθε και η ΔΕΗ να μας μιλήσει για ανάπτυξη.

Και επειδή μερικοί έχουμε αρχίσει να αναρωτιόμαστε με τα όσα διαβάζουμε, να ρωτήσω το βασικό; Θα πάρετε 1.4 ΔΙΣ μετρητά από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ. Τι ακριβώς θέλετε άλλα 700 και κάνετε αύξηση; Και αφού έχετε και 500 εκατομμύρια EBITDA στο εξάμηνο. Ασε το μαγαζί να παράγει 2 εξάμηνα και πάρε 1 ΔΙΣ EBITDA να κάνεις δουλειά σου. Η μήπως ξαφνικά σας εγκρίθηκαν τα 10 GW ΑΠΕ; Και να σας είχαν εγκριθεί με 2 ΔΙΣ Ιδια κεφάλαια τα φτιάχνατε. Τι τα θέλετε λοιπόν τα εξτρά; 

 • Και αρχίζω να διαβάζω τα αποτελέσματα. +100% η παραγωγή από υδροηλεκτρικά και +50% η παραγωγή από Φυσικό αέριο. Φυσικά η μειωμένη ζήτηση βοήθησε και καλύφθηκε από τις φτηνές μονάδες. Τώρα όμως τι θα κάνει;

Και κάπου εδώ αρχίζει το ζουμί της υπόθεσης. 820 εκατομμύρια είχε εξοικονομήσει το 2020 η ΔΕΗ από καύσιμα, ΟΤΣ και καυσαέρια. Στο πρώτο εξάμηνο η δαπάνη καυσίμων +30% ή αλλιώς +189 εκατομμύρια. Τα δε καυσαέρια τις κόστισαν +120 εκατομμύρια. Δηλαδή μόνο στο εξάμηνο αυτό η ΔΕΗ είχε εξτρά δαπάνες ύψους 300 εκατομμυρίων. Όπως δηλαδή ακριβώς το είχαμε προβλέψει. 

 • Και παρόλα αυτά η ΔΕΗ έβγαλε τα ίδια κέρδη με το προηγούμενο εξάμηνο. Δηλαδή από 29 πήγε στα 27. Με δύο σημαντικές διαφορές. Η ΔΕΗ εξοικονόμησε σημαντικά ποσά από αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2021 επειδή τον Δεκέμβριο του 2020 είχε την εξαιρετικά έξυπνη ιδέα να εκμεταλλευτεί την συγκυρία και να προαγοράσει φτηνές ποσότητες για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Το ίδιο ακριβώς έπραξε και στο θέμα των δικαιωμάτων καυσαερίων. Αυτό περιόρισε λίγο το πρόβλημα, αλλά δυστυχώς χρονικά πλέον κινούμαστε στο δεύτερο εξάμηνο και ότι και να αγοράστηκε πέρυσι πλέον για να ξαναγοραστεί φέτος θα πληρωθεί αδρά. 

 • Εκτός φυσικά της παραπάνω συγκυριακής ευκαιρίας που εκμεταλλεύτηκε η ΔΕΗ πολύ έξυπνα και μπράβο της, ανατρέχοντας στα ψιλά γράμματα του ισολογισμού είδαμε και κάτι άλλο.

Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις αντιστράφηκαν και από 42 εκατομμύρια πέρυσι αύξησης, φέτος μειώθηκαν κατά 155 εκατομμύρια. Για να καταλάβει ο λαός τι σημαίνει αυτό. Η ΔΕΗ κάθε χρόνο φεσώνεται ( συγγνώμη που το γράφω στην διάλεκτο της ΔΕΗ ) από διαφόρους καταναλωτές, εταιρίες, σπίτια, βιοτεχνίες κλπ. Πολλά από αυτά τα φέσια είναι αδύνατον να εισπραχθούν.

 • Κάθε φορά που η ΔΕΗ αξιολογεί ότι ένας ανείσπρακτος λογαριασμός δεν έχει ελπίδες τον γράφει σε ειδικό λογαριασμό προβλέψεων ως επισφαλείς απαιτήσεις. Κοινώς γράφει ότι τα χρήματα αυτά ΧΑΘΗΚΑΝ. Και αν η εταιρία πχ είχε κέρδη 100 εκατομμύρια ευρώ και πτώχευσε μια βιοτεχνία στην Βορειά Ελλάδα και άφησε ένα χρέος στην ΔΕΗ πχ 1 εκατομμύριο, το έγραψε η ΔΕΗ ως επισφαλή απαίτηση και τα κέρδη πλέον διαμορφώθηκαν στα 99.

Φέτος λοιπόν το πρώτο εξάμηνο του 2021, εν μέσω COVID, με τις μισές εταιρίες σε αναστολή, με τον κόσμο να έχει χάσει δουλειές και την αγορά να μην λειτουργεί ακόμα, η ΔΕΗ κατάφερε και βρήκε 155 εκατομμύρια ευρώ από παλιά φέσια, φέσια που η ίδια είχε αποδεχτεί ως επισφαλείς απαίτηση, και τα πρασίνισε. Τα πρασίνισε δεν σημαίνει ότι τα εισέπραξε. Τα πρασίνισε γιατί πχ η παραπάνω βιοτεχνία δέχτηκε να πληρώσει μια δόση ή απλά επειδή η ΔΕΗ τα θεωρεί πλέον πράσινα. 

 • Ένα τεράστιο μπράβο παντός στην ΔΕΗ που τα κατάφερε. Αν δεν τα είχε καταφέρει θα είχε γράψει ζημιές 110 εκατομμυρίων στο εξάμηνο. Και μάλιστα ένα καλό εξάμηνο από πλευράς κόστους γιατί ούτε η ΟΤΣ είχε φτάσει εδώ που έφτασε στο τρίτο τρίμηνο και ούτε τα καυσαέρια κοστίζουν όσο κοστίζουν τώρα. Για δε το Φυσικό αέριο που κυριολεκτικά πετάει, ας μην το συζητάμε γιατί θα με πιάσει το παράπονο.

Προσωπική μου άποψή πάντα, τα χειρότερα είναι μπροστά και ας ελπίζουν ότι θα πέτυχουν τους στόχους κερδοφορίας του 20. Όλοι οι παράγοντες δείχνουν τσουνάμι ή αν θέλετε την τέλεια καταιγίδα που είπε και ο κ. Μυτιληναίος.

 • Και είμαι σίγουρος οι κύριοι της ΔΕΗ το γνωρίζουν και γιαυτό τρέχουν να μαζέψουν μετρητά και μάλιστα όχι μέσω ομολογιακών εκδόσεων που θα πρέπει να αποπληρωθούν αλλά μέσω μια ισχυρής αύξησης κεφαλαίου. Και καλά κάνουν. Αυτό θα έκανε κάθε σωστός manager που προφανώς δεν ευθύνεται για το τι γίνετε στην παγκόσμια αγορά ενέργειας μέρος της οποίας είμαστε και εμείς.

Η διαφωνία μου ωστόσο βρίσκετε σε ένα σημείο. Εισηγμένη εταιρία είναι. Το management οφείλει να μοιράζετε και τις καλές και τις κακές εκτιμήσεις του. Όφειλε την ίδια ημέρα της ανακοίνωσης της πολύ επιτυχημένης πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ να ανακοινώσει την πρόθεση περί ΑΜΚ ( μην μου πείτε τώρα ότι το σκέφτηκαν την τελευταία εβδομάδα… ), καθώς και τις εκτιμήσεις της για κοστολόγια ρεύματος αγοράς κλπ το δεύτερο εξάμηνο.

Πάντως, εμείς εδώ θα είμαστε και στο τρίτο τρίμηνο να δούμε που πάμε… 

Φιλικά

ΟΑΚ


Σ.Σ μ/μ:
 • Οι Συνεργάτες του μ/μ καταθέτουν τις προσωπικές απόψεις – εκτιμήσεις τους.
 • Ο μ/μ δεν ασκεί καμμία λογοκρισία.
 • Ούτε όμως σημαίνει “σώνει ντε και καλά” ότι συμφωνεί με τις δικές τους.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.