(3) X.A& Markets 31/7: Αμέσως τα βρίσκουν- Βουνό το πρόβλημα- Γι αυτό και σιωπούν- Καρέ του άσου…

ΟΤΑΝ είναι να δανείσουν εκεί που τους “παραγγέλνουν”, αμέσως τα βρίσκουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια.

 • Όταν είναι να καλύψουν τα ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΑ των εκατοντάδων εκατομμυρίων πάλι κανένα πρόβλημα.

Αν είναι όμως να βάλουν λίγα εκατομμύρια η καθεμία για τις μετοχάρες τους… βουνό το πρόβλημα.

 • Κι αν δείτε κανένα τραπεζίτη να αγοράζει μετοχή του “Ιδρύματος” του, τότε να τρέξτε να αγοράστε όσο περισσότερο ψωμί έχει ανάγκη το σπιτικό σας.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ την απέχθεια που αισθάνεται η φιλελεύθερη κυβέρνηση μας απέναντι στους ιδιώτες επενδυτές του ΧΑ, απλά σκεφτείτε πως θα ήταν η εικόνα της χρηματιστηριακής μας αγοράς αν τοποθετούνταν σε αυτή μόλις 50-100 εκατ. μέσω των θεσμικών χαρτοφυλακίων. Θα άλλαζε θεαματικά, θα ανέβαινε και η Ψυχολογία για την οικονομία.

ΟΜΩΣ είναι ολοκάθαρο. Επιδίωξη τους είναι να μην υπάρχει πηγή – να τις εξαφανίσουν όλες δηλ.- μέσω της οποίας ένας ιδιώτης θα μπορούσε να αποκομίσει κάποιο όφελος. Η εξόντωση του, η υποταγή του, η μετατροπή του σε ικέτη τους είναι ο πρωταρχικός σκοπός τους. Αυτές τις οδηγίες έχουν λάβει κι αυτές εκτελούν ευλαβικά απέναντι στα αφεντικά τους. ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΙΩΠΟΥΝ…

ΤΕΤΑΡΤΟ** ΚΑΘ’ΟΔΟΝ -99,99% φαίνεται. Αλλά σιγά το πρόβλημα… Θα 10πλασιάσουν ίσως και 25πλασιάσουν τις αριθμητικές τιμές τους, να ενισχυθεί ξανά στα ουράνια ξανά η στάθμιση τους στους Δείκτες.

**ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ έχει πραγματοποιηθεί, αν βγάλουμε έξω τα επί 5 και τα επί 10…Τι -99,99% , τι -80%;;;

ΣΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑ ΜΑΣ τώρα… Εδώ που δεν μπορούν να επέμβουν, όσο και να θέλουν…

ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Πάμε παρακάτω… Στο +40% καθαρά και βάλε… Σε χρόνο dt… Timing & έμπνευση το παν… Κι άστε τους να λένε ότι ο μ/μ μιλάει με τον Πρόεδρο, αλλιώς πως τις πιάνει τις κινήσεις. Βλέπετε, έπεσαν ταυτόχρονα στο τραπέζι και οι ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ΚΕΚΡΟΠΑΣ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ κυριολεκτικά.

 • Και άντε να αποδείξεις, πως δεν πετάει ο γάϊδαρος. Kαι να ήταν όμως αλήθεια (άλλη όρεξη δεν είχε ο άνθρωπος), δεκάρα δεν θα δίναμε αφού πολλοί αναγνώστες μας κερδίζουν. Κι αυτό είναι που μας ενδιαφέρει.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Έφτιαξε για τα καλά ή μάλλον δια βίου ζωής μερικά χαρτοφυλάκια που δεν επηρεάζονται από τα καφενεία και τις κακόβουλες διαδόσεις – φημολογίες.

ΙΛΥΔΑ: Οι μικροεπενδυτές μας όταν πάνε ταμείο, θα είναι πολύ ευχαριστημένοι. Δεν έχει αρχίσει όμως να φαίνεται ούτε στο βάθος του ορίζοντα ο τερματισμός. Με βάση φυσικά και πάντα, την κ/φση και τα εκάστοτε δεδομένα.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλλον εδώ τελειώνει η δική του κατρακύλα. Οπότε μπαίνει κι αυτός στο περισκόπιο της στήλης.

(2) X.A& Markets 31/7: Κάργα υποτιμημένο το Χ.Α- Αρχή μιας νέας εποχής- “Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε”…

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 

Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΑΠΟΨΗ μ/μ:

ΚΑΡΓΑ ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ, αλλά άντε να το καταλάβουν οι ιθαγενείς της μιζέριας, της απελπισίας και της σφαλιάρας, οι μαζόχες δηλαδή. Οι ξένοι περιμένουν από τα κυβερνητικά όργανα (sic) ορισμένα απλά πραγματάκια και όσο αυτά δεν γίνονται, τόσο αυτοί θα απέχουν.

 • Δεν μπορεί δύο χρόνια μετά την μεγαλύτερη απάτη στα ελληνικά χρονικά ως προς την σύλληψη μέχρι την εκτέλεση της να κυκλοφορούν ελεύθεροι αλλά και να μας δουλεύουν κι από πάνω οι ενορχηστρωτές εγκληματίες.
 • ΚΑΙ μεγάλο μέρος ελλήνων επενδυτών εξ αυτού του λόγου αλλά και της γενικότερης πολιτικής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης απέχει κι αυτό, επιδεικτικά.
 • ΟΥΔΕΙΣ περίμενε από μία φιλελεύθερη κυβέρνηση να θεωρεί το ΧΑ ως αγρόν γεμάτο ζιζάνια και να αδιαφορεί σε εξοργιστικό βαθμό περιοριζόμενο σε ορισμένες δηλώσεις που απλά ανεβάζουν στο κόκκινο τον πυρετό της αηδίας που νοιώθει ο κάθε καλόπιστος μάλιστα συνειδητοποιημένος πολίτης/επενδυτής.

ΣΧΟΛΙΟ: ΟΤΑΝ υποχωρούν οι τιμές, τότε δημιουργούνται οι προυποθέσεις για την γενιά των επόμενων κερδών. Να ανεβαίνουν μόνον είναι αδύνατον. Δεν υπάρχει υπερ-πουλημένη ή υπερ-υποτιμημένη μετοχή που να μην έδωσε κέρδη. Τα ελάχιστα αρνητικά παραδείγματα απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.


CAPITAL gr: Κάλεσμα για πρώιμη ενεργοποίηση του REACT-EU. Ειδική πρόβλεψη στο νέο ΕΣΠΑ για εκ των υστέρων κάλυψη μέτρων στήριξης που έγιναν από τον Φεβρουάριο του 2020 και μετά. Τα λεφτά του SURE θα έρθουν από Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Τα κονδύλια του υφιστάμενου ΕΣΠΑ που άλλαξαν χρήση είναι τα μόνα λεφτά τα οποία θα αρχίσουν – σταδιακά – να φτάνουν στα κρατικά ταμεία. Οι εν λόγω 4 δράσεις καλύπτουν δαπάνες για νέα μέτρα αλλά και για την Συν-Εργασία, την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, για αναστολές και Δάνεια της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Τα πιο πολλά λεφτά θα έρθουν με καθυστέρηση από τις Βρυξέλλες.


Η ΕΙΔΗΣΗ: ΟΜΩΣ σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση σκέπτεται να χρησιμοποιήσει ως γέφυρα έναρξης τα 32 με 34 δισεκ. ευρώ που έχει ως αποθεματικό από τη βάση της συμφωνίας του Ιουνίου του 2018 μέχρι να αρχίσει να ενεργοποιείται το Ταμείο Ανάκαμψης στο 2ο εξάμηνο του 2021.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

!ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις φαίνονται οι κινήσεις που κάνουν την διαφορά. Μπαίνει στη μέση η διοίκηση αγοράζει τα υπόλοιπα του Fund και δίνει την δική της απάντηση. Αλλά, φευ… Όλα τα άλλα είναι απλά… “Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε”…

!ΟΤΕ – ΟΠΑΠ: Στα 6 δισ. ο πρώτος, στα …2,6 δισ. ο δεύτερος. Τι άλλο να σας πούμε;;

!ΛΑΜΔΑ: Να μην τα επαναλαμβάνουμε βρε παιδιά. Το έργο θα γίνει, αλλά μην περιμένετε τίποτα σπουδαίες αποδόσεις από την μετοχή. Αργεί η δική της ώρα, σύμφωνα πάντα με την δική μας εκτίμηση. Μακάρι να πέσουμε έξω.

!ΙΝΤΚΑ + ΙΝΚΑΤ + ΚΕΚΡΟΠΑΣ: Ο market maker είναι… σατανικό μυαλό. Και σαδιστής…

!ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Ανακοινώνει το β’τρίμηνο της και φυσικά το πρώτο 6μηνο σήμερα μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.

!FLEXOPACK: Κι αυτή τα δικά της στις 5 Αυγούστου.

!ΤΙΤC: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ πρώτο 6μηνο 2019 με 2020ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΟΤΖΑΜΑΝΗ στο euro2day: Αναμφίβολα, η γενικότερη εικόνα των εξαμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο αναμένεται να είναι σαφώς πτωτική, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις επηρεάστηκαν αρνητικά -άμεσα ή και έμμεσα- από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

 • Τουρισμός, μεταφορές, ξενοδοχεία, ένδυση, κλωστοϋφαντουργία, χονδρικό και λιανικό εμπόριο (πλην super market) είναι οι κυριότεροι κλάδοι που επηρεάστηκαν έντονα αρνητικά.
 • Αντίθετα δραστηριότητες που έδειξαν σχετικά καλά αμυντικά αντανακλαστικά ήταν αυτές των τροφίμων, των φαρμάκων, της πληροφορικής, αλλά και εκείνων των παραγωγικών μονάδων που δουλεύουν με μακρόχρονα συμβόλαια (οι επιπτώσεις πιθανολογούνται με χρονική υστέρηση).

Σε κάθε περίπτωση πάντως, παράγοντες που θα μπορούσαν ως ένα βαθμό να περιορίσουν τις επιπτώσεις της χαμηλότερης ζήτησης στα φετινά οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών, είναι:

 1. Το σαφώς χαμηλότερο κόστος των καυσίμων
 2. Τα αποκλιμακούμενα επιτόκια των τραπεζικών δανείων
 3. Ορισμένα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που αποφασίστηκαν λόγω της πανδημίας
 4. Γενικότερες δράσεις των εταιρειών για τον περιορισμό του λειτουργικού τους κόστους

Η σαπωνοποιία Παπουτσάνης δημοσίευσε πρώτη μεταξύ των εισηγμένων εταιρειών τις λογιστικές της καταστάσεις για το πρώτο φετινό εξάμηνο, εντυπωσιάζοντας: +46% στον κύκλο εργασιών και εκτίναξη καθαρών κερδών από το 0,6 στα 2,3 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματά της για το πρώτο εξάμηνο δημοσίευσε και η ΕΧΑΕ παρουσιάζοντας αύξηση εσόδων κατά 6,1% και οριακή άνοδο καθαρών κερδών (από τα 2,24 στα 2,27 εκατ. ευρώ).

H τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ ανακοίνωσε χθες αποτελέσματα εξαμήνου, με βάση τα οποία οι πωλήσεις της ισορρόπησαν το Μάιο και τον Ιούνιο, με τον τζίρο να ανέρχεται σε €786,3 εκ., παραμένοντας ουσιαστικά αμετάβλητος, ενώ τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 12% και έφθασαν στα €136,8 εκ.

Στον κλάδο πληροφορικής, ανοδικά αναμένεται ότι έκλεισε το πρώτο εξάμηνο για την Space Hellas, με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις να μιλούν για ένα ακόμη πιο βελτιωμένο δεύτερο μισό του 2020. Διψήφιο growth εσόδων αναμένεται στην Ίλυδα, ενώ γενικότερα ανοδικές επιδόσεις προβλέπονται φέτος στην Ideal. Στην Epsilon Net ο κύκλος εργασιών του πρώτου εξαμήνου κινήθηκε κοντά στα περυσινά επίπεδα παρά την κρίση, ενώ για το σύνολο της χρονιάς αναμένεται βελτίωση εσόδων.

Στο χώρο των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών αναμένεται ένα δυσκολότερο δεύτερο φετινό εξάμηνο. Έτσι, ενώ η ΕΛΙΝΟΙΛ ενώ σημείωσε κατά το πρώτο μισό του 2020 άνοδο τόσο στον όγκο των πωλήσεων, όσο και στα κέρδη, βλέπει το περιβάλλον σαφώς επιβαρυμένο για τη συνέχεια.

Η διοίκηση της Έλαστρον (εμπορία ειδών σιδήρου-χάλυβα) ανέφερε τον προηγούμενο μήνα ότι ανέμενε μια πτώση του όγκου πωλήσεων κατά 17%-18% κατά το πρώτο εξάμηνο και μια υποχώρηση 10% στο σύνολο των φετινών της πωλήσεων.

Χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις από την πανδημία η Flexopack (καθώς τα προϊόντα της απευθύνονται στο χώρο των τροφίμων), ενώ βελτιωμένες επιδόσεις προβλέπουν για φέτος τα Πλαστικά Κρήτης.

Η Εριουργία Τρία Άλφα έκλεισε το πρώτο εξάμηνο με επίδοση ανάλογη της αντίστοιχης περυσινής, ενώ για το σύνολο της χρονιάς η διοίκησή της θέλει να πιστεύει ότι ο κύκλος εργασιών της θα υπερβεί εκείνον του 2019.

Η κλωστοβιομηχανία Μουζάκης είχε περιορισμένες επιπτώσεις στα έσοδα από μισθώσεις ακινήτων, ενώ πτωτικά κινήθηκε στο πρώτο μισό του έτους και η κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα (μέσα στο δεύτερο φετινό εξάμηνο θα γίνουν προσπάθειες προκειμένου να ανακτηθεί τμήμα των απωλειών στις πωλήσεις).

Κατά 30% υποχώρησαν οι πωλήσεις εξαμήνου της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου, σε σύγκριση με την επίδοση της περυσινής αντίστοιχης περιόδου.


ECONOMIST:

Πόσο μόνιμες θα είναι οι αλλαγές που προκάλεσε ο Covid 19 στην παγκόσμια οικονομία και πως μετασχηματίζουν αυτές τον κόσμο, όπως τον γνωρίζαμε; Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Economist αναλύει τις αλλαγές και περιγράφει τις ευκαιρίες και τους κινδύνους της επόμενης ημέρας, που εκτιμάται ότι θα κρατήσει πολύ περισσότερο από “24 ώρες”.

Αν λοιπόν οι αλλαγές που επέφερε στην οικονομική σκέψη η κρίση του 2007-2009 αποδείχθηκαν προσωρινές, τα πράγματα στην μετά Covid εποχή φαίνεται ότι θα είναι διαφορετικά. Ο Economist παραλληλίζει τον σημερινό μετασχηματισμό με εκείνον της δεκαετίας του 1970, όταν ο δυτικός κόσμος περνούσε από τον κεϋνσιανισμό στον αυστηρό μονεταρισμό, και με εκείνον της δεκαετίας του 1990, όταν οι κεντρικές τράπεζες απέκτησαν το δικαίωμα να δρουν ανεξάρτητα.

Έτσι, η πανδημία αποτελεί την αρχή μιας νέας εποχής, η οποία θα χαρακτηρίζεται από υπερμεγέθη κρατική παρέμβαση στην οικονομία και τις χρηματοοικονομικές αγορές.

Αυτή η νέα εποχή έχει τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά:

 • Το πρώτο είναι τα σημερινά επίπεδα του κρατικού δανεισμού και τα περιθώρια που φαίνεται να υπάρχουν για να διογκωθεί ακόμη περισσότερο.
 • Το δεύτερο είναι ο θόρυβος από τις μηχανές που τυπώνουν χρήμα σε Αμερική, Βρετανία και Ευρωζώνη- μεγάλο μέρος του οποίου χρησιμοποιείται για την αγορά κρατικού χρέους.
 • Τρίτο χαρακτηριστικά είναι οι παρεμβάσεις και η υποστήριξη του κράτους στο εταιρικό χρέος, ενώ
 • Tο τέταρτο, που αναφέρεται ως «το σημαντικότερο», δεν είναι άλλο από τον χαμηλό πληθωρισμό.

Η απουσία ανοδικών πιέσεων στις τιμές σημαίνει ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για επιβράδυνση της διόγκωσης των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών ή για αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων από το επίπεδο πέριξ του μηδενός.

 • Έτσι, ο χαμηλός πληθωρισμός αποτελεί τον βασικό λόγο που δεν πρέπει να ανησυχούμε για το δημόσιο χρέος, η εξυπηρέτηση του οποίου κοστίζει τώρα τόσο λίγο, ώστε να μοιάζει με… δωρεάν χρήμα.

Αν και τα κράτη και οι κεντρικές τράπεζες θα περιορίσουν τις παρεμβάσεις στήριξης με το πέρασμα της πανδημίας, το σκηνικό της νέας εποχής αντανακλά μια μακροχρόνια τάση και όχι κάτι παροδικό. Τα ελλείμματα και το τύπωμα χρήματος είναι πιθανό να γίνουν τα τυπικά εργαλεία οικονομικής πολιτικής για τις επόμενες δεκαετίες.

 • Στο μεταξύ, ο ολοένα και μεγαλύτερος ρόλος των κεντρικών τραπεζών στις χρηματοοικονομικές αγορές φανερώνει την δυστοκία των τραπεζών ως ενδιάμεσων και προαναγγέλλει την ανάδειξη καινοτόμων και διψασμένων για ρίσκο «σκιωδών» τραπεζών και κεφαλαιαγορών.
 • Σήμερα, οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν την πολυτέλεια να μην «λερώνουν τα χέρια τους» στην Wall Street και αλλού, λειτουργώντας σαν γιγάντιοι marketmakers.

Ένα δημόσιο με μόνιμα διευρυμένη και βαθύτερη πρόσβαση σε όλη την οικονομία, σημειώνει ο συντάκτης του Economist, δημιουργεί όμως και ορισμένες ευκαιρίες. Τα χαμηλά επιτόκια καθιστούν φθηνότερο τον εκ μέρους των κυβερνήσεων δανεισμό για την δημιουργία νέων υποδομών: από ερευνητικά εργαστήρια μέχρι ηλεκτρικά δίκτυα. Τέτοιες υποδομές θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και θα αποτελέσουν όπλα στη μάχη κατά των πανδημιών και της κλιματικής αλλαγής.

Καθώς οι κοινωνίες μας γερνούν, η αύξηση των δαπανών για υγεία και συντάξεις είναι αναπόφευκτη- αν τα ελλείμματα που θα δημιουργηθούν τονώσουν και την οικονομία, τόσο το καλύτερο.

Όμως η νέα εποχή περιλαμβάνει και σημαντικούς κινδύνους

Αν ο πληθωρισμός εκτιναχθεί απροσδόκητα, ολόκληρο το οικοδόμημα του χρέους θα κλονιστεί, καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια και κατόπιν να πληρώσουν τα μεγάλα ποσά τόκων επί των νέων αποθεμάτων που δημιούργησαν, ώστε να αγοράσουν ομόλογα.

 • Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του μονεταρισμού ήταν ότι η ολοένα και μεγαλύτερη μακροοικονομική διοίκηση από τους πολιτικούς, οδηγεί σε απεριόριστες ευκαιρίες για «χατήρια», όπως οι φοροαπαλλαγές συγκεκριμένων εταιριών και οι επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις.

Κάτι τέτοιο, σημειώνει ο συντάκτης του Economist, ακόμη και αν δώσει μια παροδική ώθηση, οδηγεί σε στρεβλώσεις, ηθικούς κινδύνους και χαμηλή ανάπτυξη.

Ο φόβος για την «μυωπία» των πολιτικών ήταν ο λόγος που αρκετές χώρες έδωσαν εξουσία σε ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες, κάτι το οποίο οδήγησε στην ύπαρξη ενός και μόνο εργαλείου για την διαχείριση των αγορών: τα επιτόκια.

 • Σήμερα όμως τα επιτόκια είναι τόσο κοντά στο μηδέν, ώστε δεν έχουν τέτοια δυνατότητα και οι μονάρχες που διοικούν τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου μοιάζουν περισσότερο με υπαλλήλους, που απασχολούνται στο πόστο της διαχείρισης του κρατικού δανεισμού.

Σήμερα η αποστολή του πολιτικού κόσμου είναι η δημιουργία ενός πλαισίου που θα επιτρέψει την χριστή διαχείριση του οικονομικού κύκλου και την καταπολέμηση των οικονομικών κρίσεων. Το στοίχημα δεν είναι μικρό. Μια αποτυχία θα σημαίνει ότι η εποχή του δωρεάν χρήματος τελικά θα έχει έρθει με τεράστιο κόστος.ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΟΤΕ ΠΑΙΧΤΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ

 • Aπό τις 1.550.216 μονάδες στις … 306 μονάδες τώρα!!!!!

ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ: Σε ημιθανή τερματικά κατάσταση, δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι! Δεν ήσαν πολλοί εκείνοι που περίμεναν τέτοια καθίζηση, αλλά οι ωραιοποιήσεις των αναλυτών είναι πρόσκαιρες. Θα έρθει κάποια στιγμή η αγορά και θα σε προσγειώσει, το ολιγότερον.

 • Η  ζωή έχει τα πάνω της αλλά και τα κάτω της. Έτσι και όλες οι μετοχές, όπως το έχει δείξει άλλωστε κατ’ επανάληψη η προϊστορία τους. Έχει αρχίσει όμως πλέον να γίνεται ελκυστική για τα μεσομακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια.

 • ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΙΜΗ ΜΕΤ.% ΤΖΙΡΟΣ € ΗΜ/ΝΙΑ
11,5500 -3,83% 1.447.504 30/07/2020
12,0100 -2,12% 1.176.104 29/07/2020
12,2700  2,25% 913.091 28/07/2020
12,0000 -0,99% 952.236 27/07/2020
12,1200  0,17% 1.100.343 24/07/2020
12,1000 -3,74% 1.238.832 23/07/2020
12,5700  3,03% 978.959 22/07/2020
12,2000 -3,94% 3.247.554 21/07/2020
12,7000  4,18% 2.968.498 20/07/2020

***

ΑΔΜΗΕ: Η δική του διόρθωση ξαναδίνει την δυνατότητα, σε όσους έχασαν την ανοδική του διαφυγή, τώρα που διορθώνει να εξετάζουν σταδιακές τοποθετήσεις.

 • ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΙΜΗ ΜΕΤ.% ΤΖΙΡΟΣ € ΗΜ/ΝΙΑ
2,2200 -2,63% 433.705 30/07/2020
2,2800  1,33% 247.689 29/07/2020
2,2500  0,00% 234.165 28/07/2020
2,2500 -0,22% 728.979 27/07/2020
2,2550  0,00% 416.827 24/07/2020
2,2550 -2,38% 548.976 23/07/2020
2,3100  0,00% 908.046 22/07/2020
2,3100 -2,74% 1.379.440 21/07/2020
2,3750  1,28% 345.866 20/07/2020

****

ΑΡΑΙΓ: Με τον κλάδο να μην αναμένεται να ορθοποδήσει πριν το 2024 (άντε το 2023) με ποία λογική θα έσπευδε κανείς να τοποθετήσει μέρος των κεφαλαίων του εδώ;

 • Η μετοχή είναι πλέον καθαρά τρεϊντερίστικη και τυχεροί όσοι traders μπορούν να βγαίνουν αλώβητοι κυνηγώντας ένα ανοδικό σκίρτημα.

 • ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΙΜΗ ΜΕΤ.% ΤΖΙΡΟΣ € ΗΜ/ΝΙΑ
3,6600 -3,94% 125.576 30/07/2020
3,8100 -0,13% 59.594 29/07/2020
3,8150  0,13% 73.051 28/07/2020
3,8100 -2,18% 209.859 27/07/2020
3,8950 -0,64% 227.478 24/07/2020
3,9200 -1,01% 124.107 23/07/2020
3,9600 -1,00% 169.176 22/07/2020
4,0000 -1,72% 329.829 21/07/2020
4,0700  0,37% 99.868 20/07/2020

***

ΑΛΦΑ:

Εχει τρελάνει κόσμο. Τους πιστούς επενδυτές της που δεν περίμεναν τέτοιας έκτασης τερματικά χάλια, όλους σχεδόν τους αναλυτές, την στήλη, ενώ έχει στεγνώσει σχεδόν όλους τους traders που επιμένουν με την μετοχή της.

 • Σοφός ο κανόνας του Stop Loss που “σώζει ζωές”.
 • Μικρό και το κακό σε όσους δεν αφιερώνουν πάνω από το 10% (μάξιμουμ) του χαρτοφυλακίου τους σε Συστημικές μετοχές και πάντα χωρίς μόχλευση, εξυπακούεται.
 • Τα περί νοοτροπίας των ελλήνων στο ταμπλό του Χ.Α δεν χρειάζεται να τα επαναλάβουμε.
 • Απέχει 265% από τα υψηλά της στο 12μηνο(!!)…

 • ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΙΜΗ ΜΕΤ.% ΤΖΙΡΟΣ € ΗΜ/ΝΙΑ
0,5250 -4,89% 5.232.641 30/07/2020
0,5520 -2,13% 3.030.075 29/07/2020
0,5640  0,00% 4.129.295 28/07/2020
0,5640 -2,08% 2.050.865 27/07/2020
0,5760 -2,04% 3.888.148 24/07/2020
0,5880 -4,39% 5.023.126 23/07/2020
0,6150  2,71% 6.176.647 22/07/2020
0,5988 -3,11% 10.042.859 21/07/2020
0,6180  4,08% 3.567.300 20/07/2020

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ αφορούν αποκλειστικά τους πιστούς φίλους αναγνώστες του μ/μ.

18 MAIOY 2020 – ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ – ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Καλόν είναι να επισημάνουμε στους πολύ καλόπιστους μικροεπενδυτές των αγορών ότι απέναντi τους έχουν μία ξεχωριστή κάστα ανθρώπων… Αυτήν δηλαδή των μεγαλομετόχων και ταυτόχρονα διοικούντων τις εταιρείες με τις μετοχές των οποίων οι μικροεπενδυτές κατατρίβονται για τον άλφα ή βήτα λόγο. Αυτοί είναι και οι αντίπαλοί τους…

 • Κι αυτό, γιατί κοιτάνε μόνον την πάρτη τους και πως θα εκμεταλλευτούν το οτιδήποτε θα τους φέρει κέρδος ανεξαρτήτως αν κάποιος άλλος χάνει ή καταστρέφεται. Αυτή είναι η μοναδική σκέψη, αυτή είναι η κινητήριος δύναμη κάθε σκέψης και κίνησής τους. Το πως θα τα αρπάξουν από παντού.

Βέβαια, το παρήγορο είναι ότι τουλάχιστον στο ελληνικό χρηματιστήριο (το πιο αθώο από όλα τα υπόλοιπα και μιλάμε πολύ σοβαρά) υπάρχουν αρκετοί επιχειρηματίες (μειοψηφία φυσικά) που δεν κυριαρχούνται από ταπεινά ελατήρια και οι οποίοι αξίζουν για να ασχολείται κανείς μαζί τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Από την στιγμή που η αγορά του Χ.Α έχασε τον τίτλο της ξεκάθαρα ανοδικής τάσης, σε όλα τα μήκη και πλάτη του πίνακα διαπραγματεύονται μετοχές ακριβές έως πανάκριβες. Να προσέχετε, για να έχετε.

 • Μην κοιτάτε κόστος κτήσης… Αν δεν σας ικανοποιεί μία μετοχή είτε λόγω απογοητευτικής συμπεριφοράς διαρκείας στο ταμπλό, είτε λόγω ανησυχητικών χρηματοοικονομικών μεγεθών + προοπτικών της εταιρείας που εκπροσωπεί σε αυτό. Πόσο μάλλον όταν συνδυάζει αμφότερα.
 • Δημιουργείστε ρευστότητα και εκμεταλλευτείτε την με σύνεση και μέτρο. Όλο και κάποια ευκαιρία (είτε φθηνή λόγω μεγεθών, είτε λόγω τσακίσματος- υπερπώλησης της) θα εμφανίζεται στον ορίζοντα για να την εκμεταλλεύεστε…

YΓ: ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΤΕ σχόλια, εκτιμήσεις σας, τα καλώς κείμενα, τα κακώς κέιμενα, να μας τα… ψέλνετε στο [email protected]

ΥΓ1: Οι αποφάσεις αγοράς και πωλήσεις είναι δικές σας. Εσείς κρίνετε, εσείς εξετάζετε, εσείς και αποφασίζετε. Και φυσικά εσείς διαλέγετε και ποιους να εμπιστεύεστε. Αν δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά, μην ασχολείσθε με το Αντικείμενον. Δεν έχετε καμία τύχη να βγείτε κερδισμένοι από αυτό.

ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟΧΟΥ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ 

 • Επεξήγηση Συμβόλων: OP: OutPerform, UP: UnderPerform, OW: OverWeight, EW: EqualWeight, N: Neutral, ACC: Accumulate, H: Hold, R: Reduce, S: Sell
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΦΑΤΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ 2020
Ημερομηνία
Αλλαγής
Οίκος Μετοχή Νέα Τιμή
Στόχος
Νέα
Σύσταση
Προηγ. Τιμή
Στόχος
Προηγ.
Σύσταση
23/07/2020 OPTIMA ΜΠΕΛΑ 16,00 Ν 22,50 Β
23/07/2020 ALPHA F ΟΠΑΠ 11,60 Β ΕΚ ΝΕΟΥ
21/07/2020 EUROXX ΔΕΗ 5,50 OW ΕΚ ΝΕΟΥ
10/07/2020 EUROXX ΑΡΑΙΓ 6,60 OW 11,20 OW
07/07/2020 EUROXX ΛΑΜΔΑ 11,00 OW 12,60 OW
02/07/2020 EFG ΜΟΗ 17,10 B B
02/07/2020 EFG TITC 14,80 B 19,10 H
24/06/2020 ΦΡΛΚ OPTIMA 4,10 N 4,20 B
27/05/2020 NBG ΕΧΑΕ 4,90 OP 4,80 OP
22/05/2020 AXIA ΠΕΙΡ 2,00 Β 3,50 Β
22/05/2020 AXIA ΕΤΕ 1,90 Β 3,80 Β
22/05/2020 AXIA ΕΥΡΩΒ 0,90 Β 1,20 Β
22/05/2020 AXIA ΑΛΦΑ 1,30 Β 2,50 Β
22/05/2020 NBG ΟΤΕ 16,00 OP 14,00 N
21/05/2020 ALPHA F ΑΔΜΗΕ 3,08 Β ΕΚ ΝΕΟΥ
18/05/2020 OPTIMA ΦΡΛΚ 4,20 Β 8,00 Β
13/05/2020 OPTIMA ΕΕΕ 26,00 Β 35,00 Β
12/05/2020 ALPHA F ΜΠΕΛΑ 19,60 OP 25,40 OP
12/05/2020 EFG ΤΕΝΕΡΓ 10,50 Β 8,40 Β

 

ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ 

GENERAL ELECTRIC (GE)- ΜΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ ΓΙΓΑΝΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ και όχι μόνον… Από τα 30 δολάρια πριν 4 χρόνια στα… 6 δολ. τώρα!!

 • Precipio, Inc. (NASDAQ: PRPO)

ΧΘΕΣ ΕΙΧΕ κλείσει στα… 1,2300 δολάρια. Και σήμερα στα… 7.00 δολάρια (+469%). Αιτία; Τι άλλο παρά το Covid-19..

 • Specialty diagnostics company Precipio, Inc. (NASDAQ: PRPO), is announcing its COVID-19 strategy, and its intent to contribute to the battle against the ensuing worldwide pandemic.
 • Today, the company announced it entered into an agreement with ADS Biotec, a US company based in Omaha, Nebraska, to distribute its FDA-authorized COVID-19 serology antibody tests that recently received EUA (Emergency Use Authorization).
 • Distribution of the product will take place in the US as well as in other markets worldwide.


DEUTSCHE BANK


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων.

 • Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών.

Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.