X.A – Aγορές: Από το Α μέχρι το Ω (16/1)

ΑΣΚΟ – απάντηση: Τα πάντα είναι θέμα οράματος και management. Bάσει των όσων μας καταθέσατε, αντιληπτόν και το σχόλιο.

ΒΑΡΕΙΑ ήττα η Τερέζα Μέι με 432 ψήφους κατά και μόλις 202 υπέρ, για τη συμφωνία με ΕΕ που έφερε στη Βουλή, συν μια πρόταση μομφής από Κόρμπιν. Οι Βρετανοί δεν κάνουν πίσω σε ημίμετρα παρμένα από τη Γερμανική ευρώπη… Αλαλιασμένοι οι Ευρωπαίοι. Hard Brexit κι όποιος αντέξει.

ΓΕΚΤΕΡΝΑ-απάντηση: Μην ξεχνάτε ότι έρχεται από το ιστορικό χαμηλό της στα 0,4700 ευρώ. ‘Εφτιαξε δηλαδή, πολλούς από τους διορατικούς των επενδυτών.

ΔΤΡ: Ο και δείκτης της ΣΥΜΦΟΡΑΣ, ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑΣ, ΕΞΑΥΛΩΣΗΣ, ΞΕΦΤΥΛΑΣ κλπ κλπ επονομαζόμενος, βαδίζει ακάθεκτος για νέα ιστορικά χαμηλά. Για το πόσες φορές έχει χάσει το 99,9% της αξίας του, θα σας γελάσουμε…

ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ: Επιβράδυνση της οικονομίας διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο αμερικανικός δείκτης υποχώρησε για τρίτο διαδοχικό μήνα, στις 99,6 μονάδες, κάτω από το επίπεδο των 100 μονάδων που σηματοδοτεί σταθεροποίηση. Αντιθέτως, ο κινεζικός δείκτης αυξήθηκε ελαφρώς στο 98,8 σε μια ένδειξη ότι η επιβράδυνση ίσως να φτάνει στο τέλος της. Για την Ευρωζώνη ο δείκτης παραμένει κάτω από τις 100 μονάδες για τέταρτο διαδοχικό μήνα, με τους αναλυτές να τονίζουν πως η νομισματική ένωση θα συνεχίσει την καθοδική πορεία. Είναι ενδεικτικό ότι στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης και συγκεκριμένα στη Γερμανία και στη Γαλλία ο δείκτης κινείται πτωτικά κάτω από τις 100 μονάδες.

ΖΟΥΜΕ ιστορικές στιγμές και είναι φυσικό να διαπιστώνουμε βουλευτικές ανακατατάξεις σε κάποια κόμματα. Μετά και την επίσημη απόφαση Δανέλλη, η απόλυτη πλειοψηφία (και όχι μόνο επί των παρισταμένων), εξασφαλίζεται για την ψήφο εμπιστοσύνης. Το ίδιο ίσως και με περισσότερες άνευ απροόπτου, για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Εθνικιστικές αναδιπλώσεις και φτηνές αντιπολιτευτικές μεθοδολογίες δεν χωρούν σ ένα υπερώριμο εθνικό θέμα, για το οποίο άλλωστε η παρούσα συμφωνία αποτελούσε Εθνική γραμμή από δεκαετίες. Των ανωτέρω τηρουμένων, φεύγει και η οποιαδήποτε εκλογολογία από το προσκήνιο με εκλογές τον Οκτώβρη, επιτυγχάνοντας κυβερνητική σταθερότητα ως τότε (ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΑΝΤΑ).

Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΧΘΕΣ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκάλεσε αίσθηση και για το ύψος τους, αλλά και για την… ταχύτητα που τα επιβάλλει. Μεταξύ πολλών άλλων διαβάσαμε…

 • Την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 450.000 σε δύο νομικά πρόσωπα και τέσσερα φυσικά πρόσωπα, για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 7 παρ. 1 του ν.3340/2005, λόγω συμμετοχής τους σε εγχείρημα χειραγώγησης της μετοχής της MARFIN POPULAR BANK PUBLIC CO LTD (εφεξής ΜΑΡΦΒ) και του δικαιώματος προτίμησης αυτής, κατά την περίοδο 03.01.2011 – 11.02.2011. Συγκεκριμένα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους:
  – € 100.000 στον κ. Ευθύμιο Μπουλούτα, Διευθύνοντα Σύμβουλο και Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου της ΜΑΡΦΒ και Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. της MARFIN EGNATIA
  – € 100.000 στον κ. κ. Κυριάκο Μάγειρα, Διευθυντή Χρηματοδοτήσεων Ομίλου της MARFIN EGNATIA, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου της ΜΑΡΦΒ και Αντιπρόεδρο-Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. της ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
  – € 90.000 στην MARFIN POPULAR BANK PUBLIC CO LTD
  – € 80.000 στον κ. Μιχάλη Φόλε, Manager του Τμήματος FAMILY OFFICE της Διεύθυνσης WEALTH MANAGEMENT DIVISION της MARFIN EGNATIA
  – € 50.000 στην ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ και
  – € 30.000 στον κ. Ηρακλή Κουνάδη, Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της MARFIN EGNATIA, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου της ΜΑΡΦΒ.

ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ: Μεθαύριο Παρασκευή αναμένεται η έκθεση της S&P για την ελληνική οικονομία. Ως γνωστόν χθες κατέθεσε την εκτίμηση της πως οι επικείμενες εκλογές θα είναι καθοριστικές για τη βελτίωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Σημαντικό ορόσημο για την πιστοληπτική ικανότητα της ευρωζώνης ήταν η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας τον Αύγουστο του 2018, ενόψει της οποίας οι δανειστές είχαν ήδη συμφωνήσει στη δημιουργία ενός μαξιλαριού ρευστότητας και σε περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Και οι θετικές προοπτικές που δίνει για την Ελλάδα αντικατοπτρίζουν την άποψη ότι η προβλεψιμότητα της πολιτικής της χώρας βελτιώνεται, όπως και οι οικονομικές προοπτικές της. Εκτός της S&P  έχουμε και άλλες δύο  αξιολογήσεις. Στις 08/02 από την FITCH και την 1η Μαρτίου από την Moody’s.

ΙΑΣΩ: Όσοι εκμεταλλεύτηκαν τα απίστευτα χαμηλά επίπεδα της στα πέριξ των 0,7000 ευρώ (όπου παρέμεινε για πολλές εβδομάδες) πριν 2-3 μήνες, μετράνε τώρα άκοπα και άνετα ένα +70% μέσα σε μία ιδιαίτερα προβληματική περίοδο για το Χ.Α. Υπήρχε τρομακτική στρέβλωση με δεδομένη την προσφορά που δόθηκε για το ΥΓΕΙΑ, έκανε κρα το πράγμα από χιλιόμετρα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΩΝ: Κάτω και από τα 4 δισ. ευρώ, στα 3,8 δισ. ευρώ συγκεκριμένα. Έγκλημα η συνεχής σχεδόν αποκλειστική τερματική ενασχόληση με τις μετοχές τους, ξεκλήρισε χαρτοφυλάκια κυριολεκτικά. Πολλά εξ αυτών με εκατομμύρια έως και δεκάδες εκατομμυρίων. Και το κακό είναι…δεκαπλό!! Τα κεφάλαια αυτά θα λείπουν από την αγορά στο διηνεκές. Μιλάμε για 10άδες, πολλές δεκάδες, πάρα πολλές δεκάδες δισεκατομμυρίων στο σύνολό τους. Και υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, αλλά κανείς εκ των υπαιτίων δεν τιμωρήθηκε. Σαν να μην συνέβη τίποτα. Εγκλήματα διαπράχτηκαν, αλλά πέρα βρέχει. Μας φταίνε οι κακοί ξένοι, που ειρήσθω εν παρόδω έχασαν κι αυτοί τα αυγά και τα πασχάλια μαζί τους…

ΛΑΜΔΑ – απάντηση: Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει διστακτικότητα γιατί προσεχώς έρχεται ΑΜΚ και δεν γνωρίζουμε το πως και το γιατί… Πάντως δεν την περιμέναμε να λιμνάζει πέριξ των 6,0000 ευρώ ανεξαρτήτως κλίματος. Αλλά έχουμε και τα λεγόμενα παιχνίδια τακτικής…

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Για μια κατηγορία επενδυτών ένα διάγραμμα απεικονίζει όλες τις διαθέσιμες και γνωστές πληροφορίες που εμπεριέχει η διαπραγμάτευση μιας αξίας. Το καθημερινό κλείσιμο είναι το σημείο ισορροπίας το οποίο αγοραστές και πωλητές συμβιβάζονται να αποδεχθούν πριν την επόμενη συνεδρίαση, πριν την επόμενη μεγάλη μάχη κατά την οποία οι απόψεις της αγοράς αξιολογούν την κερδοφορία, το μακροοικονομικό περιβάλλον και τις εξωτερικές επιδράσεις των διακυμάνσεων των άλλων χρηματιστηρίων. Βέβαια δεν είναι όλες οι αξίες το ίδιο ευαίσθητες στις επιδράσεις αυτές, συνήθως οι πιο εμπορεύσιμες είναι και οι πιο ευαίσθητες.  Υπάρχουν αξίες όπως το πετρέλαιο ή η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που οι έχοντες εμπειρία στο χώρο θεωρούν ότι καθορίζονται από μία και μόνο μεταβλητή: Τα πάντα!  Σε αυτό το χαοτικό πλήθος παραγόντων το διάγραμμα συνοψίζει το σύνολο όλων αυτών των δεδομένων και με βάση τους τεχνικούς δείκτες – περισσότερο ή λιγότερο δημοφιλείς- και την μεθοδολογία του κάθε αναλυτή μπορεί να υπάρξει ισχυρή ετυμηγορία για το αν η τάση είναι ανοδική ή πτωτική και να υιοθετηθούν οι ανάλογες επενδυτικές τακτικές.

ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ μία εκ των εκτιμήσεων του εκ των κορυφαίων τεχνικών αναλυτών κατά την άποψη μου (Μάνος Χατζηδάκης για τον κ.Μάκη Βελλιανίτη): Στις 896 μονάδες της 1ης Φεβρουαρίου 2018 ολοκληρώθηκε το πρώτο μεγάλο κύμα Ι της ανόδου από τις 421 μονάδες του Φεβρουαρίου του 2016. Το 50% επίπεδο της διόρθωσης της πτώσης από τις 1379 στις 421 μονάδες φάνηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο για τους αγοραστές. Έκτοτε ο Δείκτης κινείται καθοδικά διορθώνοντας την προηγηθείσα άνοδο του 113% ως τις 896 μονάδες. Η διόρθωση έχει την μορφή A-767, B-863 μονάδες και C σε εξέλιξη.

 • Από το C έχουν ολοκληρωθεί τα τέσσερα πρώτα κύματα και από τις 664 μονάδες της 4ης Δεκεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη το κύμα 5 έχοντας 12 από τις τελευταίες 14 συνεδριάσεις πτωτικές.
 • Κατά την εξέλιξη του κύματος 4 ο Δείκτης φρέναρε την πτώση του στο 61.8% επίπεδο διόρθωσης Fibonacci της ανόδου από τις 421 στις 896 μονάδες, πράγμα που φαίνεται απίθανο να συμβεί και πάλι στην ανάπτυξη του κύματος 5.
 • Το 78.6% επίπεδο των 523 μονάδων είναι πιο πιθανή κατάληξη.
 • Η μορφή της ανοδικής πορείας που θα ακολουθήσει την περάτωση του 5 και μαζί του C θα μας δείξει αν εκεί έχει τελειώσει η διόρθωση ή θα έχουμε μια πιο σύνθετη και μεγαλύτερης διάρκειας μορφή, λαμβανομένης υπόψη και της διαφαινόμενης πολύμηνης – τουλάχιστον – πτωτικής πορείας μεγάλων ξένων χρηματιστηρίων.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου. Η καταληκτική προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τον διαγωνισμό προσδιορίστηκε για τις 14/2/2019. Στον διαγωνισμό μεγάλο ενδιαφέρον από τις Lamda –που πρακτικά προχωρά χωρίς την εταίρο της τουρκική Dogus– και η ΑΒΙΑΡΕΠΣ, σχήμα με βασικό μέτοχο τον επιχειρηματία που ελέγχει και την αεροπορική Sky Express, την εταιρεία handling Swissport και ο οποίος αγόρασε επίσης προ διμήνου έναντι 18 εκατ. το ξενοδοχείο Aktia στο Ηράκλειο. Στη τρέχουσα Β΄ φάση του διαγωνισμού έχουν προκριθεί εκτός από την κοινοπραξία Lamda Dogus και την ΑΒΙΑΡΕΠΣ και η Intrakat, η κοινοπραξία των Port Ad Hoc-Dream Yacht Mediteranee-J&P ΑΒΑΞ, κοινοπραξία της Ακτωρ Παραχωρήσεις με την TEK ART του ομίλου Koc (και αυτός ο τουρκικός όμιλος φέρεται να έχει de facto αποσυρθεί), η ΑΤΕΣΕ, η Κάσος Κτηματική και η Πόρτο Καρράς.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Πτωτικές τάσεις στην ελληνική οικονομία βλέπει ο ΟΟΣΑ για το επόμενο εννεάμηνο, ενώ ταυτόχρονα κατατάσσει την Ελλάδα στις χώρες με τις υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις. Από την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες, φαίνεται ότι η φορολογία παραμένει βαριά και μη ανταγωνιστική εξαιτίας των υψηλών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, χωρίς μάλιστα να εξασφαλίζονται περισσότερα έσοδα από τις άλλες χώρες (ή του μέσου όρου των ευρωπαϊκών χωρών) που διατηρούν χαμηλότερους συντελεστές. Οπως αναφέρεται, μεταξύ 2000 και 2018 σε 76 χώρες έγιναν μειώσεις συντελεστών, σε 12 χώρες ο συντελεστής παρέμεινε σταθερός και σε 6 πραγματοποιήθηκαν πολύ μεγάλες αυξήσεις άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων. Οπως γίνεται αντιληπτό, η Ελλάδα δεν βρίσκεται μεταξύ των χωρών στις οποίες μειώθηκαν οι συντελεστές αλλά αντίθετα στις χώρες που αυξήθηκαν οι συντελεστές και συγκεκριμένα από το 24% στο 29%, τη στιγμή μάλιστα που ο μέσος συντελεστής στις χώρες του ΟΟΣΑ διαμορφώνεται στο 21,4%. Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις, για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος και αφορούν τα κέρδη του 2018, θα φορολογηθούν με συντελεστή 29%

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙ-άκι για να ευθυμήσουμε λιγάκι: Κοτζιάς- “Η Βόρεια Μακεδονία έχει σε ισχύ αμυντική μόλις το 1,8% της Ελλάδος. Αν με 1,8% ισχύ μας πάρουν παραμάσχαλα, τι να σας πω; Έχει μόνο το 6% του ΑΕΠ της Ελλάδος και το 1/8 του πραγματικού πληθυσμού.”

 • Σ.Σ.: Ναι αλλά θα μας πάρουν τη Θεσσαλονίκη, τη Καβάλα, τη Δράμα, τις Σέρρες, μπορεί και την Ασπροβάλτα και τη Κάριανη, τη Γραβούνα, το Ορφάνι και να μας αφήσουν ορφανούς ξερωγώ…

ΡΕΒΟΙΛ-απάντηση: Φαίνεται πράγματι, ότι υπάρχει διάθεση… Το παλεύουν σε όλα τα μέτωπα. Μακάρι να σας βγει το “εγχείρημα”. Καλό και το ότι τοποθετηθήκατε ενωρίς, βλέποντας και κάνοντας πάντα, αλλά το momentum για την μετοχή κρίνεται θετικό.

ΣΧΟΛΙΟ ΑΓΟΡΑΣ: Απογοήτευση. Μόνο αυτή η λέξη θα λέγαμε πως περιγράφει το χάλι της αγοράς μας, το οποίο αν και ξεκίνησε με κέρδη τις πρώτες ημέρες του χρόνου. Μετά και τα όσα γίνονται τις τελευταίες ημέρες, το όποιο θετικό βραχυπρόθεσμο momentum (λέμε τώρα) δείχνει να χάνεται. Είναι χαρακτηριστικό πως πλέον ο ΓΔ από 01/01 βρίσκεται στο μόλις +1,55%, με τον τραπεζικό δείκτη να έχει γυρίσει στο -6,35% (τις πρώτες ημέρες είχε βρεθεί και +6%, σχεδόν ισοφαρίστηκαν χθες τα ιστορικά χαμηλά του δείκτη). Και κάπως έτσι και εφόσον χαθούν οριστικά οι ισχυρές στηρίξεις στις 625 μονάδες (έκλεισε χθες ο ΓΔ στις 622,68 μονάδες), τα βλέμματα θα στραφούν και πάλι στις καθοριστικές στηρίξεις στις 600 – 610 μονάδες. Στηρίξεις οι οποίες επί της ουσίας δοκιμάζονται 3η φορά τους τελευταίους περίπου 3 μήνες. Στηρίξεις η απώλεια των οποίων βάζει την αγορά σε ένα νέο πτωτικό trend (http://www.greekfinanceforum.com)

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΤΕ: Με νέες μεγάλες απώλειες 7,41% έκλεισε χθες η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, στα 1,00 ευρώ (χαμηλό ημέρας τα 0,9635 ευρώ). Και μετά την τελευταία 4ημερη πτώση, η εικόνα κινδυνεύει να επιδεινωθεί και πάλι πάρα πολύ. Ειδικότερα, απαιτείται άμεσα ανάγκη επιστροφής υψηλότερα των 1,09 – 1,10 και εν συνεχεία υψηλότερα των 1,14 – 1,16 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, η κατάσταση παραμένει 100% αρνητική, με πτώση τουλάχιστον μέχρι τα χαμηλά στις 28/11, τα 0,92 ευρώ, με κίνδυνο να μιλήσουμε για ακόμη χαμηλότερα επίπεδα και νέα ιστορικά χαμηλά.(www.greekfinanceforum.com)

ΥΨΗΛΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ το 2019 από τις μετοχές των ΑΛΜΥ (+60%) ΙΝΚΑΤ +23,7% ΜΟΤΟ +26% ΣΕΝΤΡ +23,5% ΡΕΒ +20,6% ΜΕΡΚΟ +17% ΚΛΜ +14,5% ΟΤΕ +13%

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: ΠΑΝΤΑ ΣΤΑ ΥΨΗ

s23a_1601forolog-syntelest

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Σθεναρά αντίσταση αλλά και στήριξη ταυτόχρονα από αρκετές μετοχές της πραγματικής οικονομίας με χαρακτηριστικότερες τις περιπτώσεις των Coca Cola HBC, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΤΙΤΚ, ΤΙΤΠ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΣΑΡΑΝΤΗΣ. Σταθερή αξία πλέον ο ΙΚΤΙΝΟΣ, το ίδιο και η Profile, μερικά μικρούλια χαρίζουν μεγάλα κέρδη έχοντας προηγουμένως σχεδόν εξαυλωθεί (ΑΛΜΥ, ΡΕΒ), κρατάει και ενισχύει όλα τα κέρδη του το ΙΑΣΩ (αναμένεται η είδηση).

ΨΙΧΟΥΛΑ ΔΗΛΑΔΗ…: Με 100 εκατομμύρια δολάρια είχε δωροδοκήσει ο Χοακίν “Ελ Τσάπο” Γκουσμάν τον πρώην πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε μάρτυρας στη δίκη του Μεξικανού βαρόνου ναρκωτικών. Σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου του Μπρούκλιν, ο Νιέτο είχε μάλιστα ζητήσει 250 εκατομμύρια δολάρια πριν συμβιβαστεί στα 100 εκατομμύρια δολάρια. Ο Πένια Νιέτο ήταν πρόεδρος του Μεξικού από τον Δεκέμβριο του 2012 μέχρι τον Νοέμβριο του 2018. Στο παρελθόν κατείχε το αξίωμα του κυβερνήτη της πολιτείας του Μεξικού.

ΩΡΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ – KΕΡΚΥΡΑ

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, ωκεανός και υπαίθριες δραστηριότητες