X.A – Aγορές: Από το Α μέχρι το Ω (04 & 05/10)

ΑΓΟΡΑ-ΑΠΟΨΗ: Για μια κατηγορία επενδυτών ένα διάγραμμα απεικονίζει όλες τις διαθέσιμες και γνωστές πληροφορίες που εμπεριέχει η διαπραγμάτευση μιας αξίας. Το καθημερινό κλείσιμο είναι το σημείο ισορροπίας το οποίο αγοραστές και πωλητές συμβιβάζονται να αποδεχθούν πριν την επόμενη συνεδρίαση, πριν την επόμενη μεγάλη μάχη κατά την οποία οι απόψεις της αγοράς αξιολογούν την κερδοφορία, το μακροοικονομικό περιβάλλον και τις εξωτερικές επιδράσεις των διακυμάνσεων των άλλων χρηματιστηρίων.

ΒΕΒΑΙΑ δεν είναι όλες οι αξίες το ίδιο ευαίσθητες στις επιδράσεις αυτές, συνήθως οι πιο εμπορεύσιμες είναι και οι πιο ευαίσθητες. Υπάρχουν αξίες όπως το πετρέλαιο ή η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που οι έχοντες εμπειρία στο χώρο θεωρούν ότι καθορίζονται από μία και μόνο μεταβλητή: Τα πάντα!

 • Σε αυτό το χαοτικό πλήθος παραγόντων το διάγραμμα συνοψίζει το σύνολο όλων αυτών των δεδομένων και με βάση τους τεχνικούς δείκτες – περισσότερο ή λιγότερο δημοφιλείς- και την μεθοδολογία του κάθε αναλυτή μπορεί να υπάρξει ισχυρή ετυμηγορία για το αν η τάση είναι ανοδική ή πτωτική και να υιοθετηθούν οι ανάλογες επενδυτικές τακτικές.

ΓΕΚΤΕΡΝΑ-απάντηση: Μην ξεχνάτε ότι έρχεται από το ιστορικό χαμηλό της στα 0,4700 ευρώ. ‘Εφτιαξε δηλαδή, για τα καλά, πολλούς από τους διορατικούς των επενδυτών.

ΔΤΡ: Ο και δείκτης της ΣΥΜΦΟΡΑΣ, ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑΣ, ΕΞΑΥΛΩΣΗΣ, ΞΕΦΤΥΛΑΣ κλπ κλπ επονομαζόμενος, βαδίζει ακάθεκτος για τις…750 μονάδες Για το πόσες φορές τώρα έχει χάσει το 99,9% της αξίας του, θα σας γελάσουμε… Και έχει ο κλάδος και τα παπαγαλάκια του να γράφουν συνεχώς ότι Χ.Α χωρίς Τράπεζες δεν νοείται. Αλλά ακόμη και επαγγελματίες του χώρου του γράφουν τα ίδια. Μα πόσο καθυστερημένα διανοητικά είναι τα άτομα; Δεν διαθέτουν ίχνος συναίσθησης του λειτουργήματος που υπηρετούν(sic);

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ: Με ένα σερί 4 πτωτικών συνεδριάσεων απάντησε η αγορά στην… αισιοδοξία που είχαμε διατυπώσει την προηγούμενη εβδομάδα. Οι πιέσεις στον εξωτερικό μετά τους επιδεινούμενους μακροοικονομικούς δείκτες και τις νέες δηλώσεις για επιβολή δασμών δεν άφησαν πολλά περιθώρια αναμονής στους εμπλεκόμενους οι οποίοι κινήθηκαν επιθετικά και με αρκετό τζίρο μειώνοντας την έκθεση τους στην Αγορά. Λίγο η ιστορία της Τόμας Κουκ, λίγο οι αντικρουόμενες πληροφορίες για το νομοθετικό πλαίσιο του ταμείου των προβληματικών δανείων προσέθεσαν και εγχώρια δυναμική στην πτώση καταγράφοντας την δεύτερη χειρότερη επίδοση σε εβδομαδιαία βάση για το 2019 (ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ).

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟΝ: Παρόλα αυτά οι βασικοί καταλύτες της αγοράς παραμένουν στην θέση τους. Η επένδυση του Ελληνικού πήγε ένα βήμα μπροστά με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών ενώ μέσα στην εβδομάδα ξεκίνησε η κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της Μυτιληναίος. Οι ζυμώσεις στο μέτωπο των τραπεζών συνεχίζονται με στόχο την ολοκλήρωση του πλάνου για το APS ως τις 20 Οκτωβρίου ενώ η κερδοφορία
του εξαμήνου έδειξε βελτίωση.

Η πτώση έφερε τον Γενικό Δίκτη σε επίπεδα διαπραγμάτευσης 10% χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά διαμορφώνοντας κατά περίπτωση ευκαιρίες τοποθετήσεων σε
μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Στις ευκαιρίες αυτές θα τοποθετούσαμε όσες εταιρίες έχουν ισχυρή κερδοφορία,υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές, ικανοποιητικά μερίσματα και ωφελούνται από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Για όσους επενδυτές αναζητούσαν αφορμές να επιστρέψουν στην Αγορά η παρούσα συγκυρία έχει χαρακτηριστικά που ευνοούν επιλεκτικές κινήσεις σε μια λογική μακροπρόθεσμης διακράτησης.

ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ: Η ατζέντα της επόμενης εβδομάδας έχει μικρό σχετικά πλήθος προγραμματισμένων γεγονότων αλλά με αρκετό ενδιαφέρον. Την Δευτέρα κατατίθεται στην Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020. Την ερχόμενη Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ έχει προγραμματίσει την τακτική δημοπρασία εντόκων ομολόγων τρίμηνης διάρκειας.

 • Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου οι μέτοχοι της Lamda Development θα κληθούν να αποφασίσουν για την αύξηση κεφαλαίου ύψους έως 650 εκατ. ευρώ σε έκτακτη γενική συνέλευση. Την ίδια ημέρα η μετοχή της CNL Capital θα διαπραγματεύεται χωρίς το περιοδικό μέρισμα ύψους 20 λεπτών ανά μετοχή. Τέλος, επισημαίνεται ότι την προσεχή Πέμπτη θα διεξαχθεί το 2ο επενδυτικό συνέδριο της ΕΧΑΕ για τις εταιρίες της μικρής κεφαλαιοποίησης με την συμμετοχή 15 εταιριών από την Κύρια και Εναλλακτική αγορά του Χ.Α.(ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ)
ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Αυτός ο όμιλος μην αφήσει κανέναν να προοδεύσει εκεί. Πρέπει όλοι να είναι στο Τσουβαλιστάν. Η μετοχή έχασε εύκολα τα 2,0000 ευρώ και δείχνει διάθεση να πάει να κάνει βάση τα 1,7000 με 1,6000 ευρώ.

Εικόνα

ΚΟΥΙΖ: Μία μετοχή θα δικαιώσει το προσωνύμιο της. Ακόμα στο… Κανάβεραλ είναι. Τα γράψαμε 15% με 20% χαμηλότερα από εδώ… ‘Ονομα δεν δίνουμε, όχι κι όλα στο πιάτο…Είναι άλλωστε και ευκολάκι.

ΛΑΜΠΡΑ – ΛΑΜΠΡΟΤΑΤΑ: Κάποιοι με τη βοήθεια του αρνητικού κλίματος και της έλλειψης λόγω κανονιστικού πλαισίου των αγορών ιδίων άδραξαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν υποτιμητική κερδοσκοπία πουλώντας μετοχές των πελατών τους και με αυξανόμενη οργανωμένη ψυχολογική πίεση… Έτσι και γράφουν κέρδη από τη διαφορά τιμής και κάνουν και τις προμήθειές τους στις πλάτες των ανυποψίαστων.

ΜΕΓΑΛΗ Κ/ΦΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Από τις μετοχές της καμία μετοχή δεν ολοκλήρωσε με εβδομαδιαία κέρδη, με τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες να σημειώνει η μετοχή της Εθνικής με 12,64%.

ΜΕΣΑΙΑ Κ/ΦΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή του Παπουτσάνη με 5,42%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της MIG με 18,09%.

ΜΟΛΙΣ ΜΙΑ ΜΕΤΟΧΗ κατάφερε να ολοκληρώσει με σήμα αγοράς (το 4%), αυτή του ΟΤΕ, κάτι που είχε να πραγματοποιηθεί από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, όταν και ο γενικός δείκτης κατέγραψε χαμηλό στις 791,34 μονάδες. Οι μετοχές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με σήμα πώλησης, ενώ η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε κάτω από την υπεραγορασμένη ζώνη, αυξάνοντας τις πιθανότητες αντίδρασης στις επόμενες συνεδριάσεις.

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ότι Οι εισροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές στην Ελληνική Αγορά, κατά την διάρκεια του Σεπτεμβρίου, ήταν περισσότερες από τις εκροές.

 • Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής αγοράς ανέρχεται σε 67,2% έναντι 67,9% στο τέλος του προηγούμενου μήνα, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 0,7%.
 • Ωστόσο, συνυπολογίζοντας την συμμετοχή του ΤΧΣ (1.723,33 εκατ. ευρώ ή 3,8%) στη συνολική κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής αγοράς η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανέρχεται σε 64,7% παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 0,8% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.

ΝΑ ΞΑΝΑΓΡΑΨΟΥΜΕ ότι πολύ σημαντικό κομμάτι της συμμετοχής των ξένων επενδυτών ανήκει σε ελληνικά συμφέροντα. Εφοπλιστικά αλλά και… μεγαλομετοχικά για να μην καρφώνονται οι τελευταίοι!!!

ΞΑΦΝΙΑΣΜΑΤΑ: Alpha Bank – ΚΑΙ εκει που ερχόντουσαν τα αμερικανάκια και αγόραζαν μετά τις 4 το απόγευμα ένα σκασμό μετοχές άνω του 1,70 ήρθε ή ώρα οι “έλληνες” θεσμικοί να βάλουν την φορεσιά των Bears και να τη φέρουν πάλι πάνω στη στήριξη των 1,52 ευρώ. Όσο για τα 1,74 ευρώ..σκέτος πονοκέφαλος

Εικόνα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΗΠΑ: US Unemployment Rate falls to 50y low of 3.5%.

Εικόνα

ΟΙKΟΝΟΜΙΑ – ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Europe in crisis: French etatism suddenly gains many friends as an economic model. At WELT European Summit, business leaders & politicians demanded more industrial policy, less competition & looser monetary policy. welt.de/wirtschaft/art

Εικόνα

ΠΑΡΑΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ – Phoenix Capital: Η αγορά βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, όπως συνέβη και το 2008… O δείκτης S&P 500 έχει πλέον προσκρούσει στην άνωθεν αντίσταση, ενώ βρισκόμαστε και πάλι σε απόσταση αναπνοής από τα ιστορικά υψηλά. Έξι χρόνια έχει κολλήσει η βελόνα του ταυλανδέζικου εγκεφάλου τους, όσο νάναι μία ανήκουστον βλάβη την άρπαξαν. Και δεν έχει και περαστικά, ανίατος πλέον!

ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Σε χέρια ΘΕΣΜΙΚΩΝ (sic) στις 29.6.2019 βρισκόντουσαν της ΒΥΤΕ  τεμάχια 1.678.310, της ΙΝΦΟΡΜ ΛΥΚΟΣ 380.000 και των ΠΛΑΘ 4.104.515. Τρεις μήνες μετά, μόνον προσεγγίσεις μπορεί κανείς να κάνει για το πόσα τους έχουν μείνει. Πάντως του ΛΥΚ θα πρέπει να ολοκληρώνονται, αλλά σε ΠΛΑΘ και ΒΥΤΕ θα έχουν ακόμα πολλά να… χώσουν. Να εισπράξουν το παραδάκι και να το τοποθετήσουν εκεί που θα τους πουν βέβαια έχουν και πολλά άλλα αλλά γι αυτά τα 3 μας έγιναν σχετικά ερωτήματα. Ενώ για τον ΚΑΜΠ άλλοι είναι αυτοί που στήνουν τα αναχώματα. Θα έχουν τους λόγους τους φυσικά… Δεν υπάρχει θεσμικός στην μτχ.

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Το μόνον που θέλουμε από… δαύτες είναι να βρουν μία σταθερότητα. Να μην ταλαιπωρούν τα… παιδιά που δεν βάζουν μυαλό.

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ(1): Αν η απόσταση που πρέπει να διανύσουν οι τράπεζες για να τερματίσουν το πλήθος των ενεργειών που θα επέτρεπαν πλέον το χαρακτηρισμό τους ως κανονικές τράπεζες ήταν η κλασσική διαδρομή του Μαραθωνίου δρόμου, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρίσκονται κάπου στο Πικέρμι.

 • Για τους έχοντες γνώση της διαδρομής, στο σημείο αυτό κορυφώνεται η ανηφόρα και εντείνεται η δυσκολία αντοχής των αθλητών λίγο πριν τον μεγάλο τοίχο του 30ου χιλιομέτρου.
 • Στην προκειμένη περίπτωση ο τοίχος είναι τα τεστ αντοχής που έρχονται το 2020 και τα οποία θα πραγματοποιηθούν με βάση τα αποτελέσματα χρήσης της φετινής χρονιάς, θα έχουν δηλαδή στατικό χαρακτήρα.

Οι ελληνικές τράπεζες δεν βρίσκονται όλες στο ίδιο χιλιόμετρο, έχουν όμως περάσει μεγάλο μέρος της ανηφόρας πριν βγουν στο ξέφωτο του τερματισμού. Τα καλά νέα ήρθαν σε αυτό το τρίμηνο και από έκτακτες συνεισφορές κερδών από ομόλογα και συναλλαγές ενισχύοντας τα περιθώρια αντοχής των δεικτών φερεγγυότητας.

 • Ανάσες και από τις εκδόσεις των ομολόγων περιορισμένης εξασφάλισης έχουν «δυναμώσει» τους δρομείς οι οποίοι σιγά σιγά δείχνουν να αποκτούν μεγαλύτερο έρεισμα στις τάξεις των επενδυτών.
 • Το ποιος θα φτάσει πρώτος στον τερματισμό έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει, όμως το ζητούμενο είναι μην εγκαταλείψει κανείς αφού η αστοχία του ενός θα αποτελέσει λόγο αμφιβολίας για τους υπόλοιπους.

ΤΕΧΝΙΚΑ ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε με αρκετή δύναμη προς την στήριξη των 820 μονάδων. Η ορμή της πτώσης στην συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης άφησε καθοδικό κενό 4 μονάδων (861 – 856) το οποίο ορίζει πλέον την επόμενη περιοχή αντίστασης της Αγοράς. Τόσο οι μεσοπρόθεσμοι όσοι και οι βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι έχουν γυρίσει πλέον σε θέση πώλησης με κοινό τόπο αλλαγής τάσης το κάτω όριο του καθοδικού κενού.

 • Οι ταλαντωτές οδεύουν για δεύτερη φορά φέτος προς τις υποτιμημένες ζώνες τιμών επίπεδο που συγκλίνει με την κυριότερη κοντινή στήριξη των 800 -792 μονάδων. Η εν λόγω ζώνη λειτούργησε ως φρένο στην πρόσφατη υποχώρηση του Αυγούστου και θα αποτελέσει ένα ανθεκτικό πεδίο απορρόφησης της προσφοράς.
 • Λόγω της γρήγορης υποχώρησης των τιμών θα αναμέναμε άμεσα την εκδήλωση ανοδικής αντίδρασης η οποία ωστόσο θα κριθεί για την βιωσιμότητα της από τα συναλλακτικά χαρακτηριστικά και την συμμετοχή στην τάση.

ΥΣΤΕΡΙΑ ΡΕΚΟΡ στις ΗΠΑ 

 • 1. US economic expansion: 123 months, longest in history.
 • 2. 108 consecutive months of jobs growth, longest in history.
 • 3. 3.5% unemployment rate (lowest since 1969).
 • 4. 2.4% core inflation, 11-year high.
 • 5. Fed expected to cut rates for 3rd straight meeting later this month.
Εικόνα
Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα
ΦΟΒΕΡΟΙ (ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ) – ΚΕΚΡΟΠΑΣ: Και τι είναι ο μ/μ; Ούτε μπαμπούλας είναι, ούτε χωροφύλακας και το κυριότερο ούτε ψυχίατρος. Με κ/φση… 50 εκατ.ευρώ,  βγαίνουν και τα δίνουν. Τι να κάνουμε; Να τους κλείσουμε στο Δαφνί; Γεμάτο είναι…
….

ΧΩΡΙΣ ΥΠΕΡΒΟΛΗ (Απ.Μάνθος): Ώρες ώρες αυτό το μαγαζί βγάζει τέτοια δυσωδία, που ούτε ο Ηρακλής που καθάρισε τη κοπριά που επί 30χρόνια είχε συγκεντρωθεί στους τεράστιους στάβλους του βασιλιά της Ήλιδος Αυγεία με τα 3.000 βόδια… ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ !!!

Εικόνα
ΨΥΛΟΥΣ ΣΤΑ ΑΧΥΡΑ: Αυτούς ψάχνει ο φίλος Απόστολος Μάνθος, επιστήμων μαθηματικός με παραστάσεις σε Wall Street κλπ κλπ και 30 ολόκληρα χρόνια στις επάλξεις, όταν προσπαθεί να εξηγήσει τα ανεξήγητα σε κάτι κομπλεξοειδή ανθρώπινα όντα. Tου την είπαν λέει για την μετοχή – φαινόμενο (PROFILE το όνομα της) επειδή υποχώρησε.
 • Έχοντας ξεκινήσει η μετοχή από τα 0,1800 – 0,2000 (τότε μου την…έλεγαν εμένα που την συνιστούσα ανεπιφύλακτα συκοφαντώντας με, για… αδειάσματα σε κεφάλια αδαών αντί να συνιστώ τις χαριτωμένες που έκτοτε έχασαν 3 φορες από 99,9% και τους κουβάδιασαν όλους τους)  κτύπησε 3,9000 ευρώ για να διορθώσει 20% και σήμερα να επανέλθει δυναμικά. Και την προτείνει από τα 1,6000!!!!!!!!!!!!!!!

****

ΩΡΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ, ελληνική ομορφιά

Σχετική εικόνα