X.A – 4.4.2022 ΑΝΑΛΥΣΗ – Ο τολμών νικά (από τον Απόστολο Μάνθο)

ΑΝΑΛΥΣΗ – Ο τολμών νικά

Ο τολμών νικάΤου Απόστολου Μάνθου 

  • Εκρηκτικές αποδόσεις έως και +43% έχει δώσει το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε όσους τόλμησαν επενδυτικά κλείνοντας τα αυτιά τους στις “Σειρήνες” της καταστροφολογίας και άπλωσαν το χέρι τους μέσα στο ψυχολογικό απόγειο της γεωπολιτικής κρίσης.

Οι κλάδοι που ξεχώρισαν αντιδρώντας έντονα ανοδικά παρά τις πολεμικές ιαχές των πολιτικοοικονομικών αναλυτών είναι κυρίως αυτοί που περιέχουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην πράσινη ενέργεια μιας που το ευρωπαϊκό πρόγραμμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας γίνεται ακόμα πιο επιβεβλημένο και ακόμα πιο εμπροσθοβαρές, των εταιρειών της πληροφορικής

  • καθώς, όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένως, ο πακτωλός χρημάτων που θα πέσει στα επόμενα χρόνια λόγω των έργων ψηφιοποίησης θα εκτοξεύσει στα ύψη την κερδοφορία τους, των διυλιστηρίων λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου και των τραπεζικών οίκων που αρχίζουν και δείχνουν επιτέλους σοβαρές ενδείξεις ανάπτυξης και αποδέσμευσης από τα βάρη του παρελθόντος.

Την πρώτη θέση στην ανοδική κίνηση από τα χαμηλά της ρωσοουκρανικής πολεμικής διένεξης με μια ισχυρή άνοδο της τάξεως του +43% έχει καταλάβει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓ). Η τεράστια αυτή “πράσινη” εταιρεία αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη δύναμη στο τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έχοντας επενδύσει τα τελευταία χρόνια περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ αναπτύσσει και νέες επενδύσεις άλλων 2 δισ. ευρώ με στόχο τα 3.000 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ μέχρι το 2025.

  • Η μετοχή της έχει βρεθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις σε μια έντονα ανοδική κίνηση καταγράφοντας νέα ιστορικά υψηλά στα 17,28 ευρώ. Περιττό να αναφέρουμε ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή όχι μόνο πέρασε πάνω από τα προ κρίσης επίπεδα των 12,80 ευρώ αλλά έχει προσφέρει μέσα σε λίγες μέρες και ένα απλόχερο +33%.

Στην εβδομαδιαία διαγραμματική ανάλυση βλέπουμε τη μετοχή να έχει διασπάσει με “οργή” τα 14,80 ευρώ και να κινείται πλέον προς τα 18 ευρώ. Πάνω από εκεί θα έχει να κάνει με τα 20 ευρώ. Από πλευράς δεικτών ο μεν Keltner Channel των 21 εβδομάδων είχε δώσει αγοραστικό σήμα από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου στα 12 ευρώ ενώ ο μακροπρόθεσμος και πιο αργός Exponential κινητός μέσος όρος των 55 εβδομάδων έχει δώσει ανάλογο σήμα από τις 23 Μαρτίου του 2020 στα… 6,80 ευρώ.

πιν

Στη δεύτερη θέση με ένα +42% από τα χαμηλά της καθοδικής κίνησης βρίσκεται η μετοχή της Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε (ΕΥΡΩΒ) θέλοντας ακόμα ένα +6%, στα 1,143 ευρώ για να βγει άβρεχτη από τις επιπτώσεις της κρίσης. Η τιμή της μετοχής η οποία έφτασε λόγω της υπερβάλλουσας καθοδικής πίεσης στα 0,771 ευρώ έχει ανέλθει πάνω από τα 1,05 ευρώ δείχνοντας “ευθαρσώς” σημάδια πιθανής ανοδικής συνέχειας προς τα 1,16 ευρώ. Ιδιαίτερη διαγραμματική σημασία για τους αγοραστές παίζει η ζώνη τιμών που απλώνεται από τα 1,05 έως τα 1 ευρώ. Όσο η εν λόγω περιοχή κρατάει στις επιθέσεις των πωλητών τόσο θα ενεργοποιούνται ανοδικές δυνάμεις κίνησης ακόμα και άνω των 1,16 ευρώ. Η πρόσφατη αναβάθμιση της Eurobank αλλά και των άλλων τραπεζών από την S&P Global Ratings και τη Moody’s έχουν αρχίσει σταδιακά να καλλιεργούν συνθήκες μεσοπρόθεσμης ανοδικής κίνησης.

πιν

Με μια εκτόξευση έως και +11,67% στα 6,7 ευρώ κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης που γραφόταν και το άρθρο ο όμιλος της πληροφορικής Epsilon Net (ΕΠΣΙΛ) ανέβηκε στην τρίτη θέση με ένα συνολικό κέρδος που ξεπερνά το +40%. Και εδώ φυσικά η μετοχή όχι μόνο δεν κατάλαβε τίποτα από την κρίση που έχει σκάσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά έχει αποζημιώσει τους μετόχους της που δεν έπεσαν στη λασπωμένη “λακκούβα” του πανικού με άλλο ένα +23,5% από το κλείσιμο των 5,26 ευρώ που είχε στις 23 Φεβρουαρίου. Διαγραμματικά η τιμή της μετοχής έχει διασπάσει ανοδικά τη σημαντική περιοχή αντίστασης των 5,80 με 5,75 ευρώ ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τα 7 ευρώ. Η δε κεφαλαιοποίηση του ομίλου κοντεύει τα 350 εκατ. ευρώ τραβώντας προς τα πάνω και τα στάνταρ των κεφαλαιοποιήσεων της Entersoft αλλά και της Profile που έχει μείνει αρκετά πίσω σε σχέση με τις άλλες δύο προαναφερόμενες. Ο κλάδος της πληροφορικής ίσως αποδειχθεί στα επόμενα χρόνια το τρένο δίχως φρένα στην ανοδική πορεία των μεγεθών του.

πιν

Τέλος, στην τέταρτη θέση με μια ανοδική κίνηση +33,5% από τα χαμηλά της ισχυρής πτωτικής κίνησης που έλαβε χώρα από τις 24/02 έως τις 08/03 έχει πλασαριστεί η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) με το διάγραμμά της να δίνει τα εύσημα στη δυναμική που διαθέτει ο μακροπρόθεσμος ανοδικός στροφέας “W”. Ένας σχηματισμός που μπορεί να φέρει τη τιμή της Εθνικής με αργό αλλά σταθερό βήμα προς το στόχο των 4,50 ευρώ. Το κρίσιμο διαγραμματικό έδαφος που δεν πρέπει να παραδοθεί στους πωλητές είναι αυτό που εκτείνεται ανάμεσα στα 3,14 με 3,08 ευρώ. Η τιμή της μετοχής θέλει ακόμα ένα +9% για να γυρίσει πίσω στα προ κρίσης επίπεδα τιμών.

πιν

* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής 

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”