X.A – 30.11.2020 – Μπουρλότο… (Του Απόστολου Μάνθου)

Μπουρλότο… (Του Απόστολου Μάνθου)

Ό,τι δεν έπραξε η ελληνική οικονομία την τελευταία δεκαετία της αδρανούς λειψυδρίας όπου μόλις και μετά βίας οι επενδύσεις προσέγγιζαν το 10% του ΑΕΠ, την ίδια ώρα που ο μέσος όρος της Ευρωζώνης ξεπερνούσε το 22%, το έχει βάλει αμέτι μουχαμέτι να το πράξει στην επόμενη τριετία με ένα εκτενές πρόγραμμα εμπροσθοβαρών επενδύσεων αλλά και μεταρρυθμίσεων.

  • Έργα μεγάλου προϋπολογισμού θα χτυπήσουν δυνατά την πόρτα της ελληνικής οικονομίας στους επόμενους μήνες βάζοντας μπουρλότο στα θεμέλια της μέχρι πρότινος “πετρώδους” κατάστασης της αναπτυξιακής πορείας.

Κατά βάση χορηγός των εκρηκτικών υλών στην ανάφλεξη της ανάλγητης οικονομίας θα είναι το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης. Μέρος από τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα θα αδράξει με συνολικές επενδύσεις άνω των 18 δισ. ευρώ η πράσινη ανάπτυξη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός με αντίστοιχες επενδύσεις άνω των 6 δισ. ευρώ.

  • Ο σχεδιασμός θα περιλαμβάνει νέες μορφές παραγωγής ενέργειας, δημιουργία νέων ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων, ψηφιοποίηση των αρχείων του δημοσίου τομέα, διαχείριση απορριμμάτων, ενεργειακή και ψηφιακή “θωράκιση” κατοικιών και επιχειρήσεων, αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα, το πρόγραμμα “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” κ.ά.

Πέρα από την ελληνική οικονομία κερδισμένοι θα είναι και μια εκτενής ομάδα ομίλων και επιχειρήσεων, που θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση τοποθετώντας και ίδια αναπτυξιακά κεφάλαια.

Μεταξύ αυτών:

O ΑΔΜΗΕ, που μέσα από το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης (ΔΠΑ) αναμένεται κατά την πρώτη τριετία να πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ ενώ σε βάθος δεκαετίας θα αγγίξουν τα 4,7 δισ. ευρώ με μία πληθώρα έργων που εκτείνεται από τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και τις νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις, δεδομένου ότι έχει τεθεί έως το 2030 να έχει διασυνδεθεί η πλειονότητα των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα μειώνοντας έτσι σημαντικά το ενεργειακό κόστος. Διαγραμματικά παρουσιάζεται ως καζάνι που βράζει προετοιμάζοντας την ανοδική κίνηση που μπορεί να φέρει την τιμή της μετοχής προς το επίπεδο αντίστασης των 3 με 3,30 ευρώ. Σημείο ανοδικής αφύπνισης η ανοδική καταστρατήγηση σε επίπεδο εβδομαδιαίου κλεισίματος του “χείλους” των 2,50 ευρώ.

πιν


Ο όμιλος ΟΤΕ, όπου επίσης έχει ένα μεγαλόπνοο επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ, με έμφαση στα δίκτυα νέας γενιάς, την προεγκατάσταση υποδομής οπτικών ινών στα κτίρια για τη διευκόλυνση της μετάβασης στη χρήση δικτύων οπτικών ινών από επιχειρήσεις και νοικοκυριά και φυσικά την ανάπτυξη του δικτύου 5G. Ένας όμιλος όπου ο επιτυχημένος μετασχηματισμός του εν μέσω κρίσης αποτελεί case study που διδάσκεται ως παράδειγμα διοίκησης σε δυσμενή οικονομικό περιβάλλον στο Harvard Business School. Τεχνικά τώρα η μετοχή του ΟΤΕ συλλαμβάνεται να έχει διασπάσει ανοδικά όχι μόνο τη μεσοπρόθεσμη γραμμή καθοδικής τάσης “S” αλλά και την περιοχή αντίστασης των 13,20 ευρώ απλώνοντας καλώδιο επικοινωνίας με το πύργο ελέγχου των 14 ευρώ. Από εκεί και πάνω μια πιθανή ανοδική δραπέτευση θα θέσει ως ανοδικό στόχο το επίπεδο αντίστασης των 15,50 ευρώ. Σύμμαχος στην ανοδική κίνηση είναι και ο όγκος συναλλαγών που έχει πραγματοποιήσει μετά την τμήση των 12,75 ευρώ, καθώς ξεπερνά τα 5 εκατ. τεμάχια.

πιν


Ο όμιλος MYTILINEOS (ΜΥΤΙΛ), όπου παραμένει σε αναπτυξιακή πορεία συνεχίζοντας απρόσκοπτα το εκτεταμένο επενδυτικό του πλάνο αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ συνεπικουρούμενος από τις σταθερά υψηλές επιδόσεις του τομέα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, την ισχυρή ανάκαμψη των τιμών του αλουμινίου αλλά και την επιτάχυνση εκτέλεσης σε έργα EPC στους τομείς ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών, αποθήκευσης ενέργειας και ολοκληρωμένων έργων βιώσιμης ανάπτυξης. Έχοντας ως πυρήνα την κλιματική ουδετερότητα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αναγέννηση της ελληνικής βιομηχανίας ο όμιλος θέτει ισχυρές βάσεις επιτάχυνσης για τα επόμενα έτη. Από απόψεως διαγραμματικής ανάλυσης η μετοχή έχει περάσει πάνω από τα διόδια των 10,08 ευρώ λαμβάνοντας τιμές στο επίπεδο των 10,45 με 10,75 ευρώ. Η διακράτηση των 10,08 ευρώ θα δώσει έδαφος για την επόμενη περιοχή αντίστασης των 11 με 11,70 ευρώ. Μεσομακροπρόθεσμα, πάντως, ο εξελισσόμενος καμπυλωτός σχηματισμός των χαμηλών πάνω από τη γραμμή τάσης “Q” μας θέτει σε διαγραμματικές σκέψεις πιθανής προσέγγισης του επιπέδου των 13,50 με 14 ευρώ.

 

Η πρωταγωνίστρια στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓ) δρομολογεί νέες επενδύσεις σε σύγχρονα έργα αξίας 1,7 δισ. ευρώ, όπως την ανάπτυξη νέων αιολικών πάρκων προϋπολογισμού άνω των 700 εκατ. ευρώ, δύο σημαντικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με αντλησιοταμίευση στην Κρήτη και την Αμφιλοχία, προϋπολογισμού περίπου 800 εκατ. ευρώ και έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Τεχνικά η μετοχή πραγματοποιεί για ακόμα μια φορά ανοδική τμήση του στόχου των 12,65 ευρώ ανοίγοντας τον δρόμο για την περιοχή που ορίζει το εύρος των δύο προηγούμενων καναλιών διακύμανσης στα 14,55 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει ξεπεράσει πλέον τα 1,5 δισ. ευρώ.

πιν

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο