X.A 2020: Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα, απαντήσεις, σχόλια και αναφορές (νο.5) 12/1

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Το Χρηματιστήριο παρά την έξοδο σημαντικού πλήθους Εισηγμένων Εταιρειών, έχει την ευκαιρία να επιστρέψει ως μηχανισμός χρηματοδότησης των Επιχειρήσεων και δημιουργίας υπεραξιών για τους Επενδυτές. Στην αύξηση του ενδιαφέροντος εκτιμάται ότι θα συμβάλει το περιβάλλον μηδενικών καταθετικών επιτοκίων, ωθώντας κεφάλαια στην αναζήτηση πραγματικών αποδόσεων με μεγαλύτερο ρίσκο.Ο αριθμός των ενεργών κωδικών αλλά και το ενδιαφέρον των Ξένων μπορεί να αυξήθηκε, όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι σημειώθηκε κάποια έξαρση σε βαθμό υπερβολής, που να σηματοδοτεί την κορύφωση της ανοδικής Αγοράς.

  • Οι Τράπεζες ουσιαστικά, τώρα μπαίνουν σε δρόμο εξυγίανσης, επιταχύνοντας την μείωση των προβληματικών τους δανείων, οι Αποκρατικοποιήσεις έχουν αποκτήσει μεγαλύτερο πλήθος και ποιότητα Ενδιαφερομένων, υπάρχει ακόμα αρκετός χώρος για μελλοντικές αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της Χώρας ενώ το εγχείρημα του Ελληνικού ακόμα δεν έχει ξεκινήσει, ώστε να αρχίσει να συνεισφέρει στην Οικονομία.

Στα εγχώρια ρίσκα της χρονιάς θα μπορούσαν να επισημανθούν ο γεωπολιτικός παράγοντας, η κόπωση στο ενδιαφέρον Ξένων Επενδυτικών Κεφαλαίων για την απόκτηση χαρτοφυλακίων προβληματικών δανείων, τα “stress tests” των Τραπεζών και η αδυναμία της Χώρας να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση, στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

Οι αποτιμήσεις δεν είναι πιά στην ζώνη της ευκαιρίας, καθώς έχουν περιορίσει το βαθμό συμπίεσης, ενσωματώνοντας προσδοκίες από τις εκτιμώμενες επιδόσεις της νέας χρονιάς. Η επενδυτική οπτική θα γίνει πιο επιλεκτική, θα στραφεί σε Εταιρείες που συστηματικά υλοποιούν τις υποσχέσεις τους και έχουν μερισματικές αποδόσεις, ή άλλες αμοιβές σε είδος προς τους Μετόχους τους που δικαιολογούν ένα πιο υψηλό κόστος ευκαιρίας του κεφαλαίου.

Παρόλα αυτά, με εκτίμηση προσδοκώμενου ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ κοντά στο 2,5%, υπάρχει η αίσθηση ότι ακόμα και κλάδοι που υστέρησαν το 2019 (πχ Λιανικό Εμπόριο), θα αλλάξουν δυναμική και η ανάπτυξη θα αποκτήσει μεγαλύτερη διάχυση σε κλάδους και Εταιρείες που ως τώρα κινήθηκαν με μεγαλύτερη μετριοπάθεια.

Ο καταλύτης αυτός παραμένει σε αδράνεια τα τελευταία χρόνια και καθώς η Μέση Ελληνική Επιχείρηση βρίσκεται εντός της περιμέτρου των Εταιρειών που υστερούν σε αύξηση της δραστηριότητας, η αντιστροφή της τάσης θα έχει ισχυρό θετικό αντίκτυπο στην Οικονομία.

ΞΑΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ / ΣΧΟΛ-ιάκι: ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΕΣ σκηνές στις αποτιμήσεις των περισσότερων εισηγμένων εταιρειών. Προεξοφλούν μέχρι και κατάκτηση πρωταθλήματος από τον ιστορικό Πανιώνιο. Γύρισαν και οι βάρβαροι, έστω ένα κομμάτι τους. Και αν έλθουν και άλλοι θα γελάσει ο κάθε πικραμένος.
ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗ, δεν τελείωσε το έργο… Και άστε τους να γράφουν και να λένε. Φανταστείτε, να σας είχαν γράψει αυτά που διαβάζετε στον μ/μ εδώ και πάρα πολλούς μήνες για τις μετοχές των συστημικών**. ΘΑ ΣΑΣ ΕΙΧΑΝ (ΑΠΟ)ΤΡΕΛΑΝΕΙ
  • – ΑΦΗΣΤΕ που είναι ικανοί να σας γράψουν ότι… “Εμείς σας τα λέγαμε, επιβεβαιωθήκαμε”.
  • Θα μου πείτε, μα με τι ασχολείσαι βρε Βασίλη; Τους χρειάζεται όμως το ξεφωνητό.
(ΣΣ: **Μετοχές που λοιδωρήσαμε όσο κανείς άλλος στο παρελθόν και μάλιστα πριν ξεκινήσουν τον κατήφορο με συστάσεις “ΦΥΓΕΤΕ, δεν θα σας αφήσουν σεντ στο χαρτοφυλάκιο”…).
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Μακρύς ο δρόμος από τα δικά της 5,0000 ευρώ. Κανένα παράπονο όμως αφού έρχεται από τα 0,6000 ευρώ… Τότε, που την προτείναμε… Για να την επιλέξουμε λίγο αργότερα ως το πλέον επιθετικό χαρτί του 2019.
ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ(1): Για τους διορατικούς και έγκαιρα προνοήσαντες λίγη σημασία έχει η συνέχεια. ‘Εχουν κλειδώσει μεγάλο μέρος των κερδών τους και πλέον απολαμβάνουν την τερματική διαδικασία με άλλα μάτια…
.

ΣXOΛΙΟ – ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Με δυνατό τέμπο ξεκίνησε το 2020 μοιράζοντας δυνατές συγκινήσεις από τις πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς. Οι γεωπολιτικές ανησυχίες επέστρεψαν στις παραμέτρους που καθορίζουν κλίμα και ψυχολογία ενώ στον αντίποδα οι εισροές προς την Ελληνική Αγορά συνεχίστηκαν κυρίως από εγχώριους επενδυτές. Οι συναλλαγές είναι αισθητά βελτιωμένες και το ενδιαφέρον -αν και επιλεκτικό ως προς την συγκέντρωση του- δημιούργησε ενδιαφέρον και σε μικρομεσαίες επιλογές που για αρκετό χρονικό διάστημα ήταν σε κατάσταση αδράνειας.

  • Παράλληλα, οι ειδήσεις βρίσκουν πρόθυμους αγοραστές καθιστώντας πιο αποτελεσματική την Αγορά αυξάνοντας έτσι το ενδιαφέρον για τις εταιρικές ανακοινώσεις και την διάθεση για πιο ενδελεχή μελέτη των διαθέσιμων πληροφοριών. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα πολύ δραστήριο Χρηματιστήριο με δυναμική νέων που υπόσχεται να συντηρήσει το ενδιαφέρον για όλη την διάρκεια της χρονιάς σε αντίθεση με όσα έγιναν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ: Από την άλλη πλευρά οι κεφαλαιοποιήσεις έφθασαν τα 62 δις ευρώ και πολλές εξ αυτών δεν έχουν το απαραίτητο θεμελιώδες υπόβαθρο για να ακολουθήσουν το ράλι. Το φαινόμενο παρατηρείται σε αρκετές εταιρίες που έχουν αλλάξει συμπεριφορά και κινούνται σε διάστημα εύρους και εντοπίζονται κυρίως στον εμποροβιομηχανικό κλάδο.

  • Η αποτίμηση της αγοράς δεν είναι φθηνή και κινείται για το 2020 στις 16 φορές τα κέρδη γεγονός το οποίο επιβάλλει διαχειριστικά μια πιο επιλεκτική στάση. Η ανάλωση χρόνου της αγοράς χωρίς απώλειες έχει πάντως θετικό ήχο προς τους επενδυτές αφού οι πρόσφατες εισροές είχαν θετικό αποτέλεσμα είτε αυτές αφορούσαν μετοχές (ΑΜΚ Lamda, Βriq) είτε ομόλογα (Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ).

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ: Σε τεχνικό επίπεδο ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί την διαφυγή από τα επίπεδα των 900 μονάδων και από ότι φαίνεται έχει καταφέρει μέχρι στιγμής στο 2020 να μην απειληθεί η περιοχή των 900 μονάδων. Με το καλημέρα της νέας χρονιάς ο MACD ενεργοποίησε νέο σήμα αγορών το οποίο κρατά με σχετική άνεση αφού οι υπερπωλημένες ζώνες τιμών έχουν ακόμα δρόμο ενώ υπάρχει αρκετή απόσταση ασφαλείας από τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών. Η άρνηση της αγοράς να κινηθεί χαμηλότερα φαίνεται να έχει στρεσάρει τους πωλητές οι οποίοι στο μέσον της συνεδρίασης δεν έχουν τις δυνάμεις να ωθήσουν με δύναμη τις αποτιμήσεις χαμηλότερα. Και από την άλλη πλευρά πάντως η ανέλιξη τιμών δεν θα είναι εύκολη.

  • Τα απάτητα επί πέντε χρόνια επίπεδα τιμών δεν θα είναι «περίπατος στον κήπο» καθώς ο Γενικός Δείκτης θα χρειαστεί αγοραστικό πάθος και όγκους συναλλαγών που θα απορροφούν τους πρόσφατους κερδισμένους και τους εγκλωβισμένους παλαιότερων ετών.
  • Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά την τελευταία προσέγγιση του Γενικού Δείκτη στις 1000 μονάδες (2014) οι συναλλαγές είχαν κινηθεί σταθερά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.
  • Συμπερασματικά, το σενάριο της προσέγγισης των 1000 μονάδων είναι σε ισχύ και οι τζίροι δείχνουν να υποστηρίζουν επί του παρόντος την ανοδική δυναμική της ελληνικής αγοράς.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ: Η ερχόμενη εβδομάδα έχει στην ατζέντα το πρώτο δείγμα γραφής αποτελεσμάτων για το 4ο τρίμηνο του 2019. Οι πρώτες εκτιμήσεις για το σύνολο των εταιριών του S&P 500 αναμένουν μείωση κερδών ανά μετοχή το Q4:19 κατά 3,6%. Στις κυριότερες δημοσιεύσεις επισημαίνονται JPMorgan και Citi την ερχόμενη Τρίτη 14/1, Bank of America, Alcoa, Goldman Sachs και Blackrock την Τετάρτη 15/1 και Morgan Stanley (16/1). Από την ερχόμενη Πέμπτη η μετοχή του ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα του
μερίσματος του 1 ευρώ ανά μετοχή. Τέλος, επισημαίνεται ότι την προσεχή Παρασκευή λήγουν οι σειρές παραγώγων επί δεικτών για τον πρώτο μήνα του έτους.

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ: Ο Τραπεζικός Δείκτης, μην μπορώντας να ακολουθήσει το τέμπο της αγοράς και τα ανοδικά κέφια του Γενικού Δείκτη “ασθμαίνει” κάτω από το ορόσημο των δικών του 890 μονάδων. Εδώ, εάν πραγματοποιηθεί στις επόμενες συνεδριάσεις ένα επιτυχές ανοδικό πέρασμα πάνω από τις 890 μονάδες θα δώσει την ευκαιρία στο δείκτη να πατήσει το γκάζι για τις 930 παρασύροντας σε βίαιη ανοδική κίνηση και την υπόλοιπη αγορά. Αντιθέτως, ως βραχυχρόνιο στοπ στις ανοδικές βλέψεις, θα χαρακτηρίζαμε την αποτύπωση μίας καθοδικής τμήσης των 820 μονάδων, στοιχείο που θα επιφέρει επενδυτική ταλαιπωρία τραβώντας τα ηνία των “Bulls”.

Πρωινή ματιά στην "τραπεζοκίνητη" μεραρχίαΠειραιώς: Παρουσιάζει για τους αγοραστές το πιο ενδιαφέρον ημερήσιο διάγραμμα, καθώς αναπνέει για ακόμα μια φορά μέσα στο επίπεδο ανοδικής αναχαίτισης των 3.20 με 3.10 ευρώ. Θετική αρπαγή του εν λόγω επιπέδου με ισχυρό όγκο συναλλαγών θα βάλει τη τιμή της μετοχής σε ανοδική τροχιά για τα 3.75 ευρώ ανοίγοντας με συνοπτικές διαδικασίες την πόρτα της προηγούμενης τοπικής κορυφής στα 3.29 ευρώ.

πειριρι

*

Alpha Bank: Θα προσπαθήσει στις επόμενες συνεδριάσεις να ανατρέψει ανοδικά το σχηματισμό Head and Shoulders γράφοντας τιμές άνω των 1.92 ευρώ. Το γεγονός αυτό θα βάλει τις βάσεις για την πολυπόθητη κίνηση προς τα 2 ευρώ ανοίγοντας έτσι το οπτικό πεδίο των αγοραστών για τη ζώνη αντίστασης των 2.15 με 2.20 ευρώ.

Alpha Bank

ΕΤΕ ΒΑΝΚ: Σε δύσκολη διαγραμματική θέση βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα, καθώς μετά το γύρισμα του 3,49% των μετοχών της την περασμένη Τετάρτη βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη neckline του σχηματισμού Head and Shoulders στα 2.83 ευρώ. Καθοδική λύση του σχηματισμού μπορεί να σπρώξει πτωτικά τη μετοχή προς το επίπεδο στήριξης των 2.64 ευρώ. Άμεση αλλαγή στο  υπάρχον καθοδικό σενάριο μπορεί να επιτευχθεί μόνο  με τη καταγραφή τιμών άνω των 3 ευρώ.

ΕΤΕδδδ

Eurobank: Δείχνει προς το παρόν να απομακρύνεται από την επικίνδυνη περιοχή των 0.822 ευρώ διατηρώντας έτσι νωπές τις διαγραμματικές της ελπίδες για την ανοδική ευόδωση του συνεχόμενου φλερτ με το επίπεδο των 0.92 ευρώ. Στοιχείο κλειδί για την ανοδική διάθεση της μετοχής θα παίξει το ανοδικό “γέμισμα” του χάσματος στα 0.89 ευρώ, που προκάλεσε και εδώ την περασμένη Τετάρτη η αλλαγή φρουράς του 4.72% των μετοχών της τράπεζας.

εεψσψσψσψ

ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΝ:

Βραχυπρόθεσμος Κερδοσκόπος (Scalper): Βραχυπρόθεσμος κερδοσκόπος (scalper) είναι ο επενδυτής που αγοράζει και πουλάει χρεόγραφα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του χρηματιστηρίου, με σκοπό να αποκομίσει μικρά κέρδη από την κάθε βραχυχρόνια θέση του.

Το scalping είναι μια πολύ δημοφιλής διαπραγματευτική στρατηγική μεταξύ των επαγγελματιών επενδυτών και θεωρείται η πιο βραχυπρόθεσμη από όλες, συμπεριλαμβανομένου του ημερήσιου trading (day trading).

Παράδειγμα:
Ένας day trader μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα γράφημα πέντε λεπτών, και να κάνει τέσσερις ή πέντε συναλλαγές ανά ανά μέρα διαπραγμάτευσης, με κάθε διαπραγμάτευση να είναι ενεργή για μισή ώρα.

Αντίθετα, ένας scalper μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα γράφημα μετοχής πέντε δευτερολέπτων (όπου κάθε τιμή αντιπροσωπεύει πέντε δευτερόλεπτα συναλλαγών), και να κάνει είκοσι ή τριάντα συναλλαγές την ημέρα, με κάθε συναλλαγή να είναι ενεργή για μόλις δύο λεπτά.

Οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές (scalpers) είναι πάντα τεχνικοί αναλυτές (κι όχι θεμελιώδεις), και χωρίζονται σε: ευκαιριακούς (discretionary) και συστηματικούς (system). Οι ευκαιριακοί scalpers παίρνουν κάθε απόφαση σε πραγματικό χρόνο, ενώ οι συστηματικοί ακολουθούν ένα σύστημα και δεν κάνουν μεμονωμένες κινήσεις χωρίς να τις έχουν σχεδιάσει.

Οι scalpers χρησιμοποιούν κυρίως τις τιμές της αγοράς για να πάρουν τις αποφάσεις τους, αλλά ορισμένοι από αυτούς χρησιμοποιούν επίσης έναν ή περισσότερους τεχνικούς δείκτες (π.χ. κινητούς μέσους όρους), ενώ πρέπει να είναι είναι ικανοί να αντιδρούν ακαριαία σε διακυμάνσεις της αγοράς.

AΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ – ΠΑΝΤΑ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ:  Σήμα “καμπάνα” σε περιφέρεια, θεσμικούς και επενδυτές έχει αρχίσει από το περασμένο καλοκαίρι να εμφανίζει η Εναλλακτική Αγορά (EN.A.) του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η πλειοψηφία των εταιρειών, που την απαρτίζουν όχι μόνο άντεξαν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης αλλά κάποιες από αυτές κατάφεραν μέσα σε αυτό το τοξικό κλίμα να αναπτυχθούν με ταχείς ρυθμούς. Μάλιστα σήμερα αρκετές εταιρείες της ΕΝ.Α έχουν τέτοιες οικονομικές επιδόσεις που θα ζήλευαν πολλές από τις  εταιρείες που διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά..

  • Η Εναλλακτική Αγορά θα πρέπει επιτελούς να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί ως ένας σημαντικός θύλακας εκκολαπτόμενων υγιών ελληνικών εταιρειών που μπορούν μέσω της οικονομικής ανάπτυξής τους να μεταταχθούν στη Κύρια  Αγορά. Κίνηση η οποία θα ωφελήσει τα μέγιστα, καθώς θα δώσει νέο αίμα και νέα πνοή στην επικινδύνως χειμαζόμενη και γερασμένη Κύρια Αγορά.

Ίσως το Χρηματιστήριο Αξιών θα πρέπει να ρίξει σημαντικό βάρος στην αύξηση των εταιρειών που απαρτίζουν την ΕΝ.Α δημιουργώντας μάλιστα ένα τμήμα που θα ερευνά, θα ανακαλύπτει, θα ενημερώνει και κυρίως θα προτρέπει υγιείς ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εισάγονται σε αυτή. Με απλά ποδοσφαιρικά λόγια η Ε.ΝΑ  θα μπορούσε να παίξει το ρόλο της Ομάδας Νέων που θα στελεχώσει τα επόμενα χρόνια την Εθνική Ανδρών.

  • Υπάρχουν πάνω από 100 επιχειρήσεις, που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης αλλά δυστυχώς η διεξοδική  ενημέρωση  για   τη λειτουργία της ΕΝ.Α είναι άκρως ελλιπής με αποτέλεσμα οι εταιρείες αυτές να αγνοούν  τις ευκαιρίες ανάπτυξης και εναλλακτικής χρηματοδότησης που μπορούν να δράττουν  μέσα από εκεί.

Τώρα όσον αφορά το κομμάτι το επενδυτικό, οι εταιρείες που θα αναλύσουμε τεχνικά πραγματοποιούν μικρούς όγκους συναλλαγών με την προσφορά στις περισσότερες των περιπτώσεων να είναι υπό αναζήτηση. Θυμίζει λίγο τη συναλλακτική συμπεριφορά -λίγο πριν τη θύελλα- εισηγμένων εταιρειών το 1996 με 1998 που οι αγοραστές έψαχναν υπομονετικά ίσως και μέρες να  μαζέψουν «χαρτιά» σε βολικές τιμές.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Print Friendly, PDF & Email