X.A 2020: Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα, απαντήσεις, σχόλια και αναφορές (νο.3) 9/1

Η ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Σπάει τα κοντέρ ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον οποίο μετρά κάθε μήνα ο ΙΟΒΕ. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η οποία συγκεντρώνει τις μετρήσεις από όλα τα κράτη – μέλη) ο πρόδρομος αυτός δείκτης οικονομικής συγκυρίας το μήνα Δεκέμβριο σκαρφάλωσε στις 109,5 μονάδες, έναντι 107 μονάδων το Νοέμβριο και των 106,7 μονάδων τον Οκτώβριο. Ουσιαστικά, ο δείκτης οικονομικού κλίματος πλέον επανήλθε στα ιστορικά υψηλά του Οκτωβρίου του 2007.

ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΛΟΥΒΙ με τις τρελές ασχολούνταν με το discount στα πακέτα των ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ. Έλα δηλαδή, το πως το λένε στο τόπο σου!! ‘Αρχοντα των Αγγέλων, Κύριε των δυνάμεων κλπ κλπ…

ΣΧΟΛΙΟ: Το ότι γράφαμε, γράψαμε ή γράφουμε καλά, πολύ καλά ή και άκρως εγκωμιαστικά σχόλια και εκτιμήσεις γία μία εταιρεία δεν σημαίνει αυτόματα ότι αυτά θα ισχύουν αιώνια. Αν κάτι δεν πάει καλά και υποπέσει στην αντίληψη μας αμέσως θα αλλάξουμε το τροπάριο. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε αυτή την νοοτροπία του… “Μα ο μικρομέτοχος έγραφε καλά σχόλια ή και “ύμνους” για μία μετοχή και τώρα διαβάζουμε ότι την έχει πάρει ο έξω από εδώ.

ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΓΡΑΦΟΥΜΕ και το…

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε:Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

**

!ΟΠΑΠ: ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ, με μία λέξη

!ΟΠΑΠ 29/11/2019: Mαζί με τις ΠΕΙΡΑΙΩΣ και EUROBANK η μετοχή του ήταν 3η στη σειρά της ιδανικής επιθετικής επτάδας επιλογών του μ/μ για το 2019. ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ για την στήλη μας.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ με κ/φση μεταξύ 50 και 150 εκατ. ευρώ

!MIG – επανάληψη 2/1/2020: Δίκηο έχετε για την απογοήτευση που νοιώθετε. ‘Ομως δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το κακό, για την τιμή των όπλων λογικά θα βγάλει γερή αντίδραση. Τεχνικά, αν φύγει από τα 0,0950 θα κοιτάξει στα 0,1030 και μετά στα 0,1100. Την βλέπουμε όμως – ουδείς αλάθητος και ουδείς προφήτης- αρκετά πιο πάνω. με την κ/φση στα… 88,5 εκατ.

!ΜΙΓ: Και κάτι άλλο… μην σας φανεί παράξενο αλλά υπάρχουν 3-4 εταιρείες του 25άρη που είναι χειρότερες της χρηματοοοικονομικά, χωρίς ίχνος υπερβολής!! Στα 0,1500 θα αποτιμάται σε 140 εκατ. ευρώ, με την καθαρή θέση των μετόχων της στα 200plus.

!ΟΛΥΜΠ: Ήγγικεν η ώρα, αναφέρουν παρασκηνιακές θεσμικές πηγές του χώρου. Εδώ φάγαμε τον γάιδαρο, μόνον η ουρά του έχει απομείνει.

!ΑΒΑΞ/2.1.2020: Έχει μείνει πολύ πίσω συγκριτικά, σηκώνει μέχρι και διπλασιασμό, συγκριτικά και αναλογικά. Στο 50% της book value.

**

ΜΕΤΟΧΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ με κ/φση μεταξύ 20 και 50 εκατ. ευρώ

!ΑΛΟΥΜΥΛ- 31 IOYΛIOY 2019: Απίστευτες εικόνες, αλλά και τι δεν είχαμε ακούσει όταν την προτείναμε ως turnaround περίπτωση και από τα 0,3000 γύρισε στα 0,1500 ευρώ. Συνηθισμένοι όμως με αυτά, σπάμε απλά πλάκα. Τώρα βέβαια “ξεφύγαμε”, αλλά στο παρασκήνιο λέγονται και ακούγονται τρελά πράγματα. ΟΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ ΠΡΑΞΑΤΕ ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΗΣΗ.

 • Κ/φση 29,7 εκατ. ευρώ
 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
 • Στα 1,3500 τώρα…

!ΑΛΜΥ – 3 ΙΑΝ. 2020: Θα τα βρει με τις τράπεζες γιατί δεν γίνεται κι αλλιώς. Αλλωστε η εταιρεία ή μάλλον ο πολυεθνικός όμιλος έχει μεγέθη απλησίαστα για πολλούς. (πωλήσεις, ebitda klp). Διαθέτει 32 θυγατρικές στο εξωτερικό, 12 εργοστάσια σε έξι χώρες, 630.000 τ.μ. βιομηχανικών εκτάσεων, 230.000 τ.μ. βιομηχανικών κτιρίων και 2.200 μόνιμους εργαζομένους. Μάλιστα, αναμένεται να λειτουργήσει και νέα μονάδα στην Αίγυπτο, έξω από το Κάιρο. Πρόκειται για βαφείο δυναμικότητας 5000 τόνων ετησίως.

 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
 • Κ/φση: 32,9 εκατ. ευρώ
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ. %
7 ημερών 1,145 1,510 15,50
30 ημερών 0,970 1,510 39,25
3 μηνών 0,970 1,510 41,90
6 μηνών 0,850 2,170 69,32
12 μηνών 0,210 2,170 606,16

ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Nasdaq on course to 10,000. Hit fresh closing high at 9,129.2 on hopes for easing Mideast tensions.

Εικόνα

 • Totally crazy: Tesla shares on course to $500. In terms of mkt cap, less than $10bn are needed to overtake the world’s top-selling car company VW. ΚΑΗΚΑΝ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΟΙ SHORT και ήταν πολλοί. Πανωλεθρία.
Εικόνα

*

Tesla Net Income (TTM)*: -$0.8 billion GM Net Income (TTM): +$9 billion

 • Tesla Revenue (TTM): $24 billion
 • GM Revenue (TTM): $145 billion
 • Tesla Market Cap: $89 billion
 • GM Market Cap: $50 billion
Εικόνα

* What is TTM in finance?

Trailing Twelve Months (TTM) is a measurement of a company’s financial performance (income and expenses) used in finance. … This figure is calculated by analysts because quarterly and interim reports often show only income from the preceding 3, 6 or 9 months, not a full year.

ΑΠ. ΜΑΝΘΟΣ: Αμερικάνοι “λέει” πούλησαν το 4,72% της Eurobank και το 3,49% της Εθνικής, γιατί “λέει” φοβήθηκαν τον ρουκετοπόλεμο… Μνήσθητί μου, Κύριε!

ΕΧΑΕ – Απ. Μάνθος: Το μαγαζί έκανε 260 εκατ. τζίρο!! και η μετοχή έκλεισε και αρνητική -1,78% στα 4,6800 €. Δηλαδή, τι δε καταλαβαίνουν;; Έχει προηγηθεί και η ΑΜΚ της ΛΑΜΔΑ…

ΑΒΑΞ – Απ. Μάνθος Καθ’ οδόν προς τα 0,74 ευρώ…
 • ΣΣ μ/μ: “Μην τον παίρνετε στα σοβαρά” χαχαχα. Η μετοχή θα δει άλλα νούμερα. Και μάλλον σύντομα…
 • Εικόνα
ΑΠ. ΜΑΝΘΟΣ – ΟΛΥΜΠ: Το «φιλέτο» της Χαλκιδικής και ένα από τα πιο «πλήρη επενδυτικά προϊόντα» στο τουριστικό real estate της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου ετοιμάζεται να αλλάξει καθεστώς. Μάλιστα “κάποιοι” με τα χρήματα της εξαγοράς κάνουν ήδη επενδυτικά σχέδια σε αγορές ακινήτων..

Εικόνα

Eurobank: Πολλές φορές πάει η στάμνα στη βρύση για νερό (0,822 €) μα μια φορά θα σπάσει.Έτσι διαγραμματικά η συνεχόμενη άρνηση να περάσει με ασφάλεια πάνω απο την αντίσταση των 0,92 € έχει προκαλέσει ανοδική φαγούρα που μπορεί να επιφέρει καθοδική λύση με κίνηση πρός τα 0,78 €

Εικόνα

Φήμη / Υπεραξία (επιχείρησης) (Goodwill): Goodwill είναι η αξία μιας επιχείρησης που υπερβαίνει τα καθαρά στοιχεία του Ενεργητικού της. Αντανακλά την αξία των άυλων περιουσιακών στοιχείων όπως τη φήμη, το εμπορικό σήμα, τις καλές σχέσεις με τους πελάτες, την επαγγελματικότητα και ηθική των υπαλλήλων της όπως και άλλους παράγοντες που βελτιώνουν την προς τα έξω εικόνα της επιχείρησης.
 • Διακρίνεται σε: Συμφυή φήμη (inherent goodwill) η οποία αντανακλά τα θετικά χαρακτηριστικά της επιχείρησης και είναι δύσκολο να αποτιμηθεί. Αυτό το είδος της φήμης δεν εμφανίζεται στον ισολογισμό και σε
 • Εξαγορασθείσα φήμη (purchased goodwill) η οποία είναι η επιπλέον αξία πέραν του ευλόγου τιμήματος εξαγοράς των καθαρών περιουσιακών στοιχείων μιας επιχείρησης.

**

Μερίσματα και ανάπτυξη εταιρίας: Οι εταιρίες που προσφέρουν μέρισμα είναι συνήθως εταιρίες που έχουν περάσει το στάδιο της ανάπτυξης και δεν χρειάζεται πλέον να επανεπενδύουν συνεχώς τα κέρδη τους, έτσι επιλέγουν να πληρώσουν τους μετόχους τους. Αντιθέτως, οι εταιρίες υψηλής ανάπτυξης σπάνια προσφέρουν μέρισμα, γιατί όλα τα κέρδη τους επανεπενδύονται για να διατηρηθεί αυτή η ανάπτυξη.

**

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το Χ.Α είναι σαν ένα γήπεδο. Αν δεν σου κάνει ο παίκτης, αν δεν αποδίδει, τότε τον αλλάζεις. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Μπορεί κάποτε να ήταν είδωλο ή μπορεί να είχε δώσει δείγματα μεγάλου ταλέντου. Αλλά όταν δεν κάνει την δουλειά του σωστά, τον τρώει ο πάγκος στη καλύτερη των περιπτώσεων.

 • Επίσης, αυτό συμβαίνει κι από την… ανάποδη. Ο παίκτης δηλαδή να ήταν κακός ή μέτριος αλλά να σημειώνει μεγάλα βήματα προόδου ή ακόμα προτιμότερο να αποδίδει καλύτερα από άλλους που παίζουν. Οπότε θα τον βάλεις να παίξει…

ΑΥΤΟΣ είναι ο ρόλος του προπονητή. Να παίρνει τις σωστές αποφάσεις και να προβαίνει τη σωστή χρονική στιγμή στις πλέον κατάλληλες επιλογές. Χωρίς κόμπλεξ, δίχως ενδοιασμούς και με κυρίαρχο κριτήριο την απόδοση.

 • Αυτά, για να αποφεύγονται γκρίνιες και αναφορές του…τύπου… “Μα, μας γράφατε καλά λόγια ή μας την εκθειάζατε ή μας την… θάβατε” και λοιπές γραφικότητες κακομαθημένων παιδιών.
 • Η στήλη απευθύνεται αποκλειστικά σε νοήμονες επενδυτές, με γερή γνώση του αντικειμένου. Οι υπόλοιποι, απλά να μην την διαβάζουν.

**

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ(Ι)

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικήςαναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.