X.A(2): Επιλογές και σχόλια για τους επενδυτές (14/11)

ΤΟΥΣ ΤΑ ΓΡΑΦΑΜΕ, ΟΤΙ ΘΑ ΤΑ ΚΥΝΗΓΑΝΕ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ… Αλλά πότε άκουσαν, για να ακούσουν τώρα; ΕΧΟΥΝ ΕΘΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΕΙΑ. Δεν πειράζει όμως, πάνω στο δικό τους φόβο και τακτική ποντάρουμε για να εχουμε εξασφαλισμένη πελατεία…
 • ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουν: 
Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Αυτό, με τα ποσοστά συμμετοχής των ΞΕΝΩΝ  στο ελληνικό Χρηματιστήριο! Να τα ξαναγράψουμε λοιπόν… Το σημαντικότερο μερίδιο ανήκει σε χαρτοφυλάκια ελλήνων μεγαλομετόχων και ελλήνων εφοπλιστών. Αντιληπτόν;

 • Για να μην γινόμαστε και γραφικοί.
 • Φυσικά και καλοδεχούμενη η συμμετοχή με τα κεφάλαια τους, που ενίοτε χρησιμοποιούν μεγάλη μόχλευση όταν έχουν κάτι σαν στόχο.
 • Για να μην δουλευόμαστε και μεταξύ μας.

Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ αλλά και της Αγοράς: Η απαγόρευση των αρμοδίων του ΑΕΡΑ αρχικά και του Τ+3 αργότερα για τους έλληνες επενδυτές. Γεγονός που τους ανάγκασε να μετράνε κάθε κίνηση τους.

****

ΥΨΗΛΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (άνω των 500 εκατ. ευρώ)

!ΤΟΥΣ ΤΑ ΓΡΑΦΑΜΕ, ΟΤΙ ΘΑ ΤΑ ΚΥΝΗΓΑΝΕ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ… Αλλά πότε άκουσαν, για να ακούσουν τώρα; ΕΧΟΥΝ ΕΘΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΕΙΑ. Δεν πειράζει όμως, πάνω στο δικό τους φόβο και τακτική ποντάρουμε για να εχουμε εξασφαλισμ΄λενη πελατεία…

!ΜΕ ΤΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ορισμένων είναι να διερωτάσαι για την νοητική κατάσταση εκείνων που ασχολούνται μαζί τους στα σοβαρά. Γι αυτούς που τις ανεβάζουν τι να πούμε; Την δουλειά τους κάνουν οι άνθρωποι και μάλιστα εξαιρετικά καλά. Για την τσέπη τους φυσικά…

!ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΕΣ σκηνές στις αποτιμήσεις των περισσότερων εισηγμένων εταιρειών. Προεξοφλούν μέχρι και κατάκτηση πρωταθλήματος από τον ιστορικό Πανιώνιο. Γύρισαν και οι βάρβαροι, έστω ένα κομμάτι τους. Και αν έλθουν και άλλοι θα γελάσει ο κάθε πικραμένος.

!COCA COLA: Ολόκληρη ανάλυση μας έδωσαν χθες για το 3ο τρίμηνο και τι δεν μας είπαν. Αλλά ούτε μία λέξη, ένα νούμερο βρε παιδιά για τα κέρδη της στο 9μηνο(!!!!!!!)- Και όλοι αβαβά, μόκο… Διαφημίσεις γαρ και να μην κακοκαρδίσουμε τον πελάτη… Άλλωστε, αυτοί που τα διαβάζουν,…μοικανοί είναι. ΕΛΕΟΣ!! Αλλά κι αυτοί που τα… αναμεταδίδουν χωρίς το παραμοικρό σχόλιο, τι είναι άραγε;;

!AΓΟΡA – ΤΑΜΠΛΟ: Δεν τους αφήνουν να χαρούν, λιγάκι έστω, τα παιδιά… Εμείς πάντα τους προειδοποιούμε πάντως, για να μην τους έρχεται απότομα… Αλλά ποιος λογικός τόχασε για το βρουν αυτοί; Στην καρακοσμάρα τους, εν μέθει διατελούντες…

!ΔΕΗ: Υπό μία και μόνον προυπόθεση, μπορεί να χαρίσει σημαντικές αποδόσεις και από τα τρέχοντα επίπεδα. Αν δεν το κάνει, αυτό θα σημαίνει ότι κάποιοι – ξανά – δεν έκαναν καθόλου καλά την δουλειά τους.

ΜΕΣΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (150 με 500 εκατ. ευρώ)

!CENER -απάντηση: Τα μεγέθη της δεν δικαιολογούν υψηλότερη κ/φση της τρέχουσας, που κάθε άλλο την αδικεί. Το τι θα κάνει η μτχ στγο ταμπλό, κανείς δεν το ξέρει εκ του ασφαλούς. Πάντως, εκτιμούμε ότι δεν έχει άλλο κάτω..

 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ.%
7 ημερών 1,298 1,350 -1,20
30 ημερών 1,298 1,376 -2,09
3 μηνών 1,254 1,440 -2,52
6 μηνών 1,242 1,610 4,78
12 μηνών 1,050 1,610 16,28

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (50 με 150 εκατ. ευρώ)

!ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Σε ένα-δύο χρόνια, τίποτα δεν θα θυμίζει την σημερινή ΙΝΚΑΤ. Από τα πλέον “turnaround” αν όχι το μοναδικό, με τόσες προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης μπροστά της. Και ο νέος τιμονιέρης είναι πολύ μεγάλη “αλεπού”. Εκεί άλλωστε ποντάρουν οι … insiders της μετοχής. Με κ/φση κυριολεκτικά της πλάκας στα… 55 εκατ. ευρώ. Που καλώς εχόντων των πραγμάτων μπορούν στην Παιανία να τα διπλασιάσουν, χωρίς μεγάλη προσπάθεια.

 • Γιατί ο νέος μεγαλομέτοχος την ξέρει πολύ καλά την δουλειά. Χθες έβαλαν φράγμα 30.000 τμχ στα 1,8000, αλλά τους τα πήραν όλα…
 • Τον ψόφιο κοριό παριστάνει και σήμερα. και κάτι άλλο… από πηγή που δεν αμφισβητείται μάθαμε ότι το “Μαγαζί” θα πακεταριστεί και θα πουληθεί εν ευθέτω χρόνω.
 • Φυσικά σε πολύ υψηλότερα των σημερινών επιπέδων. Καθήκοντα που έχει αναλάβει ο νέος μεγαλομέτοχος, σκέτη “μανούλα” στην δημιουργία υψηλών υπεραξιών.

!ΜΙΓ – απάντηση: Λογικά, θα ξαναβγάλει βραχυπρόθεσμη κίνηση…

 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
 • ΣΤΑ 0,0940 τώρα
 • ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΑΝΕΤΑ ΚΙΝΗΣΗ προς τα 0,1150 με την τρέχουσα τάση της αγοράς, πόσο μάλλον που αυτή ανεβάζει σημαντικά τις στροφές της…
 • ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ που και που κανένα παιχνιδάκι στο ταμπλό, κόντρα στα πιστεύω μας…
 • ΝΑ’ΧΕΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ “ΣΑΣΠΕΝΣ”, με μικρό ρίσκο εδώ που την ρήμαξαν…
 • Με 88 εκατ. κ/φση(!!!)
 • Και 0,1050 ευρώ να πάει δεν είναι άσχημο ένα 10% καθαρό…
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ. %
7 ημερών 0,089 0,100 -7,82
30 ημερών 0,089 0,115 -13,69
3 μηνών 0,089 0,156 -29,28

ANAΦΟΡΕΣ

Sarantis (9M’19 preview)- BETA SEC: The company will report a trading update note regarding main operating lines ie sales, EBITDA, EBIT and Net income today after market close. We expect an improvement in Greek sales trend in Q3’19 amid consumer confidence upbeat.

Greek sales are expected to turn positive in Q3’19 augmenting by 9.95% to €29.4mn leading to a reversal of negative H1’19 Greek sales growth (-0.8%) to +2.5% in the 9M’19 period to €88.9mn sales.

 • Estee Lauder superior performance is in the cards for another quarter contributing €2.72mn, according to our estimates, in Q3’19 in Greek EBIT figures and a total €7mn in the 9M’19.

Greek other business EBIT margin is seen flattish at 10.8% on higher marketing and advertising expenses in order to promote new product launches and defend market shares. Thus Greek total EBIT is seen up by 6.9% in the quarter to €5.94mn and by 6.4% to €16.6mn in the 9M period.

 • Regarding foreign operations performance, we factor in a 7% lfl growth in existing business to €153.21mn. We forecast flat EBIT lfl margin to 6.4% leading to lfl EBIT profit €9.8mn, 5.35% higher on a yearly basis.

Ergopack’s integration is an ongoing process, still pending in order to reach other foreign business operating EBIT margin, thus is margin dilutive for Sarantis’ foreign operations due to Ergopack’s low margin business and poor product mix.

We expect Ergopack to contribute €9.5mn in Q3’19 and 22.8mn in total for the 9M period on the top line while on the EBIT level we opt for flat y-o-y Ergopack EBIT contribution to €0.9mn (9M’19).

Διαφοροποίηση Χαρτοφυλακίου (Portfolio diversification)

Διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου είναι μια τεχνική διαχείρισης κινδύνου, όπου αγοράζονται επενδυτικά προϊόντα με διαφορετικό μεταξύ τους κίνδυνο και αποδόσεις, με σκοπό τη μείωση όσο το δυνατόν περισσότερο του αναλαμβανόμενου ρίσκου και την εξομάλυνση σε σημαντικό ποσοστό της μεταβλητότητας της συνολικής απόδοσης ενός χαρτοφυλακίου.

Η διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου προσπαθεί να εξομαλύνει τις επιπτώσεις, τόσο των συστημικών, όσο και των μη συστημικών κινδύνων, και να απορροφήσει τις ζημίες (ή να αυξήσει τις πιθανότητες κέρδους) που τυχόν να προκύψουν από κακές αποδόσεις μεμονωμένων επενδύσεων.

Παράδειγμα: Έστω χαρτοφυλάκιο Α το οποίο περιέχει μια μετοχή και χαρτοφυλάκιο Β που περιέχει 10 μετοχές. Η πιθανότητα να μειωθεί η αξία του Α, είναι μεγαλύτερη από το να μειωθούν ταυτόχρονα ισόποσα οι αξίες και των 10 μετοχών του Β.

Ταυτόχρονα, ένας ορθολογικός επενδυτής θα κάνει τέτοια κατανομή περιουσιακών στοιχείων, ώστε για δεδομένο επίπεδο κινδύνου, να μεγιστοποιείται η απόδοση του χαρτοφυλακίου. Δεν θα υπάρχει δηλαδή χαρτοφυλάκιο ή μεμονωμένη επένδυση που να προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις με το ίδιο επίπεδο κινδύνου.

 • Η επένδυση σε διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και σε χρεόγραφα διαφορετικών εκδοτών ή ακόμα και χωρών, μειώνουν τον συνολικό επενδυτικό κίνδυνο μόνο αν οι επενδύσεις δεν συσχετίζονται (correlate) μεταξύ τους.

Παράδειγμα: Ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο περιέχει αποκλειστικά μετοχές εταιρειών τεχνολογίας είναι εκτεθειμένο σε μια αρνητική είδηση που αφορά τον κλάδο, καθώς θα υπάρχει μεγάλη συσχέτιση μεταξύ τους.

Όσο χαμηλότερος είναι ο βαθμός συσχέτισης μεταξύ των επενδύσεων σε ένα χαρτοφυλάκιο, τόσο υψηλότερος είναι ο βαθμός διαφοροποίησης που επιτυγχάνεται κι άρα τόσο μικρότερος αριθμός περιουσιακών στοιχείων χρειάζονται.

Το τίμημα για την εξισορρόπηση κινδύνου σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο είναι ότι η συνολική απόδοση ενδέχεται να είναι χαμηλότερη (αλλά πιο σταθερή) από εκείνη ενός μη διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου.

Αυτό συμβαίνει γιατί σε μια αποτελεσματική αγορά υπάρχει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ του κινδύνου και της απόδοσης μιας επένδυσης.

Ένας από τους ευκολότερους και πιο άμεσους τρόπους για διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου είναι η αγορά μετοχών σε αμοιβαία κεφάλαια.

Είδη διαφοροποίησης
Ο επενδυτής έχει στη διάθεση του πολλές επιλογές για την διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου του, σε ένα ευρύ φάσμα επιλογών κόστους, απόδοσης και κινδύνου.

Γενικά όσο υψηλότερος ο βαθμός διαφοροποίησης, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος, τόσο ο συστημικός (μικρή διαφοροποίηση), όσο και ο μη συστημικός (μεγάλη διαφοροποίηση).

Αυτό συμβαίνει γιατί μειώνεται η πιθανότητα να μειωθεί η αξία όλων των περιουσιακών στοιχείων ταυτόχρονα, άρα μειώνεται και η συνολική διακύμανση της αξίας του χαρτοφυλακίου.

Οριζόντια Διαφοροποίηση (Horizontal diversification)
Οριζόντια διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου είναι η επένδυση σε ομοειδή χρηματοπιστωτικά προϊόντα.

Παράδειγμα: Η αγορά μετοχών διαφορετικών τραπεζών στο ελληνικό χρηματιστήριο. Αν και κάθε εταιρία έχει δική της στρατηγική και Ισολογισμούς, ένα πιστωτικό γεγονός που επηρεάζει την ελληνική οικονομία γενικότερα, θα επηρεάσει το χαρτοφυλάκιο στο σύνολο του.

Κάθετη διαφοροποίηση (vertical diversification)
Κάθετη διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου είναι η επένδυση σε διαφορετικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα και περιουσιακά στοιχεία, όπου μπορεί να διαπραγματεύονται ακόμα και σε διαφορετικές αγορές.

Με αυτό τον τρόπο μειώνεται κατά πολύ ο κίνδυνος να μηδενιστεί η αξία ενός χαρτοφυλακίου, ακόμα και αν υπάρξει πιστωτικό γεγονός που επηρεάζει το σύνολο μιας οικονομίας.

Παράδειγμα: Ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο περιέχει ομόλογα ελληνικού δημοσίου και εταιρικά ομόλογα που διαπραγματεύονται σε ξένα χρηματιστήρια, είναι θεωρητικά απρόσβλητο ακόμα και από πιστωτικό γεγονός που θα προκαλέσει κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό γιατί η αξία των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου θα μηδενιστεί, αλλά η αξία των εταιρικών ομολόγων όχι.

Αντίθετα ένα χαρτοφυλάκιο που περιέχει μόνο μετοχές ελληνικών εταιρειών, ανεξαρτήτως κλάδου και βιομηχανίας, είναι εκτεθειμένο στον συστημικό κίνδυνο.

Ένα πλήρες διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο το μπορεί να περιέχει:

 • εταιρικά ομόλογα,
 • μετοχές,
 • έντοκα γραμμάτια Δημοσίου,
 • μετρητά,
  εμπορεύματα (commodities),
 • ακίνητα (real estate),
 • δικαιώματα προαίρεσης,
 • προθεσμιακά συμβόλαια,
 • πιστοποιητικά καταθέσεων,
 • μερίδια σε money market funds,
 • ευρωδολάρια,
 • συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης,
 • διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF),
 • παραστατικά απόκτησης μετοχών,
 • μετοχές εταιρειών που διαπραγματεύονται σε ξένα χρηματιστήρια,
 • έργα τέχνης,
 • χρηματιστηριακούς δείκτες,
 • γραμμάτια κτλ.
 • Υπερβολική διαφοροποίηση (over-diversification)
 • Υπερβολική διαφοροποίηση υπάρχει όταν μια επιπλέον προσθήκη επένδυσης σε ένα χαρτοφυλάκιο δεν βελτιώνει περισσότερο τη σχέση κινδύνου-απόδοσης του.

Δηλαδή υπάρχει ένα σημείο όπου το οριακό όφελος που προκύπτει από την απόκτηση της επένδυσης, είναι μικρότερο της απώλειας των δυνητικών κερδών. (νόμος της φθίνουσας απόδοσης (diminishing returns)

Παράδειγμα: Όσο μεγαλώνει ο αριθμός μετοχών σε ένα χαρτοφυλάκιο, τόσο η απόδοση του χαρτοφυλακίου αυτού θα τείνει να μιμείται τους χρηματιστηριακούς δείκτες (πχ S&P 500). Αυτό σημαίνει ότι η απόδοση του χαρτοφυλακίου θα είναι ίδια με τον μέσο όρο της αγοράς, αλλά επιπλέον θα έχει κόστη διαχείρισης, κόστη αγοραπωλησιών, αμοιβές συμβούλων κτλ.

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.
Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.
Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.
Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

****

Print Friendly, PDF & Email