X.A (19/12)- Eπισημάνσεις και απαντήσεις για τους αναγνώστες του μ/μ

ΑΓΟΡΑ – απάντηση: Έτσι είναι οι αγορές και ειδικά του Χ.Α…. Μπορεί οποιοσδήποτε με κεφάλαια να ερωτευτεί το οποιοδήποτε χαρτί, γιατί έτσι του αρέσει. Δεν μπορεί κανείς να κάνει κουμάντο στη τσέπη του αλλουνού…  Και έτσι να είναι όμως, με γειά τους και χαρά τους. Η αγορά δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα, ούτε Εκκλησία. Αν και το τελευταίο είναι μάλλον εντελώς αδόκιμον… Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΕ είναι η υπ. αρ.1 Μπίζνα…

 • Η αγορά δεν είναι ο μπαμπούλας, ούτε έχει πολιτικά πρόσημα. Το μόνο που κάνει με τους διάφορους μηχανισμούς της, όπως το χρηματιστήριο, είναι να αντανακλά κάθε φορά την προσφορά και την ζήτηση και τις προσδοκίες για τα μελλούμενα. Όσοι δεν το καταλαβαίνουν είναι εκτός τόπου και χρόνου!

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ: Ο καλύτερος τρόπος για να συμμετέχει ο επενδυτής στην Αγορά, είναι να τοποθετείται με βάση τις δικές του εκτιμήσεις για τις άμεσες εξελίξεις. Ταυτόχρονα το προς επένδυση κεφάλαιο πρέπει να είναι αντιστρόφως ανάλογο του κινδύνου, που σημαίνει ότι σε περιόδους έντονης μεταβλητότητας οι τοποθετήσεις καλόν είναι να είναι μικρότερες.

ΑΛΟΥΜΥΛ ΜΥΛΩΝΑΣ – απάντηση: ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 12,8 εκατ. και ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ σχεδόν 162 εκατ. ευρώ, δηλ. 12,5 φορές τα ίδια κεφάλαια του. Και η κεφ/ση στα 26,4 εκατ. (την είχαν πάει και μία βόλτα μέχρι τα 48 εκατ. και έλεος!!). Τίποτα το σπουδαίο η συγχώνευση με θυγατρική του, επ’ ονόματι ΑΛΟΦΟΥΝΤ. Σαν όμιλος (παραγωγή, διάθεση, αντικείμενα) επιχειρηματικά είναι σχεδόν άψογος. Χρηματοοικονομικά τα μούσκεψε… Αλλά μπορεί να τα διορθώσει, για το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων…

 • Τιμές κλεισιμάτων των τελευταίων 30 ημερών
 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ.%
7 ημερών 0,970 1,170 -8,70
30 ημερών 0,970 1,215 -9,48
3 μηνών 0,970 1,480 -19,85
6 μηνών 0,760 2,170 28,36
12 μηνών 0,172 2,170 381,65
***
O ΠΛΕΟΝ ΗΟΤ ΚΛΑΔΟΣ για τα χρόνια που έρχονται: Το νέο αρκετά φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπει έως το 2030 πακτωλό επενδύσεων ύψους 43,8 δισ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), σε δίκτυα μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου, σε οικονομικά κίνητρα για αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και τέλος σε εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της αναβάθμισης  του 12-15 % των υφιστάμενων κτιρίων.
 • O ΠΛΕΟΝ ΗΟΤ ΚΛΑΔΟΣ(Ι): Βάσει αυτού του σχεδίου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα καλύπτουν το 2030 το 35 % της συνολικής κατανάλωσης και το 64 % της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας πράγμα που σημαίνει ότι επίκειται διπλασιασμός της εγκατεστημένης  ισχύος των αιολικών και των φωτοβολταϊκών πάρκων. Έτσι από τα 6,6 GW σήμερα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η εγκατεστημένη ισχύς θα ξεπεράσει τα 14,7 GW στο τέλος της επόμενης δεκαετίας. Ήδη ο χορός των επενδύσεων έχει ξεκινήσει.
O ΠΛΕΟΝ ΗΟΤ ΚΛΑΔΟΣ(ΙΙ): Η  Τέρνα Ενεργειακή  κατασκευάζει αιολικά πάρκα στην Εύβοια και  στη Κεντρική Ελλάδα συνολικής ισχύος 217,6 MW και προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ  ενώ πήρε έγκριση και για το Υβριδικό Σταθμό  στο  Ρέθυμνο προϋπολογισμού 280  εκατ. ευρώ  με συνδυασμό  αιολικού πάρκου εγκαταστημένης ισχύος 89,1 ΜW, υδροηλεκτρικού 93 ΜW και συγκροτήματος αντλιών δυναμικότητας 140 ΜW.
 • Την ίδια ώρα ο  Μυτιληναίος έβαλε το θεμέλιο λίθο για το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας με συνολική ισχύ 826 MW και προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ.
 • Αντίστοιχοι προγραμματισμοί «πράσινων» επενδύσεων βρίσκονται σε εξέλιξη από τους υπόλοιπους μεγάλους παίκτες της αγοράς όπως είναι ο Ελλάκτωρ, η ΓΕΚ Τέρνα, τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ο όμιλος  Κοπελούζου κ.α.

ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΡΑΒΑΝΕΣ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ: Πρέπει πάντα να είμαστε συνετοί και προσεκτικοί στις βραχυπρόθεσμες κινήσεις μας. ‘Αλλωστε, το μυστικό που χωρίζει το ΖΗΝ από το ΕΥ ΖΗΝ δεν είναι παρά μερικές λογικές κινήσεις στο ταμπλό σε χαρτιά στα οποία μπορούμε να προσεγγίσουμε τα δρομολόγια τους με μεγάλες πιθανότητες επιτυχούς επιβίβασης και αποβίβασης. Και μάλιστα σε διάρκεια έτους. Αυτό το καθημερινό ή το κάθε λίγο και λιγάκι “μέσα έξω” δεν οδηγεί πουθενά.

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: Οι τοποθετήσεις πάντοτε πραγματοποιούνται σε καθοδικά γυρίσματα των μετοχών που παρακολουθούμε και οι οποίες δεν είναι και λίγες. Αφού καλύπτουν όλους τους κλάδους και απευθύνονται σε όλα τα χαρτοφυλάκια, ανάλογα με την μορφή-ιδιότητα που οι κάτοχοι τους τα “χρωματίζουν”.

 • Ποτέ δεν κυνηγάμε τιμές, πόσο μάλλον εξυπηρετούμε τερματικά παίγνια που στηρίζονται (και) σε αναφορές του μικρομέτοχου και τις οποίες ορισμένοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν… Ο μ/μ δεν “παίζει” με τα λεφτά των φίλων αναγνωστών του και η μοναδική ανταμοιβή του είναι η ευχαρίστηση που παίρνει όταν αυτοί τα “κονομάνε” και δεν τους μαδάνε στο ταμπλό…

Γιατί να αγοράσετε μετοχές;

http://www.stocklearning.gr

 • Ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αγοράζουν μετοχές είναι πολύ απλός: Για να βγάλουν λεφτά. Για την πλειονότητα των ανθρώπων, όμως, το να βγάλουν λεφτά δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Από την άλλη, όμως, αγοράζοντας μετοχές, στόχος είναι η αποκόμιση κερδών, απολαμβάνοντας τα όποια θετικά απορρέουν από τη συγκεκριμένη κίνηση.

Γιατί να αγοράσει κάποιος μετοχές

Ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αγοράζουν μετοχές είναι πολύ απλός: Για να βγάλουν λεφτά. Για την πλειονότητα των ανθρώπων, όμως, το να βγάλουν λεφτά δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Το χρήμα αποτελεί απλά το μέσον εκείνο με το οποίο θα μπορέσουν να ζήσουν μια άνετη ζωή. Από την άλλη, όμως, αγοράζοντας μετοχές, στόχος είναι η αποκόμιση κερδών, απολαμβάνοντας τα όποια θετικά απορρέουν από τη συγκεκριμένη κίνηση.

Ωστόσο η επένδυση σε μετοχές δεν είναι δρόμος μονής κατεύθυνσης. Με άλλα λόγια, υπάρχει το ενδεχόμενο, όπως άλλωστε έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, οι επενδυτές να χάσουν χρήματα από την τοποθέτησή τους σε μετοχές. Στην πραγματικότητα είναι πολύ εύκολο να χάσει κάποιος χρήματα έχοντας επενδύσει σε μετοχές. Ωστόσο, αναλύοντας τις τάσεις που έχουν εκδηλωθεί στις αγορές μετοχών κατά το παρελθόν, είναι φανερό πως η τοποθέτηση σε αυτές δύναται να προσφέρει ελκυστικά κέρδη.

Αυτό που πρέπει, όμως, να θυμάται κάποιος είναι ότι οφείλει να επενδύει μόνο το ποσό εκείνο που έχει τη δυνατότητα να χάσει. Επίσης, είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι χρειάζονται ορισμένες προσπάθειες ώστε να γίνει καλός επενδυτής. Με άλλα λόγια, αφενός θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο ώστε να αποκτήσει πληροφόρηση για τις διάφορες αγορές και αφετέρου να καταναλώσει ενέργεια ώστε να παραμένει ενήμερος σε ημερήσια βάση. Μιλώντας γενικότερα όμως, και με την προϋπόθεση ότι κάποιος θα επενδύσει σε βάθος τουλάχιστον πέντε ετών και εξετάζοντας τα ιστορικά στοιχεία, προκύπτει ότι η αγορά μετοχών έχει προσφέρει τα μεγαλύτερα κέρδη από οποιαδήποτε άλλη μορφή επένδυσης.

Δεν υπάρχει βέβαια εξασφάλιση ότι οι τάσεις του παρελθόντος θα επαναληφθούν και στο μέλλον. Οι τάσεις προκύπτουν με βάση μέσες στατιστικές αποδόσεις οι οποίες με τη σειρά τους προκύπτουν με βάση συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία που κινούνται, όμως, σε μεγάλο φάσμα.

Η απώλεια κεφαλαίου πάντως δεν είναι αποτέλεσμα μόνο λανθασμένων επενδυτικών επιλογών. Ενδέχεται να είναι αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης ή ακόμα και απάτης που προέκυψε κατά τη διαδικασία απόκτησης των μετοχών. Η γνώση αποτελεί δύναμη για τον επενδυτή και στόχος αυτής της σειράς μαθημάτων είναι να βοηθήσει τους επενδυτές να μεγιστοποιήσουν τα πλεονεκτήματα της επένδυσης σε μετοχές, και να ελαχιστοποιήσει τα μειονεκτήματα.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί πως τα μαθήματα αυτά έχουν σχεδιαστεί για τον επενδυτή εκείνον που δεν διαθέτει γνώσεις και για λόγους σωστής κατανόησης ορισμένοι όροι έχουν απλοποιηθεί. Με άλλα λόγια, δεν έχουν σχεδιαστεί ως οδηγός κατάρτισης για εκείνους που θέλουν να ακολουθήσουν επαγγελματική σταδιοδρομία στο χρηματιστήριο. Οι αναγνώστες αυτού του εγχειριδίου θα πρέπει να το κατανοήσουν τη φιλοσοφία με την οποία έχει αναπτυχθεί. Το “stocklearning.gr” περιλαμβάνει και ορισμένα πιο προηγμένα μαθήματα, εάν κάποιος επιθυμεί να εμβαθύνει στον κόσμο της επένδυσης σε μετοχές.

Μερίσματα

Οι μετοχές είναι ιδιαίτερα ελκυστικές επειδή οι αποδόσεις τους προσμετρούνται με δυο τρόπους – από την αύξηση της τιμής της μετοχής (που είναι γνωστή ως «ανατίμηση κεφαλαίου») και από τα μερίσματα που αποδίδονται στους μετόχους (ή από το εισόδημα όπως συχνά αποκαλείται). Τα μερίσματα δύναται να αποδοθούν έως δυο φορές τον χρόνο (με τη μορφή προμερίσματος και με το υπόλοιπο του μερίσματος μετά το τέλος της οικονομικής χρήσης), ενώ για να μεγιστοποιηθεί η απόδοση κεφαλαίου κάποιος μπορεί να τα επανεπενδύσει.


Εκτός των μερισμάτων, οι μετοχές αποτελούν ασπίδα προστασίας έναντι του πληθωρισμού, ενώ έχουν και τον δικό τους ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας. Αυτά τα στοιχεία είναι που διαφοροποιούν τις μετοχές από τους καταθετικούς λογαριασμούς ή από τις επενδύσεις σε ακίνητα, που συνήθως αποδίδουν μόνο εισόδημα από τόκους.

Σε άλλες χώρες, ορισμένες επιχειρήσεις υιοθετούν μια διαδικασία όσον αφορά τους μετόχους κατά τη διάρκεια της οποίας το μισό του πληρωτέου μερίσματος χρησιμοποιείται αυτόματα για την αγορά περισσότερων μετοχών της ίδιας εταιρίας. Η εν λόγω διαδικασία είναι γνωστή ως Επανεπένδυση Μερισμάτων και συνήθως πραγματοποιείται με το μίνιμουμ κόστος όσον αφορά στις προμήθειες ή ακόμα και χωρίς καθόλου κόστος. Άλλες επιχειρήσεις αποδίδουν τα μερίσματα με τη μορφή νέων μετοχών.

Τα Υπέρ και τα Κατά

Με βάση τις διεθνείς και τις εγχώριες εμπειρίες από τον χώρο των επενδύσεων, οι μετοχές αποτελούν μια από τις περισσότερο κερδοφόρες επενδύσεις, εμφανίζοντας τις σημαντικότερες ίσως αποδόσεις έναντι 5των άλλων επενδυτικών επιλογών.

Οι μετοχές δεν αποτελούν ένα εγγυημένα κερδοφόρο «στοίχημα». Από την άλλη, για να κερδίσει κάποιος θα πρέπει να είναι διατεθειμένος να ρισκάρει. Με άλλα λόγια, ο επενδυτής εκείνος που είναι προετοιμασμένος να κερδίσει θα πρέπει να έχει συμφιλιωθεί και με την ιδέα ότι ενδέχεται να χάσει. Αυτό βέβαια αποτελεί μια απειλή η οποία δεν υπάρχει στις περιπτώσεις εκείνες που κάποιος επιλέγει να τοποθετήσει τα χρήματά του σε τραπεζικό λογαριασμό.

Η γοργή εξέλιξη και ανάπτυξη των Η/Υ, των τηλεπικοινωνιών και της αγοράς μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά και του διαδικτύου έχουν προσφέρει πλειάδα παραδειγμάτων εντυπωσιακής ανάπτυξης στο πρόσφατο παρελθόν. Πρόκειται για ευκαιρίες τις οποίες «αρπάζουν» και εκμεταλλεύονται όλοι οι… θερμόαιμοι επενδυτές. Οι καλοί επενδυτές, όμως, μπορούν να αναγνωρίσουν ότι η σημαντική άνοδος στις τιμές των μετοχών δεν είναι πάντα βιώσιμη και ως εκ τούτου είναι και αναστρέψιμη.

Λίγοι είναι οι επαγγελματίες εκείνοι που πίστεψαν ότι η επιτυχία που συνάντησαν επενδύοντας σε μετοχές της τεχνολογίας κατά το πρόσφατο παρελθόν, θα επαναλαμβάνονταν και τα επόμενα χρόνια. Στον αντίποδα, πολλοί μπορεί να ισχυριστούν ότι η τάση ενδέχεται να αλλάξει δραματικά.

Η αγορά του Τόκιο στις αρχές της δεκαετίας του ’90 – οπότε κινήθηκε πτωτικά και παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα – αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα χρηματιστηριακής συντριβής, η οποία συνοδεύεται από παρατεταμένες περιόδους απογοήτευσης, γεγονός που μπορεί να συμβεί και στις μέρες μας.

Οι επιδόσεις του παρελθόντος δεν αποτελούν εγγύηση για αντίστοιχες μελλοντικές επιτυχίες. Θα πρέπει άλλωστε να επισημανθεί πως τα τελευταία είκοσι – τριάντα χρόνια ήταν εξαιρετικά καλά για τους επενδυτές εκείνους που επέλεξαν την αγορά των μετοχών. Βέβαια, η ανάλυση για τις αποδόσεις των μετοχών καθ’ όλη τη διάρκεια του αιώνα καταδεικνύει πως τα κέρδη από την αγορά των μετοχών δεν είναι τόσο καλά όσο τα παρουσιάζουν οι πρόσφατες τάσεις.

Ορισμένοι αναγνωρισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά των μετοχών κατέγραψε μη επαναλαμβανόμενα κέρδη κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, καθώς η παγκόσμια οικονομία ήταν σε τροχιά ανάκαμψης αφενός και αφετέρου επωφελήθηκαν από την απελευθέρωση των οικονομικών αλλά και των εμπορικών συστημάτων.

Πληθωρισμός

Η τοποθέτηση σε μετοχές έχει αποτελέσει – αποδεδειγμένα – στο παρελθόν έναν από τους καλύτερους τρόπους διασφάλισης της αξίας των αποταμιεύσεων έναντι του «καταστροφικού αποτελέσματος» του πληθωρισμού.

Εάν κάποιος διατηρήσει τις οικονομίες του σε τραπεζικό λογαριασμό και εάν οι τάσεις του παρελθόντος επαναληφθούν – η αγοραστική δύναμη των αποταμιεύσεων ενδέχεται να μειωθεί. Το θέμα είναι να προσπαθήσει κάποιος να πολεμήσει τον πληθωρισμό, διασφαλίζοντας πως οι οικονομίες του είναι επενδεδυμένες σε λογαριασμούς που προσφέρουν υψηλούς τόκους. Κάποιος μπορεί να αποφασίσει να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό τοποθετώντας το κεφάλαιό του σε καταθετικό λογαριασμό ο οποίος προσφέρει το υψηλότερο επιτόκιο της αγοράς.

Με την τοποθέτηση σε μετοχές, όμως, ο επενδυτής έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, αλλά και να αντιμετωπίσει την αύξηση του κόστους ζωής. Ο Δείκτης Τιμών Λιανικής μετρά τον πληθωρισμό ή τις αλλαγές στο καθημερινό κόστος ζωής, όπως είναι πιο γνωστό.

Επιπλέον λόγοι για να αγοράσει κάποιος μετοχές

Υπάρχουν κι άλλα χαρακτηριστικά που διαθέτει η αγορά των μετοχών και που την καθιστούν ελκυστική. Είναι συναρπαστικό, αλλά και αναζωογονητικό να εξετάζει κάποιος το ένστικτό του σε σχέση με τις χρηματιστηριακές αγορές. Εξάλλου, κάποιος μπορεί να αντλήσει ικανοποίηση, γνωρίζοντας ότι υποστηρίζει τις κινήσεις μιας επιχείρησης. Παράλληλα μπορεί να αποτελέσει δείγμα πίστης και αφοσίωσης (όπως είναι για παράδειγμα στο εξωτερικό η αγορά μετοχών ποδοσφαιρικής ομάδας).

Επιπλέον, ορισμένοι επενδυτές ενδέχεται να έχουν και ορισμένα προνόμια, έχοντας τοποθετηθεί στις μετοχές κάποιας εταιρείας, αποκτώντας πρόσβαση σε ορισμένες ειδικές «προσφορές». Σε κάθε περίπτωση, όμως, η αγορά των μετοχών ξεκινάει και τελειώνει με κίνητρο το κέρδος.

ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΕΦ ΕΞΗΣ

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ Μεταβλητότητας – VIX

Υπολογίζεται από τις επί μέρους μεταβλητότητες ενός μεγάλου αριθμού options του δείκτη S&P-500. Ο δείκτης μεταβλητότητας αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο παρακολούθησης της αγοράς και ταυτόχρονα ένα διαπραγματεύσιμο προϊόν στο CBOE (Chicago Board Options Exchange).

H τιμή του VIX αυξάνεται όταν οι επενδυτές ανησυχούν για τη μελλοντική μεταβλητότητα, ωστόσο, υψηλές τιμές του δείκτη δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη ότι η αγορά θα κινηθεί καθοδικά,μόνο ότι οι επενδυτές αναμένουν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές, είτε ανοδικές, είτε καθοδικές.

Όταν η αγορά είναι σταθερά ανοδική, υπάρχει γενικά ένα χαμηλό επίπεδο μεταβλητότητας στην αγορά και αγοράζονται περισσότερα call options απ’ ότι put options. Αντίθετα, όταν η αγορά πέφτει κι επικρατεί πανικός, προκαλείται ένα υψηλό επίπεδο μεταβλητότητας, όπου αγοράζονται περισσότερα put options απ’ ότι call options.

Υπολογισμός του Δείκτη Μεταβλητότητας

Η μέθοδος υπολογισμού του δείκτη μεταβλητότητας – φόβου έχει αλλάξει αρκετές φορές στο παρελθόν. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η μεταβλητότητα προέκυπτε από το μοντέλο τιμολόγησης Black-Scholes δοθέντος της τιμής ενός option (μόνο για at-the-money options).

Υπήρχαν πολλές ατέλειες στον αρχικό υπολογισμό του VIX καθώς εφόσον περιελάμβανε μόνο 100 μετοχές, δεν εκπροσωπούσε επαρκώς τη χρηματιστηριακή αγορά, ενώ επιπλέον η μεταβλητότητα που υπολογίζεται από το μοντέλο Black-Scholes δεν είναι ακριβής καθώς το ίδιο το μοντέλο θεωρείται σε αρκετές περιπτώσεις αναξιόπιστο.

Ο νέος υπολογισμός του VIX, ακολούθησε μια πιο περίπλοκη προσέγγιση ο οποίος δεν στηρίζεται στα γνωστά μοντέλα, υπολογίζοντας τη μεταβλητότητα από ένα σταθμισμένο μέσο όρο ενός ευρέως φάσματος τιμών εξάσκησης (strike prices) τόσο in-the-money, όσο και out-of-the-money options (call / puts) του δείκτη S&P-500.Πριν από λίγα χρόνια συμπεριλήφθηκαν και τα παράγωγα (derivatives) στον δείκτη μεταβλητότητας – φόβου.

Στην πραγματικότητα, απλά και μόνο η μετάβαση από τη χρήση του S&P-500 αντί του S&P-100, ο δείκτης μεταβλητότητας- φόβου εμφάνισε μεγαλύτερη συσχέτιση (correlation) με την πραγματική μεταβλητότητα της αγοράς, αυξάνοντας την αξία των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) VIX και τα VIX options ως εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνου.

Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο εύρος strike prices αντί μόνο των at-the-money options ο υπολογισμός της μεταβλητότητας είναι πιο ακριβής, λαμβάνοντας υπόψη το φαινόμενο του volatility smile.

H σημασία του VIX εστιάζεται στο γεγονός ότι πολλοί επαγγελματίες επηρεάζουν τις αποφάσεις και τις ενέργειές τους με βάση το επίπεδο του δείκτη, δίνοντας ουσιαστικά στον δείκτη μεταβλητότητας – φόβου τη δυνατότητα να κινεί τις αγορές, αν και υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσο ακριβής είναι αυτός ο δείκτης στο να δείχνει την αστάθεια της αγοράς.

Οι τιμές του δείκτη VIX εκφράζονται σε ετήσιες ποσοστιαίες μονάδες. Για παράδειγμα, αν ο VIX είναι 10, αυτό αποτελεί μια αναμενόμενη ετήσια μεταβολή του 10%, δηλαδή οι αγορές αναμένουν ότι ο δείκτης S&P-500 θα κινηθεί ανοδικά ή καθοδικά 10% / √ 12 = 2,88% κατά την περίοδο των 30 επόμενων ημερών.(ο τύπος προκύπτει από τον τρόπο υπολογισμού της μεταβλητότητας).

Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX χρησιμοποιείται από τους options traders για να υπολογίσουν τα option premium και επίσης από τους S&P-500 traders για να καθορίσουν την αναμενόμενη διακύμανση των μετοχών S&P-500 και της αγοράς των futures.

Ενώ οι επικριτές της μεθόδου υποστηρίζουν ότι η χρησιμότητά του VIX είναι υπερεκτιμημένη, ο δείκτης θεωρείται ο σημαντικότερος δείκτης μεταβλητότητας των options στην ευρύτερη αγορά.

Πριν από την καθιέρωση του VIX, οι επενδυτές έκριναν το αν η αγορά είναι ασταθής ή όχι στηριζόμενοι στην εμπειρία τους. O VIX κυριολεκτικά ποσοστικοποίησε την έννοια της μεταβλητότητας, επιτρέποντας έτσι στους επενδυτές και στους traders να τον χρησιμοποιήσουν ως δείκτη σταθερότητας, να τον διαπραγματευτούν (trade) ή να τον χρησιμοποιήσουν για αντιστάθμιση κινδύνου (hedging).

Options του Δείκτη Μεταβλητότητας – Φόβου

Τα VIX options άρχισαν να διαπραγματεύονται στο CBOE στις 24 Φεβρουαρίου 2006. Πλέον οι επενδυτές μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν νέες options trading strategies για να βγάλουν κέρδος από την μεταβλητότητα της αγοράς, κάτι το οποίο δεν γινόταν πριν την δημιουργία των VIX options.

Η τιμή των call και put options μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό της μεταβλητότητας, διότι η αστάθεια είναι ένας από τους παράγοντες που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της αξίας αυτών των options.

Πιο συγκεκριμένα,οι τιμές των δικαιωμάτων options εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, με σημαντικότερους την τιμή εξάσκησης του δικαιώματος, την τιμή του υποκείμενου μέσου, τον χρόνο μέχρι τη λήξη (maturity) και την αναμενόμενη μεταβλητότητα των τιμών του υποκείμενου μέσου.

Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης μεταβλητότητας συχνά αποκαλείται «δείκτης φόβου», υψηλή τιμή του VIX δεν συνεπάγεται καθοδική κίνηση της αγοράς. Αντιθέτως ο δείκτης μεταβλητότητας είναι ένα μέτρο μεταβλητότητας της αγοράς προς σε κάθε κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένης και της ανοδικής.

Υψηλότερη (ή χαμηλότερη) μεταβλητότητα του υποκείμενου τίτλου κάνει ένα option περισσότερο (ή λιγότερο) πολύτιμο, επειδή υπάρχει μια μεγαλύτερη (ή μικρότερη) πιθανότητα ότι το option θα λήξει in-the-money.

Έτσι, μια υψηλή τιμή ενός option ενδεχομένως μεταφράζεται ως υψηλή μεταβλητότητα. Αυτό συμβαίνει γιατίόταν οι επενδυτές προβλέπουν μεγάλη ανοδική μεταβλητότητα, είναι απρόθυμοι να πουλήσουν call stock options (δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών), παρά μόνο εάν λάβουν ένα μεγάλο premium. Οι αγοραστές options θα είναι πρόθυμοι να πληρώσουν τόσο υψηλά ασφάλιστρα μόνο εάν προβλέπουν μια εξίσου ανοδική κίνηση.

Σε περίπτωση που οι εκδότες των options αναμένουν είτε ραγδαία ανόδο είτε ραγδαία πτώση της αγοράς, η τιμή των call και put options θα αυξηθούν και κατ’ επέκταση το ίδιο θα συμβεί και στον VIX, καθώς η έκδοση option σε μία ασταθή αγορά μπορεί να κοστίσει ακριβά στον εκδότη του option κι άρα να του φαίνεται επικίνδυνη.

Ως εκ τούτου, υψηλές τιμές του VIX σημαίνουν ότι οι επενδυτές βλέπουν σημαντικό κίνδυνο ότι η αγορά θα κινηθεί απότομα, είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω. Μόνο όταν οι επενδυτές δεν αντιλαμβάνονται σημαντικό κίνδυνο η τιμή του VIX παραμένει χαμηλή.

****

CBOE Volatility Index (^VIX)

https://finance.yahoo.com/quote/%5EVIX/

Chicago Options – Chicago Options Delayed Price. Currency in USD
Add to watchlist

12.58+0.29 (+2.36%)

At close: December 18 4:14PM EST
 • Summary
 • Chart
 • Conversations
 • Historical Data
 • Options
 • Components

Full screen

Previous Close 12.29
Open 12.24
Volume 0
Day’s Range 11.93 – 12.70
52 Week Range 11.03 – 36.20
Avg. Volume 0

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Print Friendly, PDF & Email