X.A – 15.01.2021: Ποιος θα βάλει πλάτη; (του Απόστολου Μάνθου)

Ποιος θα βάλει πλάτη;

  • Του Απόστολου Μάνθου

Για πρώτη φορά μετά από 11 συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου συλλαμβάνεται να κλείνει κάτω από την περιοχή των 795 μονάδων, αφήνοντας έτσι μια δόση ανοδικής αμφιβολίας να πλανάται στον αέρα των… trading rooms.

Όσον αφορά εκείνο το κλείσιμο την πρώτη μέρα του έτους στις 822 μονάδες ο δείκτης δεν το έχει ξαναδεί, μένοντας με την εορταστική μπουκάλα ανά χείρας.

Διαγραμματικά το επίπεδο που δύναται να αναλάβει τον ρόλο της στήριξης στις όποιες βραχυχρόνιες ρευστοποιήσεις εντοπίζεται στις 800 με 786 μονάδες. Άλλωστε από την εν λόγω περιοχή διέρχεται και ο Fibo απλός κινητός μέσος όρος των 21 ημερών, όπου και κρατάει εδώ και πολλές εβδομάδες το τέμπο της ανοδικής τάσης.

Όσο ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το άτμητο των 786 μονάδων τόσο θα καλλιεργεί τη θέληση να κινηθεί ξανά ανηφορικά προς το επίπεδο δοκιμασίας των 820 με 850 μονάδων. Από την άλλη όμως η επιβεβαιωμένη τμήση των 786 μονάδων με αύξηση στον τζίρο συναλλαγών θα θέσει στο μενού των πωλητών τις 760 με 750 μονάδες.

pin

 

Παρ’ όλα αυτά το θετικό στοιχείο στην πλαγιοκαθοδική κίνηση των τελευταίων συνεδριάσεων είναι ότι ο ταλαντωτής της Σχετικής Ισχύος (RSI) έχει απελευθερώσει τον ατμό της υπεραγορασμένης κατάστασης που είχε προκληθεί από την ισχυρή κίνηση των 230 μονάδων ή του +40% των τελευταίων δύο μηνών του 2020, αφήνοντας έτσι τεχνικά σημαντικό περιθώριο για μια νέα ισχυρή ανοδική κίνηση.

Τώρα, στην περίπτωση που οι τράπεζες δεν έχουν προς το παρόν το σθένος να σύρουν την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα τιμών ποιες είναι εκείνες οι μετοχές που θα μπορούσαν να βάλουν πλάτη σε μια πιθανή ανοδική κίνηση απεγκλωβισμού από το όριο των 800 μονάδων;

Η πρώτη σκέψη πέφτει στη μετοχή του ομίλου που φέρει επάξια τον τίτλο του κορυφαίου επενδυτή σε νέες τεχνολογίες και υποδομές στη χώρα. Του ομίλου, που μέσα σε μια δεκαετία έχει επενδύσει το ποσό των 5 δισ. ευρώ ενώ ετοιμάζεται να επενδύσει και άλλα 2 δισ. ευρώ στην επόμενη τετραετία, οδηγώντας την Ελλάδα στη νέα ψηφιακή επανάσταση.

  • Μιλάμε για τον ΟΤΕ, όπου συν των άλλων από τη σημερινή συνεδρίαση ακυρώνει και τις 9,96 εκατ. ίδιες μετοχές. Διαγραμματικά η τιμή της μετοχής, όπου “ρυθμίζει” το 9,78% του Γενικού Δείκτη, εμφανίζεται να έχει ήδη διορθώσει από τα τωρινά υψηλά του Δεκεμβρίου, αφήνοντας έτσι ανοιχτή την πόρτα για ένα θεμιτό ανοδικό επανέλεγχο της περιοχής των 14 με 14,50 ευρώ. Το εναρκτήριο λάκτισμα της ανόδου θα δοθεί με την ανοδική καταστρατήγηση των 13,50 ευρώ. Ο όμιλος είναι για πολλούς λόγους ένα από τα επενδυτικά must του 2021.

pin

Η δεύτερη σκέψη πέφτει στη μεγάλη κυρία της ενέργειας τη Motor Oil (ΜΟΗ) η οποία μπορεί να έχει συμμετοχή 4,78% στον Γενικό Δείκτη αλλά όταν αποφασίζει να κάνει κίνηση δημιουργεί παλιρροιακό κύμα. Στο ημερήσιο chart τιμών παρουσιάζεται να έχει μόλις διατρήσει ανοδικά τον Exponential κινητό μέσο των 200 ημερών, προετοιμάζοντας το έδαφος για την υπερπήδηση του καλοκαιρινού επιπέδου αντίστασης των 13,70 ευρώ. Από εκεί και πάνω το πεδίο ανοίγει για τα 16 ευρώ με ό,τι αυτό σημαίνει για τον δείκτη.

pin

 

Ακολουθεί ο ΟΠΑΠ, όπου με την τελευταία εκρηκτική του άνοδο έχει βρεθεί στην τρίτη θέση της κατάταξης των “ρυθμιστών”, διαμορφώνοντας το 5,24% του Γενικού Δείκτη. Τεχνικά η μετοχή έχει ανεβάσει στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών τη λεζάντα… “I’m back” , καθώς μετά από ένα αναγκαστικό διάλειμμα οκτώ μηνών επανέρχεται πάνω από τη neckline του γιγάντιου ανάποδου Head and Shoulders, ανοίγοντας συζητήσεις για μακροπρόθεσμους στόχους άνω των 15 ευρώ. Προς το παρόν, αν και ήδη έχει βάλει δυνατή πλάτη, δείχνει ότι έχει τα φόντα να γράψει τιμές μέσα στο επίπεδο των 12 με 12,70 ευρώ.

pin

 

Αουτσάιντερ μεν αλλά μες στο παιχνίδι είναι και ο τίτλος της Coca Cola HBC, όπου ανά πάσα στιγμή μπορεί να κάνει τη διαφορά μιας που συμμετέχει κατά 10,08% στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη. Το στοίχημα εδώ είναι να πάει η τιμή της μετοχής και να διαλύσει ανοδικά την αντίσταση των 27,20 με 27 ευρώ, ξεφεύγοντας επιτέλους από τα γρανάζια της πλάγιας συσσώρευσης των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων. Πιθανή ανοδική διέλευση πάνω από τα 27,20 ευρώ θα οδηγήσει βίαια προς τα 28 ευρώ κλείνοντας έτσι το καθοδικό χάσμα που άφησε η μετοχή πίσω της στις αρχές του περασμένου δύσκολου Μάρτη.

pin

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

ΠΗΓΗ: CAPITAL.GR